Moon of Soul Interjú


Igazság szerint Gábor lesz a fő szóvivőnk, de még ketten beledumálunk ebbe-abba… remélem, nem gond.

Üdvözöllek a femforgacs.hu webzine lapjain. Kérlek, mutasd be a zenekart? Rövidke történelem is jöhet melléje.

Csernyánszky Gábor: 1996 októberében alakult meg a zenekar. Az alapítótagok: Csernyánszky Gábor (gitár, ének), Pongó Tamás (dob), Csernyánszky Tamás (gitár), Gróza Ferenc (basszus gitár). 2001-ben jött Marozsán János (gitárszintetizátor), majd tavaly doboscsere volt, Balogh József Ádám személyében találtuk meg Tomi utódját. Még 1998-ban jelent meg az első demó Világfölötti mozdulat címmel, amit a második követett 1999-ben, ez volt a Hang-alkony-menedék. 2001-ben jött ki az első nagylemez, az Égforrás, és az utolsó felvett lemezünk 2003-ban a Titokszülő. Készülnek az új számok is, valamikor a közeljövőben biztosan lesz harmadik album is.

Nem minden sarkon találni olyan zenekart, mely a teljes „repertoárját” ingyen letölthetővé teszi bárki számára? Nem érzitek még elég kiforrottnak a Moon Of Soul zenéjét, hogy próbálkozzatok esetleg valamelyik kiadónál?

CsG: Mivel rétegzenét játsszunk, ezért az itthoni viszonyok között nem tudunk kellőképp kibontakozni. Jelenleg nem nagy létszámú közönséget vonz ez a műfaj. Mivel szerzői kiadásban jöttek ki a lemezek (a Titokszülőt a Nail Records terjesztette), túl sok összeg nem állt rendelkezésünkre a Cd-k nagyszámú előállítására.

A felvételeket gondolom ti magatok szponzoráljátok. Nem kevés összeg kell ahhoz, hogy egy albumot felvegyetek, majd CD terjeszteni lehessen. Ez is egy ok, hogy a honlapotokról lehet beszerezni dalaitokat?

CsG: Így van, a lemezek saját pénzből készülnek el (van azért Diákhitel, meg nagyszülői támogatás bőven benne). Igazából a Titokszülő megjelenése után felkerült az anyag a netre beleegyezésünk nélkül, így úgy gondoltuk, hogy inkább tőlünk jussanak hozzá.

Hatásaitok közt olyan zenekarokat emlegettek, mint a Black Sabbath, Barbaro, Metallica, Anathema, Death, Psychotic Waltz, Cynic, Genesis. Ezek a zenekarok közös kedvencek?

CsG: sok-sok közös kedvenc is van, de mindünknek kicsit más a zenei ízlése. Ezért is nehéz egy interjúban kedvencekre hivatkozni. Ezek a zenekarok a fő hatások általánosságban, persze igyekszünk egyedi zenét játszani.

Marozsán János: például hasonló zenei ízlésem van Tomival (Fates Warning,Anathema, Opeth stb) de ha Ferit nézzük, ő meg a System Of A Down-ért, meg a Kornért van oda.

Balogh József Ádám: Részemről inkább prog metal/prog rock - Dream Theater/Pain of Salvation/Pink Floyd stb. Az előző zenekarom után nem kevés idő kellett, hogy megszokjam ez a zenei világot, úgy néz ki sikerült megfelelni, bár nem ártana majd vastagabb cintányérokra beruházni, mert törik ;)

Ismeritek az erdélyi Psycho Symphony zenekart? Az Ezernyi Hulló Univerzum-ot hallgatva ők jutottak eszembe. A dal az album legjobb dala számomra.

MJ: ó, játszottunk már egyszer együtt egy pécsi progfeszten. Kegyetlen jó zenéjük van!

BJÁ: nem hallani mostanában róluk, sajnos.

CsG: nagyon nagyra tartjuk őket, de a zenéjük közvetlenül nincs ránk hatással.

A Titokszülő album 2003-ban jelent meg, ide s tova 3 éve mindjárt. Új dalok nem születtek ez az időszak alatt? Egyáltalán mennyire vagytok aktívak?

