NGC Prod.
Deák Bill Gyula
Státusz:
Aktív
Származás:
Magyarország
Budapest-Kőbánya
Aktuális kiadó:
Hivatalos oldal:
hivatalos oldal
További képek:
Deák Bill Gyula
Deák Bill Gyula
Deák Bill Gyula
Deák Bill Gyula
Deák Bill Gyula
Deák Bill Gyula
Deák Bill Gyula
Deák Bill Gyula
Deák Bill Gyula
Deák Bill Gyula
Deák Bill Gyula
Deák Bill Gyula
Deák Bill Gyula
Deák Bill Gyula
Deák Bill Gyula
Rögzítette:
The 7th Evil
2010. október 20., szerda, 19:18
Utolsó módosítás:
The 7th Evil
2011. december 27., kedd, 09:36
Szerkesztés:
szerkesztes
Deák Bill Gyula
Deák Bill Gyula magyar blues-énekes.
Gyakran „a magyar blueskirály” jelzővel illetik, de Bill Kapitánynak vagy egyszerűen csak Bill-nek is szokták szólítani.

1948. november 8-án született Budapesten, Kőbányán. Fiatalkorában Beatlest hallgatott, majd áttérve a Rolling Stonesra, megismerte a rockzenét. Később megismerte és megszerette a blues-t is, majd egyszer elment Orszáczky Miklós és Lakatos Béla koncertjére, ahol blues-t játszottak angol nyelvű dalokkal. A koncert akkora hatással volt rá, hogy úgy érezte, nincs keresnivalója ezen a pályán, abba is akarta hagyni, de végül nem így döntött. Így vélekedik a blues-ról:

„A blues egy életforma, egy életérzés - magával ragad, és nem ereszt.”

Deák Bill Gyula bal lábát nagyon sok legenda és történet övezi, mivel máig sem lehet tudni pontosan, hogy mi is történt vele. 11 évesen az amputálásra valószínűleg azért került sor, mert focizás közben megrúgták, majd megműtötték, s orvosi műhiba következében elvágták az ütőerét, amitől ödémát kapott, így egy hét múlva amputálni kellett. Bill így emlékszik vissza:
„Volt egy tályog a lábamon, amire az orvosok nem fordítottak kellő figyelmet. Ez elzárta a főütőeret, majd kialakult egy trombózis. Ezután elkezdett lilulni, zöldülni a lábam, majd egy hétre rá amputálták”

Csak fiatalon járt énektanárokhoz, akik mind operaénekest szerettek volna kihozni Bill hangjából, ám ez neki nem tetszett, így leszokott az énektanulásról.
Pályafutása során nagy hatással volt rá Jimi Hendrix, valamint Radics Béla és Orszáczky Miklós is.

A kőbányai Sztár együttesben külföldi dalok éneklésével kezdte pályafutását, majd később mint dzsesszénekes a Napsugár, a Wanderers és a Loyd zenekarokban énekelt, de első komolyabb együttese a Syrius volt.

Sokszor hívta vendég énekesnek Schuster Lóri a P. Mobil-ba
Lórinak nagyon tetszett Bill orgánuma

1979 nyaráig vendégként lépett fel a Hobo Blues Banddel, később viszont állandó tagja lett a zenekarnak. Kezdetben a rock és a bluesmuzsika klasszikusait, Rolling Stones-, Doors-, Hendrix-, Cream-nótákat játszottak magyarul, Földes László „Hobo” fordításában, de Kex nóták is szerepeltek műsorukon.
Először ezzel a bandával lépett fel nagyközönség előtt a 1980-as évek elején, s ekkor vált elismert énekessé.
1983-ban még szélesebb ismertségre tett szert Torda, a táltos szerepében a Szörényi Levente–Bródy János rockoperájában, az István, a királyban, melyben nagyszerű alakítása és hangja lenyűgözte a közönséget. Később az Itt élned, halnod kell, a János vitéz és a Jézus Krisztus szupersztár című musicalekben szerepelt.

