Astrodust

 

- Ez az első interjú Veletek itt a Fémforgácson, ezért egy rövid bemutatkozást kérnék! (mikor, hol alakultatok, honnan a név, demók, stb.)

Mindenek előtt köszönjük a lehetőséget!
Az Astrodust Tatán alakult még 1999-ben, Halupka Zsolt, Szénási Geri, és jómagam alapítottuk a zenekart. Hivatalosan azonban 2002. márciusától létezünk.A nevet Geri találta ki, olyan ötlettől vezérelve, hogy érdekelt minket a csillagászat és az ezzel kapcsolatos tudományos-fantasztikus világ. Volt egy ilyen NASA űrprogram, amely a felénk tartó kisbolygókat kutatta. Elgondolkodtunk milyen szar lenne, ha csak úgy belénk jönne egy ilyen. Brutális; és akkoriban mi is brutális zenét akartunk csinálni.

Nagyjából így asszociált Geri, azt hiszem. Lefordítva meg elég hülyén hangzik, hogy Űrpor, Csillagszemét vagy Kisbolygó… :-) ezért maradt a jó öreg angol nyelvű név.

Diszkográfiánk:

Asztrálpor demo (2002), Jégbezárt világ - Nail Records(2005), Ébredés demo (2006), A Kezdet A Vég - Nail Records (2008) 

- Hogy határoznátok meg a saját stílusotokat? Kiket neveznél meg, mint főbb hatások?

A Jégbezárt világ alapvetően skandináv dallamos death metal, olyanra is akartuk és a kritikusok szerint is az lett. :-) A Kezdet A Vég a billentyűnek és a lassabb súlyosabb témáknak köszönhetően inkább doom – death metal, de a skandináv dallamvilágunk megmaradt.
A hatások nekem személy szerint: Sentenced, To Die For, In Flames, Amorphis, Hypocrizy, Metallica és még sokan mások, de talán ők a leginkább.
A többiek nevében nem nagyon tudok nyilatkozni, de Halunál(gitáros) biztosan kiemelhetem a Death-et és az Arch Enemy-t. Egyébként ami közös a tagokban, hogy mindannyian nagyon szeretjük a skandináv és az amerikai death zenét.

 

- Az előző, Jégbe zárt világ című album óta történt pár tagcsere a zenekarban. Kik alkotják ma, s kik fordultak meg az évek alatt a bandában?

Hú, ezt mindig elég nehéz érthetően megfogalmaznom, mert voltunk és vagyunk egy páran, de talán most menni fog. :-) 

Az ősfelállás a következő volt:

Mikus Tamás (Tass) /most Agregatorban/ – ének, Racs Attila /most 1 Kill Embrace-ben és Cross Borns-ban / - dob, Szénási Gergely /most 1 Kill Embrace-ben/ - basszusgitár, Halupka Zsolt (Halu) - gitár, Tolner Zoltán (Toló) – gitár.

Aztán a Jégbezárt világ album kiadása után illetve már közben elkezdődtek a tagcserék, (de nem kell semmi rosszra gondolni, mert soha sem személyes okok miatt. A volt tagokkkal a mai napig napi kapcsolatban vagyunk és a barátság is töretlen.)
A két zenekar terhe és munka miatt kilépett Mikus Tomi, helyére érkezett Tóth Miklós.
A három zenekar terhe miatt kilépett Racs Attila helyére először Takács Tamás /most Ideasban/, majd Takács Tamás helyére 2007 májusban Horváth Gábor érkezett.
A Szintén két aktív zenekar terhe miatt kilépett Szénási Geri helyére Schlick Attila érkezett basszerozni, majd 6 főre bővültünk Siller Zsolt  billentyűs érkezésével és már ki is alakult a mai felállás, ami a következőképpen néz ki:

Tóth Miklós – ének

Siller Zsolt – billentyű

Horváth Gábor – dob

Schlick Attila – basszus

Halupka Zsolt – gitár

Tolner Zoltán – gitár.


- Milyen visszajelzések érkeztek az előző albumra?

