NGC Prod.
NAGY FERÓ ÉS A BEATRICE
Státusz:
Aktív
Alakulás:
1978
Származás:
Magyarország
Budapest
Aktuális felállás:
Nagy Feró
Ének
Kékkői Zalán
Gitár
Tari Botond
Gitár, Billentyűs hangszerek
Laczik Fecó
Basszusgitár
Nagy Hunor Attila
Dob-ütőhangszerek
Magasvári Viktor
Gitár (Örökös tag)
Aktuális kiadó:
Hammer Records
Hivatalos oldal:
hivatalos oldal
További infó:
További képek:
NAGY FERÓ ÉS A BEATRICE
NAGY FERÓ ÉS A BEATRICE
NAGY FERÓ ÉS A BEATRICE
NAGY FERÓ ÉS A BEATRICE
NAGY FERÓ ÉS A BEATRICE
NAGY FERÓ ÉS A BEATRICE
NAGY FERÓ ÉS A BEATRICE
NAGY FERÓ ÉS A BEATRICE
NAGY FERÓ ÉS A BEATRICE
NAGY FERÓ ÉS A BEATRICE
NAGY FERÓ ÉS A BEATRICE
NAGY FERÓ ÉS A BEATRICE
NAGY FERÓ ÉS A BEATRICE
Rögzítette:
The 7th Evil
2010. október 4., hétfő, 10:57
Utolsó módosítás:
The 7th Evil
2018. február 11., vasárnap, 20:29
Szerkesztés:
szerkesztes
NAGY FERÓ ÉS A BEATRICE
NAGY FERÓ:

Letenyén született 1946. január 14–én, erdélyi menekültként.
A Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán szerzett üzemmérnöki diplomát.

Feró a hatvanas évektől kezdve énekel, zenél rock és punk bandákban, a magyar új hullám egyik vezéregyénisége. "A NEMZET CSÓTÁNYA"

Zenekarok:

Richmond heads,
Zárvatermők (1963–1970)
Beatrice (1970–1976, 1976–1981 frontember, 1987– frontember)
(ŐS)Bikini (1982–1984 frontember)
Backing Group (1981 ?)
Csiga-Biga (1982 ?)

Népszerűségét fokozta a „Garázs” című rádióműsor, melynek műsorvezetője volt 1987-től.
Ebben az évben Állami Ifjúsági Díjjal tüntették ki.
A Musica Hungarica fesztivál munkatársa, szervezője.
A kilencvenes évek elején Nagy Feró a Rockkalapács című tévéműsor műsorvezetője.
1992-től a Magyar Rockszövetség társelnöke.
1998 és 2002 között a Pannon Rádió, jelenleg a tatabányai Forrás Rádió Rockforrás című műsorának társműsorvezetője.

Az 1990-es években részt vesz a képviselő jelöltségben, először a liberális, majd a jobboldali színekben. Jól ismert kortes mondat volt a „Nagy Ferót köztársasági elnöknek! avagy Szakadt országnak szakadt elnököt!”. 1993-ban az alapítok között csatlakozik az MDF-ből kiváltak által létrehozott MIÉP-hez.
2003-ban kilépett a pártból és a azóta aktívan nem foglalkozik a politikával.

BEATRICE:

A lányzenekar (1970–1977)
A Beatrice története 1969-ben indult, amikor néhány lány beategyüttest akart alapítani. A lányzenekart Csuka Mónika vezette, az egyetlen tag, akinek hangszere volt (egy elektromos gitár).

Az első felállás:

Csuka Mónika (ének, gitár)
Nagy Katalin (billentyűs hangszerek)
Hamar Kriszta (basszusgitár)
Csuka Mary (dobok)

A lánycsapat az akkor befutott Rangers együttes segítségét kérte az elinduláshoz. Novai Gábor természetesen segítségükre sietett, sőt a névalkotásban is az ő keze van. („Legyen benne a beat szó, de legyen lányokra utaló is.”) 1970-ben megszületett a Beatrice.
Jó kapcsolatot ápoltak a Gemini együttes tagjaival is, például Csuka Maryt Bardóczi Gyula tanította a dobolásra.

A lányok gyakran cserélődtek a csapatban, egy ideig Szűcs Judith, a későbbi szóló sztár is szerepelt benne mint billentyűs. A csapat nem adott ki albumokat, nem maradt utánuk egyetlen felvétel sem.
A zenekar több alkalommal is miniszoknyában lépett fel, ami abban a korban a lázadás egyik legüdébb színfoltját jelentette.

1974-ben és egy ideig Próféta néven zenéltek, majd ismét visszatértek a Beatrice névhez.

