Variola
Sötét a csillagod (2006)
Koromnál fogva elég nehéz dolog erről a lemezről írnom. Miért is mondom ezt? A Variola Szegeden alakult még 1988-ban. (amikor én még két évesen csipás szemmel bámultam a világba). Abban a korszakban indultak, amikor épp elkezdte bontogatni szárnyait az akkori magyar alternatív mozgalom. Egyeseknek összejött az áttörés lásd, Tankcsapda, Kispál és a Borz, Pál utcai fiúk, míg mások eltűntek a süllyesztőben. Így járt a Variola is, pedig a fent említettekkel elég sokat turnéztak. A tagok szétszéledve olyan zenekarokban folytatták mint, Nevergreen, Freshfabrik, Heaven Street Seven stb.

Azonban jó két évvel ezelőtt néhány régi tag úgy érezte, hogy nem hagyja veszni a régi dalokat. Az elhatározást tett követte és tavaly évvégén megjelent a Variola első albuma a Sötét a csillagod. A lemez szerzői kiadásban látott napvilágot és a következő felállás készítette: Varga Zoltán gitár, ének, Dula Sándor gitár, Hímer István basszer, Gajda Ferenc dob. Az albumon nyolc régebbi szám mellett két újabb darab is helyet kapott (Vesztes, Forró hullám), valamint bónuszként a Gyűrött kis kép angol verziója. A zene pedig egyfajta dark wave találkozik az alternatívval. Ennek megfelelően borongós szövegek és lebegőseb gitárok jellemzik, és itt érkezünk a bajokhoz. Nekem hiányoznak a harapósabb gitárok amiből csak elvétve találhatunk egy-két kísérletet (Meghalt a remény, Elég volt) Mondjuk az egész lemez hangzása se a legjobb. Valahogy tompa. Ennek ellenére átszűrődik a füstös kocsmák illata, rég letűnt kor érzése, melyeket mi fiatalok már csak hallomásból ismerhetünk. Dalokat nem tudnék kiemelni, mert mindegyik egy–egy emlékdarab és a maga módján mind értékes.

Minden tiszteletem a zenekaré, hogy ennyi idő után is képes volt elkészíteni ezt a lemezt, mely egy nagyszerű korlenyomat. Elsősorban azoknak ajánlott, akik részese lehettek annak az időszaknak, illetve akik tudni akarják, hogy honnan jött a mára eléggé felhígult dark stílus.
Variola_Sotet_a_csillagod_2006
Stílus:
dark wave/alternatív
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Vékony
Dalok:
1.Hangodat nem hallom
2.Forró hullám
3.Túlsó part
4.Felejtsd el a múltat
5.Ez van
6.A legjobb mozi
7.Meghalt a remény
8.Gyűrött kis kép
9.Elég volt
10.Vesztes
11.Bonus
Írta:
kacsarock
2007. június 10., vasárnap
Facebook:
Koncertek
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
április 11.,
Backstage München
május 16.,
Arena
június 11.,
Pannonia Fields
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.038 seconds to render