Thanatos InterjúKarelia készített interjút a Holland death/thrash metal Thanatos gitáros énekesével
Stephan Gebedi-el. A beszélgetésben olvashattok a zenekarról, Stephan betegségéről és a netes letöltésekről is.


Sziasztok. zajlik az élet körülöttetek. Vegyük sorjában. Honlapotok szerint újraszerződtetek a Black Lotus Records-hoz. Miért pont hozzájuk?

 

Mert ők voltak, akik egy tűrhető szerződést ajánlottak, haha. Nem, nemigazán ez a válasz, de mostanság sok kiadó azt szeretné, hogy a felvételek költségeit te megad álljad, majd ezután kiadják az albumot amikor akarják. A Black Lotus az egyetlen a pár kiadó közül, aki egy „régimódi” szerződéssel jött. Kifizette a stúdiót és gondja volt az összes költségekre. Másképpen nagyon rendes fickóknak látszanak, habár volt pár vita az elmúlt két év folyamán, de ez minden kiadónál megesik

 

Gondolom, hogy egy Nuclear Blast-os szerződést azért nehéz megkapni, vagy nem is próbáltátok?


Persze, hogy próbáltunk megegyezni a Nuclear Blast, Century Media és Metal Blade kiadókkal, de nem nagyon érdekelte őket. Ők inkább a mostanság divatos zenekarokra összpontosítanak, és mi határozottan nem divatos banda vagyunk. A tradicionális death-thrash muzsika nem épp a legdivatosabb zenei irányzat mostanság. A nagy kiadók érdeke, hogy metalcore zenekarokat szerződtesem…


Nemrég egy 7”EP-t adtatok ki. Mit érdemes tudni róla?

 

Nem, még nem adtuk ki. Felvettük és a keverés is készen van, de a 7”EP csak a jövő év elején jelenik meg (Január-február)


Miért egy Szingapúr-i kiadó jelentette meg?


Miért ne? A Black Lotus nem érdekli a bakelit korongok kiadása, így hát szabad kezet adtak, hogy válasszunk egy más kiadót, aki kiadja ezt a bakelit kiadványt. A Konqueror kiadó érdeklődött és én tényleg nagyon bírom az utóbbi kiadványaik csomagolását és illusztrációit. A Konqueror-os Andy egy rendes fickónak látszik és remélem minden jól fog elsülni.

 

Milyen problémákkal küszködik a zenekar? Gondolok itt rád? (Stephan-ra)

 

Az orvosok nyaksérvet állapítottak meg, ami annyit tesz, hogy fáj a nyakam, a vállam és karom. Pillanatnyilag nagyon fájdalmas 15 percnél többet gitároznom, és ha az állapotom rosszabbodik, akár le is bénulhatok. A múlt hónapban úgy tűnt, hogy javulni fog, de 3 hete a betegség még komolyabban jelentkezett. Különféle terápiákon veszek részt sok pihenéssel egybekötve, tehát koncert terveink egyáltalán nincsenek...nagyon remélem, hogy a dolgok hamarosan jobbra fordulnak.


Jövő év elején vonultok stúdióba, hogy rögzítsétek új lemezeteket. Vannak már kész dalok?


Igen, már 6 dal kész van, és 4-et majdnem befejeztünk. Reméljük az év vége előtt az összes számmal elkészülünk, mert Yuri, a dobosunk a Melechesh új albumán fog szerepelni januárban.


Hogy történik a dalírás? Közös munka folyik, vagy egy embertől származnak a dalok?


Régebben minden dalt én írtam. Összeraktam néhány riffet, felvettem egy dal kezdetleges verzióját dob géppel, és utána a többiekkel kezdtem dolgozni a részleteken. A következő albumra azonban Paul és Marco is ír dalokat, én szereztem már két számot Paullal, tehát ez a lemez már jobban csapatmunka lesz. A számok negyedének, először a zenét komponálom meg, és utána találom ki a szövegeket


Zenétekre kik voltak hatással? Megfigyelésem szerint a Carcass sokatok kedvence lehet, nem?