1976-ban Nagy Feró érkezése az együttesbe változásokat hozott. (Csuka Mónika és Nagy Feró házasságán túl is.)
A kezdetben több stílusban játszó banda hamarosan komoly sikereket ért el, a Tessék választani! fesztivál megnyerését a „Gyere kislány, gyere …” című diszkószámnak köszönhették, de játszottak keményebb zenét is (Jimi Hendrix, Deep Purple stb.).

1977-ben Nagy Katalin és Hamar Kriszta helyére Bencsik Sándor gitáros és Temesvári András basszusgitáros érkezett.

A lányok a Mikrolied Vokálban, majd a Vadmacska együttesben zenéltek tovább.

1978-ban a Beatrice feloszlott.
Napjainkban Csuka Mónikának énekiskolája van, Csuka Marynak lemezstúdiója. Mary most is dobol. Mindkettejüknek jelentek meg szólólemezei.

Az Ős Beatrice (1978–1981)

1978-ban Nagy Feró újra megalakítja a Beatrice együttest.
Ez a korszak a legendás „csirkedarálás” korszaka Ozzy Osbourne mintájára.
A zenekar koncertjein élő csirkék ledarálása – legalábbis a zenekar részéről – valójában sohasem fordult elő, valószínűsíthető, hogy ez csak a kádári rendszer propagandája, (konkrétan pedig a zenei élet akkori potentátja, Erdős Péter - aki a Hanglemezgyár vezére volt - kitalációja) ami fordítva sült el.
A zenekar nyíltan támadta dalaiban (is) a diktatúrát, és habár hivatalosan nem volt betiltva, albuma mégsem jelenhet meg, koncertezni csak Nyíregyházán engedték.

Feró útlevelét bevonták, ekkor adja magának a „A Nemzet Csótánya” címet. (Ami valójában nem így szerepel A "polón"… Oda az van írva "Nem nemzet csótánya" , de ezt tévesen a Nemzet Csótányának nézték….ami rajta is maradt Ferón (Nagyferó emlékiratai (Azok a boldog szép napok)
Ebben a korszakban alakul ki a magyar punk-csöves-hobó-ricsés öltözködési műfaj is, melynek kihagyhatatlan kelléke a babos (piros alapon fehér pöttyös) kendő, a szakadt farmer és a fekete (mű)bőrdzseki.

A csapat 1980-ban közösen adott koncertet az akkor nagyon népszerű Omega és LGT együttessel.
Az eseményt egy lemez örökítette meg. Ebben az évben Lugosi László elhagyta a zenekart, a megüresedett helyeket két új tag, Vedres József és Bogdán Csaba töltötte be. A Beatrice ebben az évben bővült Waszlavik „Gazember” László billentyűssel.
1981-ben a Zenész Szakszervezet – a rendszer kérésére – elhatárolta magát a zenekartól, a Beatrice másodszor is feloszlik.

1982-ben Vedres József és Nagy Feró megalapította az ős-Bikinit. Feró két lemezt készített a csapattal, majd kilépett onnan 1984-ben.

Az újraalakult Beatrice (1987–1993)

1987 a rendszer gyengülését és a Beatrice újjászületését hozta a hat éves hallgatás után. Ebben az évben a Beatrice fellépett a Pokolgép koncertjén. Bár nem volt teljesen fix a zenekar felállása (például Donászy Tibor az Eddába távozott), a zenekar hamarosan (1988-ban) új albummal jelentkezett, számaik felkerültek a toplistákra („Boldog szép napok”). A zenekar fénykorát élte.

Az 1990-es és 1991-es évek sikerekkel teltek.
Megjelent az „Utálom a XX. Századot” című album, amelyen több sláger is szerepelt („8 óra munka”, „Pancsoló kislány”) (a Mahasz eladási listáját körülbelül háromnegyed évig vezeti az album). A szimfonikus zenekarral kísért koncertjükre érkező közönség megtöltötte a Budapest Sportcsarnokot.
Miklóska Lajos megalakította saját zenekarát Kuroshio együttes néven. Nemsokára Hirleman Bertalan a Bikinibe, Zsoldos Tamás más együttesbe igazolt át.

Erősítésként Pálmai Zoltán (HBB, P. Mobil) dobos és Zselencz László (Edda) basszusgitáros érkezett.
1991-ben Brúger László (Kuroshio) gitáros érkezett a Beatricébe.
Ebben az évben készült néhány videoklip is („Pancsoló Kislány”, „Hegyek között”, „8 óra munka”).
A rendszerváltás szele a zenekarra rossz hatással volt, a csapat nem tudta a politikai ellentéteket félretenni a zene érdekében, ismét szétesett.
Nagy Feró megkezdte pártpolitikai pályafutását is, ezért sokan elpártoltak a zenéje mellől is.
Az új Beatrice közönsége (némi érdektelenség után) szinte teljesen lecserélődött.

