Falconer - interjú


Először is szeretnélek megkérni hogy légyszíves mutasd be a csapatot azon magyar metal rajongóknak, akik még nem ismerik a Falconer zenekart.

Egy 1999-ben alakult svéd zenekar vagyunk. Öt folkos heavy metal lemezünk van.


Tavaly szeptemberben jelent meg a zenekar Northwind című anyaga, és a lemezen ismét Mathias Blad énekel. Beavatnál bennünk, hogy miért ez a döntés?

Kezdtünk ráérezni, hogy a Falconernek hogyan is kéne szólnia. Én mindig is folk metal stílusban zenéltem, a Mithotyn-os korszakomban is, szóval azt tudtuk, hogy ilyet kell játszanunk. Az utolsó lemez elég jó volt, de úgy éreztem, nem kapcsolódik igazán a nevünkhöz, olyan értelemben, ahogy a többi lemez kapcsolódik, és mivel Mathias úgy énekelte epikus/folkos témákat, ahogy senki más nem képes, így aztán
az volt az egyetlen választásunk, hogy visszakapjuk őt, hogy lehető legjobb albumokat készíthessünk.
Persze tudtuk, hogy a rajongók is örülnének a döntésnek, szóval miért is ne tegyük magunkat és mindenki mást boldoggá.

Ha jól emlékszem amikor Ő távozott az indokok között az is szerepelt, hogy nem tud turnézni a csapattal. Ez változott mostanra? Vagy most a zenekar alkalmazkodik majd hozzá?

Nem lesz többé turné. Hány turnét is toltunk le Krisszel? Mathias-nak durván be van táblázva az ideje, nincs lehetősége arra, hogy csak úgy eltűnjön egy turné miatt. Az elmúlt években jópár koncertet adtunk, és mára többre becsülök egy frankó albumot mint az élő fellépést. Szóval a nyári fesztiválok ésaz alkalmankénti bulik jelentik majd számunkra fellépéseket a jövőben.


Visszatérve a Northwind dalaira, a lemez hallgatása közben sokszor ugrott be a csapat bemutatkozó korongja, direkt tértetek vissza a zenekar gyökereihez vagy egyszerűen ilyen dalok születtek?

Amikor úgy döntöttem, hogy visszatérek a dalíráshoz, olyan dalokhoz, amik a legtermészetesebbek voltak a számomra, úgy éreztem, hogy olyan kapuk nyílnak meg, amik hosszú ideig be voltak csukva. Ezidáig a Northwind megírása volt a legkönnyebb és a legszórakoztatóbb számomra.Mennyi idő alatt készültek el az új korong dalai? Elmesélnéd hogyan készül nálatok egy nóta?

2005 májusától decemberig tartott. Az az általános nálam, amikor írom a dalokat, hogy minden ötletet rögzítek, ami előjön, és idővel megpróbálom őket összegyűrni számokba. Ritka, hogy egyszerre csak egy számon dolgozzak. Amikor kész a zene és az énekdallam, utána írom meg a szövegeket.


Az eltelt idő távlatából mit gondolsz az anyagról? Sikerült megvalósítani amit elképzeltetek? Mit csinálnál ma másképpen, egyáltalán csinálnál valamit is másképpen?

Még mindig nagyon büszke vagyok az eredményre, és nem hiszem hogy ez megváltozna. Egyékt dalt lehet másképp vennék ma fel, meg a dalok sorrendje is változhatna, de más nem igazán.


Ha pár mondatban ajánlanod kéne a lemez dalait, mit mondanál a magyar  metal fanoknak, miért vegyék meg a Falconer új lemezét ?

Nagoyn változatos, szerintem. Csak hallgasd meg a "Tower of the queen"-t, a "Cath the shadows"-t, és a "Perjury and sanctity"-t. Az a fajta metal, ami elröpít téged más időkbe és helykre.Egyébként milyenek a visszajelzések a lemezről?  Hogyan fogadták a metal sajtó és a rajongók az új dalokat? Mennyi fogyott a lemezből?

Elég jók. Az eladott példányszám még mindig elég ködös, bárkit kérdezek, mindenki más számokat mond. A visszajelzések szenzációsak, az egyetlen negatívum a sajtóban, amiről olvastam, hogy vártak volna pár gyorsabb számot is.


Az első kiadáshoz bonuszként egy olyan cd-t lehetet kapni melyen 4 svéd folk dal hallható, mindenki, vagy koncert felvételt vagy a zenekar ritkaságait rakja bonuszként, nálatok kitől jött az ötlet, hogy népdalokat rakjatok a bonusz lemezre?

A tradícionális dalok mindig is a Falconer védjegyének számítottak, még akkor is, ha nem csináltunk belőlük túl sokat. Ez alkalommal megvolt rá a lehetőségünk, hogy némi kis bónusz cuccot rakjunk a lemezre. Ezek a cuccok már fel voltak véve, és nem akartunk kapkodni, úgyhogy ezt a 4 dalt választottuk bónusznak. Ebből három hagományos. A svéd dalokból kettő metalosítva lett, és egyet pedig megtartottunk eredeti formájában. Lágy és vidám. Aztán van egy izlandi dal, ami számomra a mithotynos "Viking era" folytatása. Ez egy 9. századi izlandban játszódó viking film címadó dala volt. A szövegek mondjuk svédül vannak. Szóval különlegesek ezek a tradícionális dalok, még akkor is, ha nincsenek is olyan távol a saját zenénktől.


Napjainkban mivel foglalatoskodik a zenekar? Mik a terveitek a közeljövőt illetően?

Letolunk néhány fesztivált a nyáron, és folytatjuk a dalírást. Remélem idén télre már studióba mehetünk. Számomra mindig a stúdió a legfontosabb terv.


 

2004-ben játszottatok Magyarországon, hogy tetszett a koncert, és mikor várhatunk benneteket vissza?

Hogy mikor térünk vissza Magyarországra, azt lehetetlen megmondani, mivel nem turnézunk. Ami élményem van Magyarországról, az az, hogy néhányunk egy régi budapesti uszodába. Biztos vagyok benne, hogy tudjátok melyikről beszélek.


Ha, éppen nem zenéltek, mivel foglaljátok le magatokat a hétköznapokon? Mik a hobbik? Család ?

Feleségem van, és úton a gyerek. Jelenleg a városi temetőben dolgozom, ilyen idénymunka szerűen. Télen pedig pihi van. Keresek közben főállást persze. A zene a hobbim, meg ami ehhez jön, ezen kívül nem csinálok túl sok mindent.Mit gondoltok a napjainkban újra legszebb fényében tündöklő metal színtérről, egyáltalán mit hallgatok, mik a kedvencek ?

Már nem hallgatok annyi zenét. Amikor zenét hallgatok, ugyanazt hallgatom mint mindig. Nagyon ritka, hogy új bandával keresek kapcsolatba. Természetesen jó dolog, hogy bővül a színtér, de ez persze azzal is jár, hogy sok hasonló banda lesz. Az egyéniség elhal egy kicsit.


Mit üzentek a magyar Falconer rajongóknak és a Fémforgács Metal Site olvasóinak?

Zúzzatok. Reméljük, találkozunk még!
Falconer_interju
Írta:
Dolmen
2007. február 26., hétfő
Facebook:
Koncertek
© 2001-2023 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.018 seconds to render