A Hobo Blues Band számos művelődési házban és fesztiválon fellépett, ahol hatalmas sikereket arattak, melyhez nagyban hozzájárult Bill szereplése, s egy év alatt hihetetlen népszerűségre tett szert az együttes: a Beatrice, a P. Mobil és az AE Bizottság mellett felléptek a legendás Fekete Bárány Fesztiválon, amely az akkori rendszert elutasító, szabadságkereső fiatalok számára páratlanul népszerűnek bizonyult. A MOM Kultúrházban működő klubjuk, az Ifi Park-béli koncertek, valamint a vidéki fellépések során tízezrek kedvencévé vált. 1979 nyarán, amikor a HBB a svájci Krokus és az Omega előzenekaraként a Kisstadionban adott koncertet, a zenekar végleg befutott. Ennek ellenére az akkori hanglemezgyártó vállalat képviselői egyelőre nem akartak tudomást venni a sikereikről. A hatalmas nyomásnak engedve csak 1980-ban jelent meg az első kislemez, később már az első albumot is kiadták, Középeurópai Hobo Blues címmel.

Még ez évben filmszerepet kaptak a Kopaszkutya című Szomjas György filmben ami a legjobb magyar rockfilm ami valaha készült és persze az akkori rendszer a filmhez készült albumot, majd a filmet is betíltotta

Többször is kiérdemelték a különböző közönségszavazásokon az év együttese, az év előadója, az év egyénisége, az év hangszeres előadója címeket. 1985-ben Bill kilépett a bandából.

1982-ben a Koltay Gergely vezette Kormorán együtessel Hollandiában koncertezett

1983-ban, Rossz vér címmel megjelentette első szólólemezét
1986-ban megalapította a Bill és a Box Company-t Bencsik Sándorral (a P. Mobil és a P. Box egykori tagjával).

1986-ban Chuck Berry-vel közösen lépett fel a Budapest Sportcsarnokban, aki így vélekedett róla:

„Ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam”

Ez évben a Bill Kapitány Blues Cirkusza és a Mindhalálig Blues című önálló albumokkal jelentkezett. (Ezeket a lemezeket 2001-ben újra megjelentették CD-n és kazettán.)
1987-ben a Deák Bill Blues Band vezetője lett. Dániában és az egykori Nyugat-Németországban is fellépett.

Az 1993-as Bűnön, börtönön, bánaton túl című lemeze megjelenése után hat évig nem készített új szólóalbumot, de 1994-ben egy kis időre visszatért a Hobo Blues Band-be és a Csintalan lányok, rossz fiúk című lemezen is énekel néhány dalban valamint bandájával rendszeresen koncertezett.

Végül 1999-ben megjelentette a Bort, bluest, békességet! című albumát

2007-ben Bill kapta a Blues Patika Életmű-díjat Tátrai Tibor és Sharrie Williams mellett. Betegség miatt viszont az átadón nem tudott megjelenni

2008. március 7-én újabb díjban részesült Bill, mégpedig az első Pont FM Életmű-díjban

A következő új album is nagyon sokáig váratott magára
2008-ban a Király 60. születésnapjára jelent meg a Hatvan csapás címmel

Ez év szeptemberében a Hobo Blues Band 30 éves jubileumi koncertjén sok régi zenekari taggal együtt ismét fellépett a legendás együtessel és december 19-én a 60. éves születésnapi koncertje a Körcarnokban került megrendezésre

2009. február 11-én este a Fonogram díjkiosztó gálán Életmű-díjat kapott,amit a Millenáris Teátrumban vett át, Keresztes Ildikó köszöntésével.
Bill így nyilatkozott ezzel kapcsolatban:

„Bevallom elérzékenyültem! Nagyon nagy megtiszteltetés ez számomra! Fantasztikus, hogy elismerik a munkámat, úgy érzem, nem hiába csináltam a dolgaimat. Hatalmas sikereim voltak a Hobo Blues Banddel és az István, a királlyal is, de a jelenlegi korszak jelenti a csúcsot az életemben. Nem is fogok sokáig ücsörögni a babérjaimon: rengeteg koncertmeghívásnak kell eleget tennem, és szeretnék még nagyon sok jó lemezt is készíteni.”

2009-ben ismét új szóló albumot adott ki a Koltay Gergely féle Kormorános csapat közreműködésével amely A Király meséi címet kapta

November 20-án Életmű koncertet adott a Papp László Sportarénában sok vendéggel, akik végig kísérték zenei pályáján

2010. november 19-én a Syma csarnok-ban "40 év Blues" címmel újabb nagyszabású koncertet ad ezzel ünnepli, hogy már 40 éve a Blues rabja és évente több tucat koncerten vesz részt az ország határain innen és túl a fáradhatatlan
BLUES KIRÁLY
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.057 seconds to render