1992-ben kiadták a „Beatrice Daloskönyv” című kiadványt, melyben megjelentek Waszlavik László versei is. A zenekarba érkezett két ős-Bikinis, Németh Gábor és Vedres József.
1992. október 10–én a Budapest Sportcsarnokban koncerteztek, majd megjelent a „Betiltott Dalok ’79”. A Mahasz a Beatricének ítélte a „’92 legsikeresebb rockzenekara” díjat.
Itt kell megjegyezni, hogy a Beatricének is mint minden zenekarnak voltak roadjai, azaz technikusai.
A Simon testvérek.
Ők voltak azok, akik a zenekart teljes mértékben magukénak tekintették, és mindent megtettek szívvel lélekkel a zenekar előre vitelének érdekében. Az élő koncerteken „biztonsági” feladatokat is elláttak: ha valaki - Feró szavaival - „túlságosan elkezdett viselkedni”, például felmászott a színpadra, akkor letessékelték, és a balhés és/vagy rendőrség által inzultált rajongókra „felügyeltek”.

Az Új Beatrice (1994–)

A kilencvenes évek derekán a teljes együttes lecserélődött Nagy Feró körül. A régi veterán zenészek helyére fiatal rockerek kerültek, csak Nagy Feró maradt a régiek közül.
Heffner Attila néhány hónap után átadta helyét az Akcióegységből érkező Laczik Fecónak. 1995–ben a távozót Brúger László követte, helyét két új gitáros foglalta el: Péter Zsolt és Székely Károly (Phobia, Harlem Rock).
1996-ban megjelenik az Új Beatrice „Ki viszi át …” című albuma, Nagy Zoltán elhagyta az együttest, őt Fülöp Istvánnal pótolták.

1998–ban megjelent VHS-en a „Magyar Vagyok” című koncertfilm. Ebben az évben szeptember 4-én 20 éves jubileumi koncertet tartottak a Petőfi Csarnokban, a koncert dupla CD-n is napvilágot lát.
1999 júliusában jelent meg a „Vakaroma” című lemez. Az év során újra kiadták az „Ez volt a XX. Század” című sorozatban néhány régebbi albumukat.
2002–ben Fülöp István távozott, Hirleman Bertalan érkezett, miközben megjelent Nagy Feró szólólemeze „Európai Show Illúzió” címmel. Egy évre rá Székely Károly és Péter Zsolt is elhagyta az együttest, Vedres József visszatért és új tagként csatlakozott Magasvári Viktor.
2005–ben Nagy Feró könyvet jelentet meg, amely az 1978–1983–as időszakról szól.

2010 elején Nagy Feró bejelentette a zenekar átszervezését: Vedres Joe és Hirleman Bertalan távoztak, csak néhány nagyobb koncerten számítanak szereplésükre; egyébként csak Magasvári Viktor, Laczik Fecó és Feró fia, Nagy Hunor Attila játszanak a hangszereken.

A megfiatalított Beatrice új stúdióalbum készítésébe kezdett, melyről két dal azonnal be is került a koncertek műsorába.

július 31-én az MTV Icon műsor keretében kortárs zenekarok és előadók értelmezték újra a Beatrice dalait, tisztelegve a zenekar munkássága előtt.

2011 márciusában megkezdődtek az új lemez felvételei, és két hónappal később megjelent a Vidámság és Rock & Roll című album.

2011 végén a Collective Art kiadásában végre CD-n is megjelent az 1988-as dupla Beatrice-album.

A zenekar 2013. március 16-án ünnepelte 35. születésnapját a Petőfi Csarnokban.

Még abban az évben megjelenik egy különleges kiadvány a Betiltott Dalok II./1981. - Tudományos Rockizmus Koncert antológia 1981-ből rajta soha ki nem adott dalok sokasága koncertfelvételen.

Az együttes az 1970-es évektől kezdve fellép a magyar könnyűzenei élet egyik meghatározó helyszínén, a Tabánban.

A Tabán Fesztiválon 2015. május 1-jén a Beatrice mellett Takáts Tamás, Török Ádám és az Új Mini, a Mobilmánia és az Edda lépett a színpadra.

2015. október 6-án gégerák következtében, 64 éves korában elhunyt Lugosi László, a klasszikus felállás gitárosa.

2016 augusztusában új gitáros csatlakozott a zenekarhoz Tari Botond személyében,aki már 2013 óta technikusként dolgozott a csapattal.

2018 februárjában Magasvári Viktor családi okok miatt 15 év után kilép a zenekarból helyét Kékkői Zalán veszi át, de a Beatrice örökös tagja marad és a 40 éves Aréna koncerten valamint a nagyobb fesztivál koncerteken továbbra is feltűnik vendégként.

A 40 éves jubileumi koncertet a Papp László Budapest Sportarénában rendezik ez alkalomból megjelenik egy koncert válogatás lemez is Az első 40 év Live! címmel.

