Par Le Sang Versé (2019)

    Nincs is annál nagyobb öröm néha, mint amikor az ember szinte véletlenül akad rá egy jó lemezre, amelyről korábban még csak nem is hallott. Ilyenkor félretolom az amúgy is halogatott promóciós anyagokat, melyekről akkor is kell írni, ha némileg csorbult a lelkesedésem. A francia Véhémence esetében szerencsére erről szó sincs, ugyanis az egyik promóciós lemez bandcamp oldalának kis zugában kattintottam rá és annyira betalált, hogy nem is emlékszem hirtelen, mi is volt az a csapat, aminek kapcsán felleltem. A francia csapat egyébként epikus, melodikus black metalt játszik, amit középkori témák és hangulat köré kívánnak felfűzni teljes sikerességgel. A Véhémence indulásáról nem igazán található adat, azt azonban tudni, hogy Tulzcha (Winternehst) és Hyvermor (Braquemaard, Hanternoz, Régiment) kettősének agyszüleményét hallhatjuk a friss Par Le Sang Versé című nagylemezen. Ez a kiadvány a 2014-es Assiégé néven futó bemutatkozást követi a sorban, amin Hyvermor helyén még B.R. büszkélkedhetett a projekttel. Természetesen a bemutatkozást is pótolnom kellett a teljes kép elérése érdekében, így arról is tudok pár dolgot megosztani veletek. Az Assiégé bizony remek debütálás, de jóval szegényebb, puritánabb zeneileg, mint a mostani anyag, amit nemcsak a két zenész, de rengeteg vendég is színesít játékával.


    Rengeteg hangszerrel találkozhattok tehát a Par Le Sang Versé hallgatása közben, de a végeredmény mindeközben nem felejt el fekete fém maradni, így az epikus dallamokat, csodás akusztikus betéteket rendszerint megtöri egy-egy gyilkos aprítás, ami kifejezetten lüktetővé teszi a lemezt. A rendkívül fülbemászó, szórakoztató produkcióban Hyvermor számtalan hangon hallatja magát: ördögien károg, sikolt, suttog, kántál, tisztán énekel egyedül vagy kórussal... Mindemellett megszólaltat fuvolát és vonós citerát, Tulzcha gondoskodik a gitárokról, billentyűkről és szintén a fuvoláról. A lemez felvételekor még vendégként, azóta hivatalos tagként feltüntetett Thomas Leitner első osztályú dobjátékkal járult hozzá a sikerhez. Mások egy-egy dalban trombitával, kürttel, szaxofonnal teszik teljessé a képet és ami kölön megsüvegelendő, hogy mindezt nem a művészkedő, arcba mászóan franciás módon, hanem teljes összhangban a metal részekkel. A közel órás anyagot nyitó Épopée – Par Le Sang Versé című dalból szerintem gyorsan megértitek, mit jelent számomra a dallamosság és fekete fém tökéletes kombinációja.



    A vad, zabolátlan középkorba utazunk pillanatok alatt, ahol gáncstalannak hitt lovagok buktak el emberi gyarlóságuk miatt, voltaképp rabszolgasorsba taszított parasztok járják táncukat teljes átéléssel, mert tudják, hogy az akár az utolsó is lehet. Az áldott tudatlanság, az egyértelműen halálos kimenetellel kecsegtető betegségek korában ugyanúgy születtek hősök és máig szájról szájra terjedő mondák, ahogy az ókorban. A nagy birodalmakkal ellentétben azonban sokkal nagyobb volt a mindennapi lét bizonytalansága, aminek nagyon jól ad hangot a La Sorciére Du Bois Lunerive nagyobb lendületével, keserédesebb témáival és vissza-vissza térő robbanásaival.



    Tragédia, öröm, szerelem, élet és halál, finom zenei megoldások és karcos black metal keveredik tehát itt úton útfélen, mérnöki gondossággal, érezhető odaadással párosítva, amit nagyon ritkán lehet manapság hallani. A Véhémence 2019 eddigi legkellemesebb felfedezése számomra, melyet mindenképp érdemes próbára tennetek. Egyetlen negatívumként felhoznám, hogy lehetett volna egy pár percet elcsípni az anyagból, de ez már csak szőrszálhasogatás, ezúttal nem is büntetem pontlevonással, mert én végig élveztem. Annak is tudom ajánlani, aki tavaly találkozott az Aorlhac L’Esprit Des Vents lemezével, vagy korábban a Sühnopfer Offertoire című agymenésével. Ezeknél valamivel dallamosabb, játékosabb a Véhémence, de minőséget illetően hasonlóak az elképzeléseik. A teljes anyagot meghallgathatjátok a csapat bandcamp oldalán.
Vehemence_Par_Le_Sang_Verse_2019
Kiadó:
Stílus:
epikus/melodikus black metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Par le sang versé (09:10)
2.La sorcière du bois lunerive (10:02)
3.L'étrange clairière: partie I (02:02)
4.L'étrange clairière: partie II (09:40)
5.La dernière chevauchée (09:38)
6.Le sous bois, à trois lieues du château (02:39)
7.Passage dans les douves (06:38)
8.La fronde des anges (08:32)
Írta:
boymester
2019. március 6., szerda, 19:40
Facebook:
Eroen 2019. március 7., csütörtök, 18:06
Eroen
Csatlakozott:
2012. február 4.
Hozzászólások: 308
A minap én is rá találtam, elraktam talonba, hogy majd végig hallgatom ha olyan hangulatban lesek. Így már biztos nem vész a feledés homályába. Köszi az ismertetőt (b)
McFrost1977 2019. március 6., szerda, 20:24
McFrost1977
Csatlakozott:
2015. augusztus 28.
Hozzászólások: 1846
Hatalmas pacsi!
--
"Ha eljő a Farkas vihara, ne egyél a sárga hóból!"
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.068 seconds to render