Slayer, Celtic Frost, Death, Possessed és Mercyful Fate rajongóként kezdtük. Később más zenekarok hatásai is jelentkeztek. A Carcass hatások említése számomra új s megtisztelő. Szeretem a Carcass-t, de soha nem voltam nagy rajongójuk.

 

Koncertezni merre voltatok Hollandián kívül?

 

Ah, néhány országban csupán, mint Franciaország, Görögország, Németország, Belgium, de van egy csomó hely, ahová elmennénk, mint például Magyarország…tényleg szeretnék elmenni, ha a költségek megtérülnek (utazási költségek, szállás stb.)


A death metal nem igazán divatos manapság, mint pár éve volt. Ez érződik a lemezeladásokon?

 

Úgy gondolom, a metal minden műfajának meg kell küzdenie a csökkenő eladásokkal. Az első ok, hogy az emberek mindent letöltenek, a másik nagy probléma, hogy nevetségesen sok a zenekar, nehéz ezt az embereknek követni, és képtelenség megvásárolni a sok jó albumot, ami havonta megjelenik.


A netes letöltések egy magatokfajta bandánk előny is lehet, hisz így a világ bármely táján megismerhetnek titeket és így eljárnak koncertre, és ha tetszik a zenétek, megvásárolják a CD-ket. Te ezt hogy látod?


Nem hiszem, hogy ez egy előny lenne a Thanatos számára. Mi nem egy új divatos banda vagyunk, így hát nem sok előnyünk származik abból, ha az emberek letöltik a lemezeinket, mi csak annyit látunk, hogy az eladási nívó nagyon ereszkedik, haha. Természetesen az internetnek előnyei is vannak, mint például a gyors kommunikálás és a zenekar promotálása a honlapon keresztül, de ez a letöltéses dolog kicsúszott a kezek közül.

 

Mi késztet titeket egy ilyen agresszív zene játszására?

 

Minden, ami mostanság a világban történik, bizonyos vallások egyre hangsúlyosabb jelenléte (pl. az iszlám), a szabadság elvesztése ebben a „szabad” nyugati világban mindenféle hülye törvény, vallás miatt, és az emberiség butasága meg tudatlansága…

 

Elégedettek vagytok azzal amit az élet ad? Nem kimondottan a zenei karriere gondolok.

 

Nem panaszkodhatom a személyes és gazdasági helyzetem miatt, van egy kedves barátnőm, egy aranyos gyerekem, megnézhetek más nőket is, most vásároltam egy házat...Persze, sokkal jobb lenne, ha nem kéne minden nap idióta melót végezni, és jobban tudnék koncentrálni arra, amit igazán szeretek. (zene) Jelenleg, az egészségem lehetne jobb, mert kicsit idegesítő ezzel is megbirkózni.

Kivel szeretnétek turnéra indulni?

 

Slayer vagy Morbid Angel. De már sok régi kedven bandával koncerteztünk, mint pl. Kreator, Destruction, Sepultura etc..


Milyen terveitek vannak az új album munkálatain kívül? Akár az életben akár zenei pályán?


A következő album után valószínűleg egy kis szünetet tartok a Thanatos tekintetében, és egy színtiszta death metal projektre/zenekarra fogok jobban koncentrálni. Ebben szerepelni fog néhány ismert zenész a német metal színtérből, de ez a jövő. Most az összes energiámat a Thanatos-ra fordítom.

 

A Thanatos mellett foglalkozol valamivel?

 

Igen, írogatok a Holland vezető metal lapnak, az Aardschok-nak, van rendes munkám, tehát elégé elfoglalt ember vagyok.


Vallásosak vagytok? Jelent számotokra valamit Isten? Olvastátok a Bibliát?

 

A Thanatos erősen vallásellenes zenekar. Isten egy eszköz, amit vezetők találtak ki, hogy félelmet keltsenek az emberek szívében. A szervezett vallás minden gonosz forrása.

Csak nézd a sok szenvedést és erőszakot ami Isten vagy Allah miatt történik.

