5 Yards interjú
- Kezdjük egy alapvető kérdéssel! Miért 5 Yards a nevetek?

- Nomen est omen. A név előjel, ezért a megválasztása mindig nehéz feladat. Mivel a zenekart alapvetően belülről kifelé áramló dolgokkal szeretnénk megtölteni, az volt az elképzelés, hogy a név ne fejezzen ki semmit, ne sugalljon a zenekarról semmit. Például, ha a névben benne van a killer szó, az már valószínűleg nem egy meditációs zenét játszó zenekaré. Természetesen lehetne az is, de igyekeztünk minél kevesebb teret engedni az előítéleteknek. A név, amit választottunk könnyen megjegyezhető - eddig úgy tűnik - és azon kívül, hogy öten vagyunk, semmit sem konkretizál.

- Engem igencsak érdekel a zenekar megalakulásának története. Kezdhetjük az October-től?


- Melyik év? Most komolyan. A 5 Yards 2010 márciusában alakult. Ennyi. Nincs közünk az Octoberhez, legfeljebb annyi, hogy annak korábbi tagjai játszanak a zenekarban, de a legutóbbi October formáció dobosa sem játszik már velünk. Ez a 5 Yards, más zenével, más emberekkel.


- A stílus hogyan alakult, elkezdtetek zenélni, aztán ez lett belőle vagy azért valami irányt kitaláltatok?

- Valójában nem is igazán értjük, hogyan lehet kitalálni egy irányt. Az ember nagyon sokszínű lélekkel rendelkezik. Aki megteheti, vagy meg tudja tenni, az a zenén keresztül ezt kifejezi. Hogy milyen zenét csinálunk, csak attól függ, hogy minden tag tud-e azonosulni vele. Nagyon különbözhetnek a számok a külső szemlélő számára, de egy metszet mégis van. Ez magát alakítja és nyilván, ahogyan mi változunk majd, úgy ez a metszet is változni fog. Annyi szabadságot engedünk neki, amennyi egészséges, és nem szorítjuk a műfaj erőltetés korlátai közé.

- Milyen a munkamegosztás a zenekarban (dalszerzés és a promóciós meg szervező munkák, stb.)?


- A zenekarban a dalszerzés Zolira, Petire, és Tamásra hárul (persze ez is csak így alakult). Szerencsére el vagyunk látva ötletekkel. Ki kell emelni, hogy amíg zenekarról van szó, addig nem lehet azt mondani, hogy egy dalt csak egy tag ír meg. Mindenki írja. Együtt. Valaki hoz egy gitártémát, és azt dallá építi a zenekar. Sokkal inkább egyéni Zoli szervezői tehetsége és elszántsága. Kezdetekben ő promótálta a zenekart. Ez a tapasztalatból is adódik, hiszen korábbi formációkban sok "zsákutcában" járt. Most elkapta a gépszíj és segítségünk is akad az Est Music és Boltsek Andrea személyében, akik fantasztikusan végzik a munkájukat.

- Azt látom, hogy a promóciót jól közelítitek, elég erősen nyomjátok a bandát. Milyen lehetőségek vannak erre?

- Az internet korában nincsenek korlátok, ha van mellé valamennyi tőke és tehetség. Mi magunk a Facebook, YouTube vonalat nyomjuk erősebben. Hagyományos honlapra már semmi szükség; a miénk is csak gyűjtőoldalként működik. A myspace levitézlett: úgy otthagyta a Facebook mint egy Porsche egy Trabantot. Az, hogy viszonylag gyakran találkozhattok a bandával a médiában, az szinte kizárólag az EST Music-nak köszönhető, akik felkarolták a bandát. Class FM, Neo FM, M1. MTV, RTL Klub,FixHD... fel sem tudjuk már sorolni. Ezen a téren azt hiszem elég jól állunk.


- Az RTL Klub dalversenye - az, hogy készült interjú, leadták a klipet - hozott valami kézzel fogható eredményt?

- Csak megemlítjük. De szerintem le fogunk szokni róla :). Az a dalverseny...fantasztikus volt. A végén már csak nevettünk. Hogy min? Hát azon, milyen fantasztikus, színvonalas és jól átgondolt megmérettetés volt ez. :D Igazából nagyon örültünk annak, hogy abban a pár percben volt lehetőségünk bemutatkozni. A sok száz zenekar közül minket kiválasztottak azon kevesek közé, akikkel interjút is készítettek. A felvétel is elég kellemes volt, ott is sokat nevettünk. Ha ezt talán mégis kézzel foghatónak lehet nevezni, akkor igen, volt eredménye.

- A tehetségkutatókkal hogy álltok? (Tudom, hogy ott a blogban, de röviden foglaljátok össze azoknak, akik nem keresnék meg...)

- A tehetségkutató elég nagy lehetőség a zenészek számára, hogy megmutassák, mit tudnak. Lehetőség van. Egyre több hazánkban, és ezzel bárki élhet. Csak azt tanácsos mérlegelni, hogy mire nyújt lehetőséget egy megmérettetés. Arra, hogy karaoke versenyen (bármekkora hűhó is van körülötte, akkor is csak egy karaoke verseny) mások dalait és egy elvárt személyiséget előadva zsebeljünk be rövid távú sikereket, vagy önmagunkat kifejezve - ezen keresztül megvalósítva - adjunk valamit a közönségnek és velük együtt felépíteni valami értékeset. Ha üzenhetünk valamit a zenekaroknak: Higgyetek magatokban!!! Ne önteltek legyetek, hanem legyen önbizalmatok! E kettő közötti különbséget nálunk igen kevesen magyarázzák el. Talán azért, mert nem is tudjuk mi az. Mi már most nagyon örülünk, pedig nem rég alakultunk. Örülünk, mert lehetőségünk van önmagunkat adni. Erre törekedni kell mindenkinek! Sajnos a tehetségkutatók körül nagyon sok gyűlölet és rosszindulat halmozódik fel. Az ilyen megjegyzések áradata zúdul a zenekarok többségére. Ezt lenne jó megváltoztatni. Jó lenne, ha a magyar virtust nem ezzel azonosítanák. Ez egy fantasztikus lehetőségeket magában rejtő ország, amit csak egymás korlátozása tart féken. Ne törődjünk bele! Fogadjuk el egymást, az egyedi mondanivalót és ne ellenségekként, hanem barátokként, zenésztársakként vegyünk részt ezeken a versenyeken.