Tagok:

Ős-Beatrice 1978–1979:

Nagy FeróÉnek
Lugosi LászlóGitár
Miklóska LajosBasszusgitár
Gidófalvy AttilaBillentyűs hangszerek
Donászy Tibor - Dob, ütőhangszerek

1979–1980:

Nagy FeróÉnek
Lugosi LászlóGitár
Miklóska LajosBasszusgitár
Donászy Tibor - Dob, ütőhangszerek

1980–1981:

Nagy FeróÉnek
Vedres JózsefGitár
Bogdán CsabaGitár
Miklóska LajosBasszusgitár
Waszlavik LászlóBillentyűs hangszerek
Donászy Tibor - Dob, ütőhangszerek

Újjáalakult Beatrice 1987–1989:

Nagy FeróÉnek
Lugosi LászlóGitár
Miklóska LajosRitmusgitár
Zsoldos TamásBasszusgitár
Hirleman Bertalan - Dob, ütőhangszerek (1988-tól)

1989–1991:

Nagy FeróÉnek
Lugosi LászlóGitár
Zselencz LászlóBasszusgitár
Pálmai Zoltán - Dob, ütőhangszerek

1991–1992:

Nagy FeróÉnek
Lugosi LászlóGitár
Brúger LászlóGitár
Zselencz LászlóBasszusgitár
Pálmai Zoltán - Dob, ütőhangszerek

1992–1993:

Nagy FeróÉnek
Vedres JózsefGitár
Brúger LászlóGitár
Zselencz LászlóBasszusgitár
Németh Gábor - Dob, ütőhangszerek

1987-ben a Nagy Feró-Lugosi-Miklóska-Donászy felállás adott koncertet a Kisstadionban, azonban Donászy ekkor már az Edda tagja volt, így a folytatást nem vállalta. Hirleman Bertalan 1988-as csatlakozásáig az együttes vendégdobosokkal játszott a koncerteken és a Beatrice 1978-1988 dupla album első lemezén. 1992-ben Lugosi és Pálmai kilépése után a Vidám magyarok album készítésekor háromtagú volt a Beatrice, a lemez megjelenése után egészültek ki. 1993-ban Vedres és Németh Gábor kilépése után ismét Nagy Feró-Brúger-Zselencz trió alkotta az együttest, majd Zselencz László 1994-es kilépése után egy ideig Nagy Feró és Brúger László ketten.

Új Beatrice 1994:

Nagy FeróÉnek
Brúger LászlóGitár
Heffner AttilaBasszusgitár
Waszlavik LászlóBillentyűs hangszerek
Nagy Zoltán - Dob, ütőhangszerek

1994–1995:

Nagy FeróÉnek
Brúger LászlóGitár
Laczik FecóBasszusgitár
Waszlavik LászlóBillentyűs hangszerek
Nagy Zoltán - Dob, ütőhangszerek

1995–1996:

Nagy FeróÉnek
Péter ZsoltGitár
Székely KárolyGitár
Laczik FecóBasszusgitár
Nagy Zoltán - Dob, ütőhangszerek

1996–2002:

Nagy Feró – Ének
Péter Zsolt – Gitár
Székely Károly – Gitár
Laczik Fecó – Basszusgitár
Fülöp István - Dob, ütőhangszerek

2002–2003:

Nagy FeróÉnek
Péter ZsoltGitár
Székely KárolyGitár
Laczik FecóBasszusgitár
Hirleman Bertalan - Dob, ütőhangszerek, Billentyűs hangszerek

2003–2010:

Nagy FeróÉnek
Vedres JózsefGitár
Magasvári ViktorGitár
Laczik FecóBasszusgitár
Hirleman Bertalan - Dob, ütőhangszerek, Billentyűs hangszerek
Nagy Hunor Attila - Dob, ütőhangszerek (állandó vendég)

2010–2016:

Nagy FeróÉnek
Magasvári ViktorGitár
Laczik FecóBasszusgitár
Nagy Hunor Attila - Dob, ütőhangszerek

2016-2018:

Nagy FeróÉnek
Magasvári ViktorGitár
Tari Botond - Gitár, Billentyűs hangszerek
Laczik FecóBasszusgitár
Nagy Hunor Attila - Dob, ütőhangszerek

2018- :

Nagy FeróÉnek
Kékkői ZalánGitár
Tari Botond - Gitár, Billentyűs hangszerek
Laczik FecóBasszusgitár
Nagy Hunor Attila - Dob, ütőhangszerek

Magasvári ViktorGitár (Örökös tag)
Linci 2010. október 27., szerda, 07:53
Linci
Csatlakozott:
2010. április 28.
Hozzászólások: 3130
Szép és mindenre kiterjedő zenekari profil, The 7th Evil! (yes)
Csakúgy, mint a P.Mobil-nál, és a Dinamit-nál is!
© 2001-2023 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.132 seconds to render