Black Metal (1982)
1982. november 1-jén Black Metal címmel jelent meg a brit Venom második nagylemeze, ami az extrém metal egyik legfontosabb lemeze. Hatás a thrash, a black és a death metalon egyaránt jól érződik, sőt, erről a lemezről kapta nevét a 90-es évek elején létrejött black metal mozgalom, stílus. A zenekar későbbiekben előszeretettel hangoztatta, hogy ezt ők hívták életre. A Black Metal kétségtelenül a '80-as évek elejének egyik legfontosabb underground albuma, ami inkább speed/thrash-nak mondható semmint black metalnak, de mindez csupán nézőpont kérdése.
 

Az 1978-ban a brit heavy metal új hullám (NWOBHM) csúcspontján alakult Newcastle-i trió kora legbrutálisabb, legdurvább csapataként jelent meg. Elhíresültek sátánista szövegviláguk és színpadi látványelemeikkel, előadásmódjukkal egyedülállónak számítottak. 1981-es Welcome To Hell című debütáló nagylemezük egészen újszerű ízeket hozott az akkori heavy metal világába. Agresszív zenéjükkel és Lucifer imádatukkal, barbárias megjelenésükkel nagy feltűnést keltettek az angol és a nemzetközi undergroundban.

"Nem igazán éreztünk túl sok rokonságot a '80-as évek elejének mozgó többi zenekarral, márpedig akkoriban minden zenét heavy metalnak hívtak, amit hosszú hajú zenészek játszottak gitárokon. Mi azonban mindenhonnan kilógtunk. Olyan zenét szerettünk volna alkotni, amely megijeszti az embereket." - emlékszik vissza Conrad Lant "Cronos" énekes/basszusgitáros.


És ez bizony sikerült is nekik! Welcome To Hell lemezüket ugyanúgy fogatta nagy érdeklődés, mint undor a kor zenei érájának részéről. Egyesek lelkesedtek a gonosz, mogorva, primitív dallamok iránt és a "legeredetibb albumnak tartották, amit valaha hallottak", míg mások ízléstelen, mocskosnak és erkölcstelen bélyegezték a csapatot főleg kirívó szövegeik és megjelenésük miatt. De ezzel ők mit sem törődtek. Csinálták, amit saját belátásuk szerint jónak tartottak. Nyakig merültek a sötét, okkult világ bugyraiba és ezt megmutatták zenéjükben. Első albumuk sikere után rögtön neki láttak második Black Metal albumuk dalainak, amelyeket Keith Nichol producer vezetésével készítettek el. A lemez tematikája az első lemezük sötét lendületét egyenes folytatása. A címadó dal egy gonosz szellemként tombol, püfög, csaholja végig veszet tempóját, Cronos pedig egy fenevadként bömböli arcunkba azóta elhíresült mondatát: "Lay down your souls to the gods rock'n'roll!" Az ezt követő To Hell And Back a kicsit klasszikusabb metal vonalát követi, csak úgy, mint a lassabb, doomasnak is mondható Buried Alive kísérteties, kínzó ridegsége. A halál aratása visszatér a Raise The Dead és a Teacher's Pet csörömpölős, primitív begyorsult punk rock n’ rolljában, melyet a Leave Me In Hell vasöklű riffei feszítenek szét.


A Sacrifice és a Heaven's On Fire még az eddigieknél is tovább feszíti a tempót. A mániákus gyors gitárok, sátáni ének meglehetősen alapirány lehetett a későbbi extrém zenéket játszó bandák számára. A Countess Bathory pedig az album egy máig nagy etelonjának mondható darabja. Rideg, harcias és egyben veszedelmes, amit csak felerősít a refrén "Countess Baathooryyy" elnyújtott csatakiáltása. Az album zárását a gyilkos rock n’roll alapokra pakolt Don't Burn The Witch fémes tempói adják (amik számomra egy korai Metallica lemez thrash érájából köszönnek vissza). A végén pedig a következő albumon szereplő At War With Satan taktusaiból kapunk egy ígéretes ízelítőt, de ez már egy másik történet.
 

A Venom egykori szélsőségei mára kicsit inkább sikk. De abban az időben ezzel a nem túlpolírozott zenével rendesen meg kellet harcolniuk mindenért. Ami végül is meghozta nekik a hírnevet. Ez nagyban köszönhető Cronos mániájának is, aki a Venom mellett kisebb stúdiós munkákat is vállalt, sőt, újabb tehetségek felkutatásában is jeleskedet. Úgy látszik elég jó rálátása vont az akkori színtérre, és pontosan tudta, mi rejlik saját csapatában. Csak itt jegyezném meg milyen vicces is tud lenni az élet. A Venom-t ugyanis számos próbateremből kitiltották abban az időkben Newcastle környékén és egy időben erre a célra csak egy egyházi létesítményt tudtak kibérelni. Vagyis egy templomban volt a próbahelyük.

   
Venom_Black_Metal_1982
Kiadó:
Stílus:
extreme heavy/power
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.Black Metal
2.To Hell And Back
3.Buried Alive
4.Raise The Dead
5.Teacher's Pet
6.Leave Me In Hell
7.Sacrifice
8.Heaven's On Fire
9.Countess Bathory
10.Don't Burn The Witch
11.At War With Satan (preview)
Írta:
Armand
2018. november 1., csütörtök, 13:56
Facebook:
Traitor's Gate - Fallen (2018)
Kritika, boymester @ 2018. július 19., csütörtök, 10:33
Antichrist - Sinful Birth (2017)
Kritika, fasolax @ 2017. július 5., szerda, 11:02
Dread Sovereign - For Doom The Bell Tolls (2017)
Kritika, boymester @ 2017. március 2., csütörtök, 14:19
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.017 seconds to render