Abszolút reálisak. Egy bemutatkozásnak mindenképpen jó volt és sok számot meg is szeretett a kedves közönség. Szerencsére kaptunk annak idején pár építő kritikát is, ami nagyon jót tett, (pl.: albumborító nem lett a legjobb, dinamika, hangzás, ének nem érthető) Ezeket megfogadtuk, és azon munkálkodtunk, hogy rátaláljunk saját magunkra és a megfelelő emberekre az új albumhoz.

- Idén jelent meg második albumotok A kezdet a vég címmel. Mire utal a lemezcím?

A lemezcím az összes benne található dalszöveg rövid összegzése.
Tulajdonképpen azt jelenti, hogy mikor elkezdődik valami abban a pillanatban véget ér az, ami előtte volt és ez fordítva is igaz: amint véget ér valami el is kezdődik egy másik dolog.
Ez egy körforgás. Ilyen az élet és a halál is. Megszületsz és véget ér a nemlétezés, kezdődik az élet, majd meghalunk és véget ér az élet, kezdődik a halál. Pihenünk egy nagyot :-), aztán vagy újra összeállnak ugyanazon atomok ugyanúgy, vagy a leszármazottainkban élünk és halunk tovább.

 

- Kérlek, mutasd be pár mondatban az anyagot! (hol, kivel, mikor készült, mennyi idő alatt, s mennyire voltatok részegek a stúdiózás alatt :D)

Az album felvételei és a keverés is a csepeli Audoplanet stúdióban készültek, Jaya Hari das /Mantra frontembere/ vezetésével, ő a hangmérnök és producer is egyben.
A Kezdet A Vég, kilenc + egy bónusz számot tartalmaz. Közel hetven perces a műsoridő.
Azért ilyen hosszú. Mert a bónusz 10. nóta egy különálló mű, amely Zsotya (a szintisünk), szerzeménye és 22 perc a hossza. Ez stílusban eltérő a többi számtól, inkább klasszikus, mint metal. Szerintem érdekesen, de pozítívan hat az album egészére, mert egy kicsit elgondolkodtató. Van benne zongora, hegedű, basszus gitár, égdörgés, vihar. Igazán hangulatos.
A felvételek 2007 júniusától, októberig tartottak. Ez elég hosszú idő, de össze kellett egyeztetni a munkát, nyaralásokat, koncerteket és ez hat emberrel nem könnyű. Jaya szerencsére rugalmas volt ez ügyben.
Ami nagyon lényeges, hogy Jaya vokálozik három számban: Ahogyan múlik az álom, Halálunk ára és a Válaszok nélkülben.
Ezúton is köszönjük neki, és nagyon hálásak vagyunk ezért is, és az egész munkáért amit tett, hogy ilyen legyen az album! A hangzás teljesen az ő érdeme. Visszaadta nekünk a valóságban azt amit elképzeltünk fejben. Sőt még hozzá is tett.
Hogy mennyire voltunk részegek? :-) Szinte végig teljesen józanok voltunk. Ennek egyik oka, hogy Jaya nem fogyaszt alkoholt  és ezt figyelembe vettük. Bár egyszer vittem egy csomó sört, mert megfeledkeztem erről és mondtam Jayának, hogy neki hoztam. Rám nézett és közölte, hogy még mindig nem iszik alkoholt! Nem baj gondoltam és megittam az összeset helyette is, de berúgni így sem sikerült. :-)
Jaya egyébként alkohol nélkül is tud olyanokat mondani, hogy tök jól érezd magad és folyik a könnyed a nevetéstől.
Aki volt már nála az tudja miről beszélek.
Az igazság az, hogy általában rohadt fáradtak voltunk, mert melóból mentünk a stúdióba és sokszor el is aludtunk, amíg a másik játszotta fel a részeit, de hát ilyenektől szép az underground zenész élete. :-)

- Elégedettek vagytok a végeredménnyel?

Igen, nagyon. Azt hiszem megtaláltuk amit kerestünk, mind zeneileg mind hangzásilag. Az van rajta, ami jön belőlünk, és ezt mindegyikünk élvezi. Se több se kevesebb. Büszkék vagyunk rá, elégedettek is, és remélem, aki a kezébe veszi és meghallgatja szintén elégedett lesz!