- Túl vagytok néhány koncerten? Tapasztalatok? Ilyenkor derül ki, hogy ami a stúdióban, lemezen jó, élőben más. Volt ilyen?

- Néhány koncerten túl vagyunk és a nagyon jók a tapasztalatok. Kellemes koncertek voltak. Egyik ilyen, másik olyan. A dalok rögzítésénél sok olyan dolgot ki lehet próbálni, meg lehet csinálni, amit koncerten lehet, hogy nehéz visszaadni. Igyekszünk élőben előadhatóan felvenni őket, hogy ilyen gond ne legyen. Egyébként is van egy olyan kifejezés a zeneszerzésben hogy "beautiful simplicity" azaz gyönyörű egyszerűség. Mivel rock zenekar vagyunk nem bonyolítunk túl semmit.


- A lemezen közreműködő hölgyekről tudhatunk valamit?


- A promo anyagon intro/outro - t játszó mantraénekes hölgy Bagdi Bella. Ő fűszerezi meg a Remegés elejét tampura játékával. A dalokban továbbá Szilágyi Eda vokálozik, aki szintén Szolnokon zenél és koncerteken is velünk tart, ha van rá mód.

- A promo lemezről milyen visszajelzések érkeztek?


- Őszintén szólva várakozásainkat nagyban felülmúlta a pozitív reakciók mennyisége és jellege. Amikor azt olvasod a kommentek között, hogy egy rajongó szeret festeni, rajzolni a zenétekre, vagy hogy nyugalom árasztja el, amikor hallgatja...nagyon jó érzés. Tamásnak különösen, hiszen ő is fest és rajzol. Jó érzés adni. Ilyenkor úgy érzed, hogy van értelme csinálni, ahogyan azelőtt soha. Ezúton is köszönjük a sok támogatást és rengeteg "klikket" mindenkinek!

- Már három új dalotokhoz volt szerencsém, ahogy az érdeklődőknek is. Ezek a demo változatok menyire mutatják a bemutatkozó lemez irányvonalát? (Csak mert mind más karakter.)

- Ahogyan azt korábban is mondtuk: Nincs irányvonal. Mindenkinek zenélünk. Mind más karakter, mert hárman tesszük le a dalok alapköveit és mert mindenki más. Nem mondjuk azt, hogy a lemezen nincs létjogosultsága egy magát megmutatni akaró, vidám akusztikus dalnak, mert mi ilyen és ilyen zenét játszunk. Akkor korlátoznánk azt, amit képviselünk...magunkat :D

- Hogyan is álltok a lemezanyaggal? Mert ugye most egy bemutatkozó nagylemez készül, igaz?


- A lemezre 10-12 dalt tervezünk. A dalok már majdnem mind megvannak. Írunk, válogatunk még egy kicsit, aztán irány a felvétel.


- Hogyan tervezitek a kiadását? Kiadó, szerzői kiadás vagy csak simán letöltés, ahogy az mostanában terjedőben van?


- Egyre inkább érik bennünk a letöltés lehetőségének megadása. Haladni kell a korral. Ne ámítsuk magunkat: ma már így megy. Az információ megosztás világában élünk, ami nagyon jó dolog. Bármit megtudhatsz. Ha lényegi oldalról közelítjük meg, akkor csak az számít, hogy minél többen hallgassák, szeressék, élvezzék, persze csak ha lehet :)

- Mivel minden dal két nyelven is elkészül, láttok reális esélyt külföldön a 5 Yards-nak?

- Esélye mindenkinek van mindenre. A realitása pedig akkor derül ki, amikor ott állunk valamelyik külföldi színpadon.

- Egyáltalán itthon mit lehet elérni, milyen célt tűztetek ki magatok elé?


- A cél, hogy mindenkinek eljuttassunk a zenét, akinek az életébe ez még kell, akinek ez tetszhet. Közben építeni mindabból, amit kapunk. Építeni a zenei életet, barátságokat kötni, embereket összehozni és nem utolsó sorban békét teremteni, képességeinkhez mérten. Egy zenekar, akinek eljut a zenéje az emberekhez, eszköz. Eszköz arra, hogy az embereknek a koncertjeiken alkalma legyen az elfojtott gyűlöletet kiadni vagy éppen elgondolkodni, vagy csak egyszerűen jól érezni magát. Hogy ki, mire használja eszközeit, a felhasználótól függ. A zenével lehet építeni, rombolni, önös érdekeinket kielégíteni, adni. A cél, hogy helyesen használjuk ki az eszközeinket.

- Zárszóként valami, amit fontosnak tartotok?

- Peace! A többi elhangzott.
5_Yards_interju
Írta:
9000Sanyi
2011. január 27., csütörtök, 23:33
Facebook:
Koncertek
© 2001-2021 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.006 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'ktphnsap4l58h4cslfucclu9g3','','szoveg|s:7:\"ODLCTXS\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:10:\"rendet.php\";lyricsrow|i:1;','34.239.179.228','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1