A Mátra Szelleme (demo) (2007)
A 2005-ben felbukkanó, legelső Dér kiadvány kifejezetten ígéretes kezdést sejtetett számomra, s némileg meg is előlegeztem magamban a bizalmat az egri formáció elkövetkező kiadványainak irányába. Sinn, a Dér üzemeltetője, egyébként nemrégóta van jelen a hazai underground poklában, ha minden igaz létezik két másik projektje is, a nemzeteken áthálózó Black Arts, illetve a Whisper - amelyben Sinn az ,,egyedüli mindenes", akárcsak a Dérben.

A 2005-ös demo erős közepes hangzása meglehetősen távol áll a Mátra szellemén hallható, igencsak rehearsal anyagokra hasonlító, karcos megszólaláshoz képest. Magát a zenét is harmatosabbnak érzem ezen az új kiadványon, végülis az összkép mondatja ezt velem. A Forsaken közepesre taksált szám, de a legelső kiadvány mércéjét nem üti meg, strukturálisan is teljesen eltérőek ezek az új számok, sokkalta több a kiállás és a lassú rész. A cineken kívül, egyéb dob jelenlétet nem igazán lehet észrevenni, szóval afféle krónikus ,,szobablackmetal" hangzással van megfertőzve ez a korong. Azért is sajnálatos a hangzás, mert kiszűrődnek eltaláltabb témák is a masszából, de valahogy elkapkodott a kivitelezés. A Pusztulás Hírnökéből bátran ki lehetne selejtezni a lassú részeket, mert az indulatosabb részek fedik fel a Dér igazi arcát! Az instrumentális címadó számot érzem a leggyengébbnek mind közül. Vérszegény a nóta, tekintettel, hogy a koncepció gerincét kellene képeznie. A négyes track áthatolhatatlanul sötét hangulata üde színfoltja a Mátra szellemének. A Zord hegyeim is a jobbak közé tartozik, megy a tremolókar nyaggatás és a szólószerűségek is előkerülnek, amelyek némely helyütt tolerálhatók, de van mikor idegesítő. A végén újra feltűnő vezérdallam egyébként jó ötlet.

Nem a hangzás miatt minősíti alacsonyabb pontszám a lemezt, hanem az ígéretes riffekkel indító nóták középtávján tapasztalható eltékozolt témák okozzák ezt. Meggyőződésem, hogy érdemesebb lett volna kiadni a lemezt a hangulattalan 2. és a 3. szám nélkül. Világos, hogy akkor már más címmel... A többi szám a helyén van, de hallgatva a demót, volt egy olyan érzésem, hogy Sinn ezt a kiadványt a kísérletezgetés jegyében kovácsolta. Még várat magára, de ha újra beköszönt a leghidegebb tél, jőni fog egy jobb lemez!

Kiadó: Native Pride
Der_A_Matra_Szelleme_demo_2007
Stílus:
Black Metal
Értékelés:
 
Pont
: 6.5 / 10
Dalok:
1.Forsaken
2.A Pusztulás Hírnöke
3.A Mátra Szelleme
4.Hatred of the Ancient Woods
5.Zord Hegyeim
Írta:
Infam
2007. június 12., kedd
Facebook:
Koncertek
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.018 seconds to render