CsG: az új anyag 80%-ban elkészült, ami folyamatosan alakul. Szeretnénk aktívabban zenélni, de anyagi helyzetünk nem engedi igazán meg.

Szerintetek létezik egy olyan gitáros, aki a megboldogult Chuck szintjét súrolja?

CsG: nem túl találó kérdés, Chuck egyedi volt, őt csak utánozni lehet. De ezzel szemben van, és lesz még sok-sok tehetséges és egyedi gitáros.

Az elég szűkszavú honlapon egy első videóklipp feltöltését ígértétek. Jómagam nem sikerült rálelnem erre a videóra. A felvételek hogyan készültek? Valamelyik tv adó esetleg le is adta a videóklippet?

CsG: a számítógépes utómunkálatok során sajnos tönkrement az anyag. Profi stúdiónál lett volna biztos másolat, de ez egy barátunknál készült.

A zenétekben néha felbukkannak folkos elemek is. Mindnyájan kedvelitek a népzenét? Esetleg autentikus népi hangszerek használata is tervben van egy jövőbeli felvételen?

BJÁ: igen, plusz sör és sültkolbász :)

CsG: igazából én vagyok az aki belecsempészi a magyar népzenét a dalokba. Szeretnék régi hangszereket bevonni a zenébe. Példaképpen a Barbaró munkásságát tudnám felhozni, aki megalkotta a kelet-európai gyökerű rockzenét. Mi is egy hasonló úton szeretnénk járni.

Mennyire tartjátok fontosnak a szövegeket? Mi az üzenete a Moon Of Soul-nak?

CsG: A kérdés kicsit összetett. Elsősorban a szellemi-lelki spirituális témákat feszeget a szövegvilág. Saját útkeresésemről szól elsősorban. Létezik egy magasabb szellemi világ amivel mindannyian kapcsolatban állunk. Ennek a magasabb világnak a közelségét érzem és erről írok. A szövegek többnyire olyan állapotban születnek mintha valaki „súgná” nekem ezeket a dolgokat. Egy magasabb világ üzenetei. Muszáj kiírnom magamból őket és elmondanom másoknak.

Honnan jön a Lélek Holdja zenekarnév, Ha már amúgy is magyarul énekeltek, nem csengene jobban magyar zenekarnév? Habár egyesek szerint nem is szabadna magyarul énekeljen egy zenekar sem, ami szerintem nem igaz.

BJÁ: óhéber illetve arámi lenne az ideális hörgős részeknél :D

CsG: A zenekarnév egy furcsa zenei utazás közben született. Asztrál-világ színei villantak be egy látomásban. Én is inkább a magyar zenekari neveket szeretem meg is akartam már változtatni de már nem igazán lehetett.

Hallgatva az albumot arra kell rájöjjek, hogy képzett zenészek vagytok. Hol képeztétek magatokat?

BJÁ: a dobolás részemről 8 éve tart, ebből 1-2 év különböző magántanároknál majd 5 év zeneiskola.

MJ: én öt éve bidzsizek gitáron, már egy E-t, meg egy F-et néha sikerül jól lefogni :)

CsG: én 93-ban kezdtem zenélni és játszottam már néhány zenekarban. Nem tanultunk zeneiskolában elsősorban autodidakták vagyunk. Ösztön, és technika, erő és repülés a zenénk lényege.

Az album is sokkal jobban szól, mint egyes „nagylemezes” zenekaroké? Hol történtek a felvételek?

CsG: A felvételeket a Denevér-stúdióban készítettük Töfivel. Szeretünk ott dolgozni és meg vagyunk elégedve a munkájával. A szűkös anyagi lehetőségeink ellenére mindig kihozza a maximumot a felvételekből.

Ha jól számolom, a honlapotok szerint csupán 4 darab koncertet adtatok a 2005-ös esztendő folyamán. Mi az oka ennek? Túl elfoglaltak vagytok, a zenekar mondjuk másodlagos, és nem jut idő koncertezni, vagy ha nem, akkor mi az oka a kevés el fellépésnek?

