Ye Olde Relic
The Seasons (2008)
Vajon milyen zenét is játszhat egy olyan Michigan-i fiatalokból összeverbuválódott csapat, akik látszólag még a középiskola padjait koptatják, és a jól megszokott klisés amerikánus sztereotípiáknak megfelelően néznek ki? Megvan, bizonyára metalcore lesz a móka neve, vagy esetleg nu-metal, de ha egyik sem nyert, akkor még mindig ott van az indie vagy a post-rock....Nos hideg, nagyon hideg. A Ye Olde Relic egyik divatosnak mondható stílusnak sem az elkötelezettje, a folkos, természetközeli black metalnak már jóval inkább, ez az elhatározás már csak azért is érdekes, mert a tengerentúlról nem sok ilyesféle zenét kapunk, nomeg valahogy kevesen is gondolkodnak ebben.. Körülbelül az a kategória, amikor az ember mindent kinézne belőlük, csak ezt nem!Legkézenfekvőbb párhuzam az összehasonlításra természetesen az Agalloch lenne, hiszen az Oregon-i mestereken kívül túl sok jelentős folk-ihletettségű zenekart nem tudnék mondani ebből a térségből, úgyhogy kijelenthetjük hogy a Ye Olde Relic egy amolyan hiánypótló zenekar, mely a tátongó űrt lenne hivatott kitölteni...és ha már az összehasonlítás, akkor párhuzamként ott vannak a naturális témaválasztások, a hasonló dalszerkezetek és a nem túl agyonbonyolított hangszerelés, ám a szakadék óriási; A Ye Olde Relic egy amatőr kvázi-hobbizenekar fiatalos hévvel és a zenéjük puritán tisztaságával, amire a legjobb szó a kiforratlan, ám ennek ellenére már ki lehet hallani nagyon jó dolgokat, ahonnan már érdemes lehet továbblépni, kérdés hogy megvan-e az a bizonyos elkötelezettség. Nálunk Európában sokan sokféleképpen játsszák ezt a zenét, nálam mégis elsősorban a norvég Myrkgrav zenéje jelentette az elsődleges támpontot, de még a Sigtyr és az Arvest is megemlíthető a szcénából, de nem igazán hiszem hogy fiatal amerikai barátaink hallotak volna ezekről a zenekarokról, ez már inkább csak az én személyes impresszióm.

Említettem a hangszerelés egyszerűségét, hát igen,a hagyományos dob-gitár-ének triumvirátuson kívül úgy igazán túl sok extra nincsen színesítő jelleggel,no azért van zongora, néhol szimfonikus ékesítés,meg különböző ambient betétek, a szólók is csak elvétve szólnak közbe, s az akusztikus megoldások is csak itt-ott ütik fel a fejüket. Az egyik dalban megjelenő német nyelvű szövegmondást nem tudtam hova tenni. Ahogy haladunk a hónapokban, úgy az évszakoknak megfelelően a dalok hangvétele is változik, így amíg a January-ban és a February-ban a magába burkolózó természet átadja magát a depresszív fagyos elfojtottságnak , addig a March már a megújulás és a születés gondolatával kacérkodik, a rügyek fakadnak, a nedvek újra megerednek a létezés vérereibe, és ismét elindul az amitől élet az élet...s így tovább a végtelen körforgással, erózióval és termékenységgel...Az April még akár egy Mythotin dal is lehetne, kicsit viking metalos a dolog egy-két ponton a vékonyan síró gitárral, A July pedig simán felférne az Agalloch legutóbbi White EP című kislemezére, hasonló kis atmoszférikus eresztés.

Kifejezetten kellemes meglepetés volt hallgatni a Ye Olde Relic-et, hiszen fiatal koruk ellenére már most egészen jól mozognak a stílusban, a szimpátiát pedig tovább tetézi hogy ezt a tizenkét számos lemezt a myspace-s oldalukon közvetlen elérés formájában letölthetővé tették, ami azért nem kis dolog, persze ez nagyban köszönhető annak hogy saját terjesztésről van szó, kiadóval pedig nem állnak kapcsolatban. Ha pedig itt a lehetőség, én azt mondom érdemes egy próbát tenni!

Ye Olde Relic Myspace

Ye_Olde_Relic_The_Seasons_2008
Kiadó:
Saját terjesztés
Stílus:
Folk Black/Death metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Szörnyű
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.March
2.April
3.May
4.June
5.July
6.August
7.September
8.October
9.November
10.December
11.January
12.February
Írta:
snecy
2008. június 3., kedd
Facebook:
Pistike66 2008. június 19., csütörtök, 23:31
Pistike66
Csatlakozott:
2008. június 17.
Hozzászólások: 3408
Akár ezt akarták akár nem határozottan jó, hogy ez lett belőle:-)) Ez egy nagyon tuti kis folkos black/death kverék, igen erősen megnyerte a tetszésemet.:-)
snecy 2008. június 3., kedd, 10:20
snecy
Csatlakozott:
2008. február 22.
Hozzászólások: 742
Igen, így elsõ blikkre nincs is szó vegytiszta folk black death-rõl, sõt azt is lehetne mondani hogy nem is biztosan ez volt az eredeti elképzelés, inkább csak ez kerekedett ki a dologból, pont a modernsége és a különbözõ mûfaji keveredések miatt, de úgy általánosságban tényleg közel áll a post-metalhoz.
haragSICK 2008. június 3., kedd, 07:58
haragSICK
Csatlakozott:
2008. január 3.
Hozzászólások: 1161
Ez a borító mintha Villon korából lépett volna elõ, de Petrarca vagy Boccaccio is megirígyelhetné :-p A zene amúgy korrekt, bár annyira nem mûfajom, meg van egy kis post íz is benne, mintha a megoldások egy része a folkos death-black után lenne, túl mondern, s akár egy nyitottabb mai HC arc is képes lenne befogadni.
Koncertek
június 11.,
Pannonia Fields
Slipknot
július 3.,
Papp László Budapest Sportaréna
30. Rockmaraton Fesztivál
július 7.,
Szalki-sziget
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.066 seconds to render