 

- Volt valami koncepció, előzetes terv az album elkészítésekor?

A koncepció az volt, hogy minél jobb legyen az új album, mert ugye nem minden nap megyünk stúdióba. Az éneknél például teljesen rámentünk az érthetőségre, helyenként dallamosságra. A komor súlyos hangulat szintén egy alap koncepció volt, hiszen tükröznie kellet a szövegeket. Itt a billentyűt kell kiemelnem, mert rengeteg ötlet származik Zsotyától és sok szám a billentyű dallamára épült. Egy közönség, hallgató központú albumot akartunk összehozni, amely viszont nem áll ellentétben a mi zenei elképzeléseinkkel.

- Ki készítette a borítót, s mit ábrázol?

A borító és a benne látható fotók teljes egészében Sánta Balázs munkáját és fantáziáját dicsérik. Neki van a Soulvision Arts nevű cége, amely borítóterveket, fotókat, klipeket készít. Nagyon profi a srác és úgy csinálta az egészet, hogy akkor még nem is hallotta az anyagot. Elmondtam neki nagyjából milyen a zene, nagyjából mit képzeltem el az elejére, illetve egy két képet adtam neki támpontnak. Nagyon-nagyon köszönjük neki ezt a nagyszerű munkát!!! Egyébként ő és csapata készítette az Agregator klipeket is.
A borító elején egy csillagkapu formájú kör van, benne a két „világ” közötti „folyadékkal”.
A kör tetején az Alfa betű az alján az Omega. Ez a jelképe a folytonosságnak, hogy amint átlépsz rajta véget ér valami, és egy másik kezdődik el. A bookletben van egy alagút, egy gyertya, egy lépcsősor a katakombába, egy meggyötört emberi arc, és egy őszi erdő. Ezek jelenítik meg a dalszövegeket vizuálisan, hogy az élet nem csak móka és kacagás.


- Klipet terveztek esetleg valamelyik számra?

Igen, a következő lépés a klipkészítés lesz. Azt, hogy pontosan mikor még nem tudjuk, ugyanis az elég nagy kihívás lesz anyagiak terén a zenekarnak, de amint megvan rá a keret azonnal nekilátunk. Talán még idén megvalósul. Két szám között hezitálunk, vagy a Válaszok nélkül, vagy a Végső felvonás lesz megfilmesítve.

- Miről szólnak a szövegek, s ki írja őket?

A szövegeknél mindenképpen előtérbe akartuk helyezni az elmúlás gondolatát, hogy mit érezhet egy haldokló, egy szenvedő ember, mi lehet a halál után, illetve egy társadalom és ember bírálat is megfogalmazódik. A sznobok, birkák, szolgalelkűek amelyek vagyunk sokan, (ki állandóan ki csak néha), az önzés mesterfoka amit teszünk egymással és a világunkkal. Azért írtam, hogy mi, mert egyikünk sem különb a másiknál, csak egy páran képzelik ezt magukról, pedig ők is ugyan olyanok és ugyanúgy végzik. Nincs kivétel és ez az egy dolog ami nagy igazság ebben a létben. És végül ott vannak az élvezeti szerek :-):-):-) Na ezek is lényeges dolgok. :-)
Egy-két szám a mámorról és a mámoros állapotról szól, amiben azért vannak személyes tapasztalataink bőven. Na e téren Mikit „szállta” meg az ihlet nem is kevésszer, vagy ő maga volt az ihlet. :-)

 

- Hogyan folyik a dalszerzés folyamata az Astrodustban?

Először elkészül a szám váza, a fő motívumok és riffek egyénileg vagy közösen. ( A Kezdet A Vég nótáinak nagy részét Halu és Zsotya írták anno, közös munkahelyükön egy pesti hangszerboltban) Aztán levisszük próbára és meghallgatjuk, ha tetszik mindenkinek, nekiállunk és kidolgozzuk együtt. A dalszöveg valamikor már megvan, és utólag írjuk a zenét a szövegre, de ez a ritkább, bár erre szoktunk törekedni, mert így lesz igazán harmónia a kettő között. A dalszövegeket Miki írja nagyrészt, ha én írok szöveget azt Miki átalakítja egy kicsit mert eléggé verses formában szoktam neki odaadni, hogy ő is dolgozzon vele egy kicsit. :-)

- Idén is megrendezitek a Metal Camping fesztivált, immáron negyedik alkalommal. Kérlek, mutasd be pár mondatban a fesztivált! Mikor lesz pontosan, milyen fellépőkkel?