BJÁ: számold újra… (Újraszámoltam, és tényleg 4 darabról értesít a honlap-karelia)

MJ: tényleg több volt egy picivel, de mindannyiunknak megvan a maga kis élete, közülünk nem egy srác családfenntartó, szóval van dolgunk. Amúgy meg Jocinak is bele kellett rázódnia a mi zenénkbe. Ja, és télen nincs fűtés a próbateremben, szóval akkor inkább egymáson röhögünk, ki mennyi pulóvert, meg nadrágot képes magára ráncigálva zenélni is…

CsG: A fő ok az anyagi helyzetünk. Nagyon nehéz összeszedni annyi pénzt hogy normális körülmények között játszunk. Döntenünk kell hogy mit válasszunk: lemezfelvételt például vagy koncertkörutat. Az egyik feltételezi a másikat. Ebből az ördögi körből nagyon nehéz kitörni.

Erdélyi vagy más külföldi fellépést nem terveztek?

CsG: Nagyon szeretnénk kimenni a határon túlra és reméljük hamarosan sor is kerül erre.

Küldözgettek demokat külföldi kiadók fele is?

MJ: persze, most is van egy orosz kiadónál az anyagunk (Magik Art), de jellemzi az orosz viszonyokat, hogy másfél hónap alatt jutott el hozzájuk a csomagunk…

Végezetül pár személyes kérdés, melyre ha lehetséges, válaszoljon minden zenekari tag külön-külön: Családos emberek vagytok, vagy még nem köteleztétek el magatokat?

BJÁ: boldog párkapcsolat több, mint egy éve…

MJ: szintén párkapcsolatban másfél éve, lakhely éccsanyámmal, meg öcsémmel.

CsG: Pályakezdő tanárként kényszervállalkozóként 20 ezer forintos fizetésből nem futja sajnos családra.Amúgy én magánzó vagyok jelenleg.

Ha igen, akkor a család más tagjai is kedvelik a rockzenét?

BJÁ: fater nagy zenegyűjtő - több ezer hanglemez, cd, dvd stb katalogizálva…

CsG: Nálunk nem hallgat senki rockzenét a családban. Mi az öcsémmel popzenén nőttünk fel, mert apám őrült zenegyűjtő volt de csak ilyet hallgatott. Neoton Familia, meg ilyenek.Én személy szerint a régi lambadalázban jöttem rá, hogy nem igazán kedvelem ezt a műfajt. Akkor világosodtam meg zeneileg. A 90-es évek elején.

Háziállat van? Ha igen, micsoda?

CsG: Csak a nagyszüleimnél van kutya akit nagyon kedvelek.

BJÁ: minden Macska!

MJ: Lakótelepen???

Érdekel mások véleménye a zenétekről? Esetleg ki tudtok akadni pár kellemetlen megjegyzéstől?

MJ: azt hiszem, mind úgy vagyunk vele, hogy nem igazán érdekel más véleménye. Ha azzal foglalkoznánk, mit beszélnek a zenénkről (vagy rólunk), már rég nem lenne Moon Of Soul…

Kedvenc évszak? Miért?

BJÁ: tavasz - nincs fullasztó meleg, de a lányok már vetkőznek ;)

CsG: Én az őszt szeretem mert gyönyörűek a színek.

MJ: szintén ősz, gyönyörű fotótémák vannak olyankor…

Mariska néni beleesik a Dunába. Gondolkodás nélkül utána ugornátok?

BJÁ: Mariska nénit nem ismerek.

MJ: Pest messze van Kisvárdától. Persze, ha odaérek időben…

CsG: Én nem tudok úszni de azért szólnék valakinek hogy segítsen. Addig biztatnám Mariska nénit, hogy tartson ki.

Mit üzentek a http://www.femforgacs.hu olvasói számára?

MJ: December 18, Pecsa… az Opeth előtt játsszunk. Mindenkit várunk szeretettel!!!

Köszönöm, további sok sikert!


Moon_of_Soul_Interju
Írta:
karelia
2005. november 4., péntek
Facebook:
Koncertek
© 2001-2023 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.005 seconds to render