Katolikus családban nőttem fel, de teljesen lenézem a szervezett vallásokat, melyek közül a legnagyobb fenyegetést az Iszlám jelenti. Nem zavar, ha valaki hisz Istenben, míg nem próbálja rám erőltetni a hitét... az egyéni hit rendben van nálam, de a szervezett vallás nagyon veszélyes...


Death metalon kívül milyen zenéket hallgatsz?


Leginkább rock/metal zenéket hallgatok. szeretem a thrash metalt, a klasszikus metalt és a hard rock-ot. nagy kedvencek a priest, sabbath, maiden, sőt a dallamosabb dolgok is bejönnek, mint pl. a queensryche.

 

Volt már alkotói válságban a csapat?

 

Haha, minden héten. Nem, ezzel a felállással a dolgok elégé simán mennek, de a múltban amikor a felállás változott, volt pár extrém dolog ami megtörtént velünk. Legtöbb probléma alkohol mg drog jellegű volt.

 

Végezetül pár szó a http://www.femforgacs.hu olvasói számára.

 

Aha,.. próbáljátok beszerezni az utolsó albumunkat. Ha van nálatok olyan rendező aki tud bulikat szervezni Magyarországon vagy/és Ausztriában, Csehországban, mi szeretnénk eljutni oda…. Lapozzátok fel a honlapunkat : www.thanatos.info


Köszönöm az infókat és sok szerencsét a jövőben.

 

Kösz az érdeklődést

 

 

Az eredeti angol változat:

 

 

Hi. First of all I want to ask you about your new contract with Black Lotus Records. Why did you choose them?

They were the only ones to offer us a decent contract, haha. No, not really, but nowadays a lot of labels want you to pay for the recordings yourselves and then they're willing to release the finished product. Black Lotus was one of the few labels that came up with an 'old fashioned' record deal; they pay for the studio and take care of the entire production costs... also they seem to be nice guys, although there have been some arguments the last 2 years of course, but that happens with every label I guess

What about a contract with Nuclear Blast - is it sohard to achieve or you didn't try in the first place?


Of course we tried to get a deal with Nuclear Blast, Century Media and Metal Blade, but they weren't really interested. Thye're more focused on bands that fit the trends of today and we're definitely not a trendy band. Traditional death/thrash metal is not the most fashionable type of music. For the bigger labels it is more interesting to sign metalcore bands these days...

Recently you've published a 7" EP. Please tell us a few words about it.

 

No, we haven't released it yet. We recorded and mixed the songs but the 7"EP will be released early next year (January/February)

Why did you pick a label from Singapore in order to release that 7" EP?


Why not, Black Lotus is not interested in releasing vinyl, so they told us we were free to search for another label for this vinyl release. Konqueror records showed interest and I really liked the packaging and artwork on their latest releases. Andy from Konqueror seems like a nice and honest guy, so hopefully everything turns out fine...

What kind of problems is the band facing nowadays? And here I also mean those ones related to Stephan.

I have been diagnosed with neck-hernia, which means I have pains in the neck , shoulder and left arm. It is painful to play guitar for longer than fifteen minutes at the moments and if it gets worse it might cause paralysis. Last month things seemed to be getting better, but 3 weeks ago I got a serious relapse. I'm trying various therapies now combined with rest, so no shows are planned for the time being...hopefully things will be getting better again soon...

I've understood that in the beginning of the next year you're going to start recording a new album in your studio. Do you already have any finished songs?

Yes, we have six finished songs and three or four that are almost finished, we hope to have all songs ready before the end of the year, as our drummer Yuri will also play on the next album of Melechesh in january.

How is a Thanatos song born? Do you write your songs together or there is somebody in particular who does that?

I used to write most songs in the past. I start combining several riffs, record a rough version of teh song with a drum machine, and then we start working on the details with the other guys, but for the next album, Paul and Marco have been writing songs and I have also written two songs together with Paul, so this album will be more of a team effort than before. Most of the time the music comes first and then I come up with the lyrics, but every once in a while it's vice versa...