Hát igen számunkra ez a nyár egyik legfontosabb rendezvénye. Idén lesz a IV. Metal Camping, szintén Tatabányán a Nomád Campingben, 2008. június 20-21-én. Ma már Tatabánya, sőt az egész Komárom-Esztergom megye legnagyobb Metal fesztiválja. A rendezvény alapötlete Tóth Gábortól (Totesz) ered, aki a D.O.H.C & Roll nevű bandában basszerozik és Miki öccse ráadásul. Vele vagyunk ketten a főszervezők, de az idei már a Tatabányai Zenészegylet (TZE) égisze alatt fut. A Zenészegylet tartja össze a megyei zenekarokat és nagyon sokat segít a bandáknak az előrejutásban, fejlődésben. Itt ki kell emelnem Mikus Tomi (Tass) és Cserteg Pista nevét.
A Camping idén is kétnapos lesz, ingyenes sátorozással, finom kajákkal, sok sörrel, lányokkal, kézművesekkel, de leginkább hazai és külföldi Metal és Rock bandákkal. A program a következő:

Június 20. péntek: BROCKOLEE, HEDONIST ROOSTERS, DEPTHSOF DESECRATION, IDEAS, D.O.H.C & ROLL, ASTRODUST, 1 KILL EMBRACE, CROSS BORNS, WIOLADIN.
Június 21. szombat: AMARANTH, LAST CHANCE, NEURASTHENIA, NAZTY TRICKS, TWIN SIX, MANTRA, ARCANUM, AGREGATOR, DEVIL DANCE.
Mindenkit várunk nagyon sok szeretettel!


www.metalcamping.com

- Hol lehet találkozni veletek a közeljövőben?

Legközelebb Salgótarjánban játszunk a 1 Kill Embrace – el június 14-én a  Kakuk fogóban, majd a Metal Camping június 20-án aztán a szlovákiai Ekecsre megyünk a Last Festre augusztus 2-án, majd a nyarat az V. Nagyigmándi Nyárzáró Rockfesztiválon fejezzük be.
Ősszel pedig indul a klubozásos turné.

- Távolabbi tervek?

Minél több helyre eljuttatni az Astrodust zenéjét, minél több ilyesfajta zenét kedvelővel megismertetni és minél több olyan kedves „Rajongóhoz” eljutni, akik élőben is szeretnének velünk találkozni. Klipkészítés, majd ami nagy terv a következő album, de ez csak kb. másfél év múlva, bár már most megvan a tervezett számok fele. :-)

-Van valami esetleg, amire nem tértem ki, de úgy érzed fontos lehet? 

Igen, meg szeretném köszönni Webmesterünknek Kotra Vilinek a folyamatos munkáját, rengeteget segít nekünk! Egyébként mindenkinek köszönet, aki hallgatja a lemezünket, eljön a koncertekre, hiszen hallgatóság nélkül nincs zene sem!!!

A zenekar elérhetősége:  www.astrodust.hu

e-mail: tolner@vipmail.hu vagy tolo@astrodust.hu

Üdvözlet Mindenkinek!

Astrodust
Írta:
Skinner\
2008. május 22., csütörtök
Facebook:
Astrodust - A kezdet a vég (2008)
Kritika, Skinner's Cage @ 2008. május 22., csütörtök
Astrodust - M Nélkül - Scaffold
Koncertbeszámoló, Skinner's Cage @ 2007. február 27., kedd
Astrodust - Jégbe Zárt Világ (2005)
Kritika, NorthWar @ 2006. február 14., kedd
Koncertek
© 2001-2021 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.006 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'of3989s558iqef78c8k482uil3','','szoveg|s:7:\"WHHUTQM\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:11:\"bobgore.php\";lyricsrow|i:1;','3.235.60.144','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1