The Southern Oracle
Hiraeth (2018)
 Tavaly decemberben jelent meg a hazai hardcore/metal színtér megkerülhetetlen alakjának, a The Southern Oracle-nek az új lemeze. Jó pár éves huzavona után ért el a Kókai Barnabás vezette brigád a harmadik nagylemezéhez. Amit ugyan megelőzőtt pár EP is, de kijelenthetjük, hogy a tagcseréknek és tragédiáknak hála elég nehezen született meg az új anyag.

 Harmadik neki futásra egy koncepciós lemezzel rukkoltak elő a srácok. Egy disztópikus Pán Péter világban járunk, ahol a gyerekek nem nőnek fel, hiszen nincsenek követendő pédaképek számukra. Korrupció, zsarnokság, vallás, minden terítékre kerül, ebben a röpke de annál súlyosabb 25 percben. Az első lemez óta rengeteg változáson esett  át a zene is, ez főként hangzásban érhető tetten, sokkal karcosabb és egyben arc leszaggatóan súlyos. A klaszikus metalcore-os témák már többnyire a háttérbe szorultak, helyüket át vették a manapság elég jól futó, modern metallic hardcore-os reszelések. A mérleg már sokszor a metal mint a hardcore irányába billen el, mondjuk nincs is ezzel semmi baj. Amikor már éppen ehhez hasonló gondolatok kezdenek motoszkálni az ember fejében, akkor kapunk igazi hc-s csorda vokált és olyan döngöléseket, hogy a fal adja a másikat.
 

 Éveken át csiszolgatták ezt a nyolc dalt, az tagadhatatlan. Mindegyik egy kerek egész, ami a saját lábán is megállja a helyét, viszont emellet tökéletesen bele illik a lemez koncepciójába és hangulatvilágába. Sok változatosságot azt nem kell várni, többnyire  a szélvész gyors témák és acsarkodások váltják egymást, néha egy kis kiállós döngöléssel, hogy felkészítsenek a következő rohamra. Ennek ellenére üresjárat nem igazán van a lemezen, ha oda figyel az ember a sodró erejű darálás mögött megláthatja, hogy minden dalnak meg van a saját egyénisége, vagy van benne egy apró részlet ami emlékezetes marad. Legyen az a Corrupter elszállós kiállása, az Angelmaker elején kapott olyan szintű tekerés, hogy  a nyakunk is kitörik vagy a dobtéma a Mouthbreather-ben. Itt szeretném is megemlíteni, hogy jó látni azt, hogy Budai Béla Leander árnyékon kívül tevékenykedik, zenei megfelelési kényszer nélkül, ez meg is látszik a munkáján. A külcsíny egy külön bekezdést érdemel. Hiszen amellet, hogy egy gyönyörű borítóval rendelkezik az album, amit egyébként az énekes, Barnabás munkáját dícséri, egy 40 oldalas képregény szolgál szövegkönyvül, amit volt szerencsém a kezemben is tartani. Így elmondhatom, hogy tökéletesen vissza adta a lemez hangulatát, sőt nagyban meg is dobta azt. Ezek a fekete fehér, matt már-már apokaliptikus képek, tökéletesen le festik a lemez zaklatott, reménytelen hangulatát. A gyerekek kiszolgáltatott érzését, hogy nem tudnak kihez fordulni, kire felnézni ebben a korrupt világban, hiszen mindenhonnan csak a mocsok dől rájuk.

 
A The Southern Oracle nem talált fel semmi újat. Viszont tudtak egy érdekes, igényesen összerakott koncepcióba, kiváló, önmagukban is működő dalokat írni. A mondani valóban sincs semmi újdonság, de amíg fent áll ez a helyzet, ez a rendszer, van létjogusoltsága a róla való beszédnek is. Metalosabb arcoknak ugyanúgy tudom ajánlani mint a hc-soknak, hiszen számomra úgy tűnik, hogy egy szinte tökéletesen arányos fúziót sikerült összehozniuk, ami mindkét két stílus híveinek okozhat örömet.
 
The_Southern_Oracle_Hiraeth_2018
Kiadó:
Stílus:
Hardcore/metal
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Harbinger
2.Corrupter
3.Graverobber
4.Angelmaker
5.Palmreader
6.Skypusher
7.Mouthbreather
8.Pretender
9.Rendszer (CD bónuszdal)
Írta:
Eroen
2019. május 29., szerda, 20:33
Facebook:
Show Me The Body - Dog Whistle (2019)
Kritika, Eroen @ 2019. július 24., szerda, 21:21
Friendship - Undercurrent (2019)
Kritika, Eroen @ 2019. július 17., szerda, 11:21
Vein - Errorzone (2018)
Kritika, Eroen @ 2019. július 14., vasárnap, 19:03
Incendiary - Thousand Mile Stare (2017)
Kritika, Eroen @ 2019. július 4., csütörtök, 19:19
This Gift Is a Curse - A Throne of Ash (2019)
Kritika, Eroen @ 2019. július 3., szerda, 18:39
Full of Hell - Weeping Choir (2019)
Kritika, Eroen @ 2019. június 16., vasárnap, 19:04
Koncertek
A Tour for the Loud
december 7.,
A38 Hajó
Deep Purple
december 9.,
Papp László Budapest Sportaréna
CoreLeoni
december 11.,
Dürer Kert
Jinjer
december 22.,
Barba Negra
The Great Tour
január 22.,
Papp László Budapest Sportaréna
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.042 seconds to render