Which bands have influenced you the most? A resemblance with Carcass' style is quite obvious ?

we started out as fans of Slayer,  Celtic Frost, Death, Possessed and Mercyful Fate. Later we got influenced by other bands as well. The resemlance with Carcass is pretty new to me to be honest. I like Carcass, but I've never been a big fan of them or anything...

Where did you have concerts outside of the Netherlands? 

Oh, several countries like France, Portugal, Greece, Germany, Belgium, but we still have a lot of places to go, like Hungary... we would really love to come over...as longs as we get our expenses paid (travel costs, places to sleep etc) it's OK for us!

Like black metal, death metal these days isn't appreciated as it used to be some time ago. Do sales figures indicate that in any way?

I think all (sub) genres of metal have to deal with decreasing sales figures. One of the reasons is people downloading songs more than ever, the other big reason is the ridiculous amount of bands and releases... it's hard to keep up for most
people and it's impossible to buy all good albums that are being released every month...

Does the possibility to download the albums from the Internet seems an advantage for a band like Thanatos? And here I'm referring to the fact that you'll become known to more people and whoever likes your music will buy the CDs and will attend your concerts. Can you give us a few details about the way you see this problem, if it can be called a problem?

I don't think it's an advantage for Thanatos, we're not a new or trendy band so we don't benefit much from people downloading our albums, we only see our sales figures going down, haha. Of course the internet has its advantages, like quick communication and the possibility to promote your band through a website, but the downloading thinh has gotten out of hand...

What inspires and drives you into making such an aggressive music?

All the shit that goes on in the world today. The rising powers of certain religions (the Islam for example), the loss of freedom in our 'free' western world because of all kinds of stupid rules and regulations and mankind's stupidity and ignorance in general...

Are you happy with what life offers for you?Not referring necessarily only to music...

 

I cannot complain about my personal  and economical position really, I have a nice girlfriend, a nice kid, I can still use my eyes to watch all the other nice females, I have just bought a nice house... But of course I'd wish I didn't have to go to my stupid job everyday and could concentrate more on the activities that I really like (music). At the moment I wish my health would be a bit better, cause it's really getting annoying having to deal with this hernia-shit!

What other musician or band would you like to play. With at your concerts?

'With Slayer or Morbid Angel, that would rule. But we already played with many of our old favorites like Kreator, Destruction, Sepultura etc..

What future plans do you have in mind besides the new album? Both regarding music and your lives in general.

After the next album I will probably take a short break from Thanatos and start concentrating on a pure death metal project/band including some well known musicians from the Dutch metal scene, but that's somthing for the future. Right now all my energy will go into Thanatos

Is there anything else you do apart from playing in Thanatos?

 

Yes, I write for Holland's leading metalk magazine, Aardschok and I also have a regular daytime job, so I'm a pretty busy guy...

Do you see yourselves as religious people? Does God mean anything to you? Have you read the Bible?

Thanatos is a strong ANTI-religious band. 'god' is a tool invented by leaders to create fear in the hearts of people. Organised religion is the root of all evil. Look at all the misery and aggression that's happening ín the name of god or Allah. I was raised in a catholic family, but I really despise all forms of organised religion and the biggest threat at the moment is the Islam. I don't mind people that believe in a god, as long as they don't want to impose their belief unto me... personal religion is fine with me, but organised religion is very dangerous...

Besides death metal, what else do you like listening to?


I like thrash metal, classic metal and hard rock like Priest, Sabbath, Maiden and even melodic stuff like Queensryche, but 99% of the music I listen to is metal or rock-related

Have you ever encountered crisis moments with the band?

Haha, every week, man! No with this line up things are going pretty smoothly, but we've had tons of line up changes in the past and a lot of extreme things happened with the old line up, most of these things were alcohol or drug-related

And a few last words for the readers of our Fémforgács webzine...

yes, try to check out our latest album! If there are any promotors out there that could organize some shows for us in Hungary and/or Austria or Chech Republic, we'd love to come over .. check out our website: www.thanatos.info

Thanks for all the information and good luck in the future!

Thanx for showing interest!

Thanatos_Interju
Írta:
karelia
2005. november 8., kedd
Facebook:
Koncertek
© 2001-2023 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.005 seconds to render