...of the Ghastly Stench (demo) (2017)
   Egyre markánsabb gyökérzettel kapaszkodott meg nyálkás szürkeállományomban a gondolat, miszerint a chilei Excoriate zenekar képében egy valóban földalatti produkció került hurkás ujjacskáim közé. Nem is tudom, mi lehetett az, ami elindította ezt az elképzelést, de könnyen meglehet, hogy köze van hozzá a kézzel írott CD-nek, amit a néhány példányszámban megjelent kazettáról varázsoltak nekem erre a szupermodern hanghordozóra, valamint gyorsan gyanússá tette az anyagot számomra a demo megnevezés is. Amikor a banda által favorizált, példaképként számon tartott csapatok listáját böngésztem (kizárólag korai Mystifier, Morgoth, Asphyx, Celtic Frost lemezekre hivatkoznak), akkor már végképp nyilvánvalóvá vált, hogy 2002 óta tevékenykedő, Sekker (Funeral Chant, Temple) és Francisco Rojas (The Fallen, Demonic Rage) által indított banda nem nagyon vágyik az underground megbecsülésnél többre. Az sem semmi, hogy a zenekarban valaha megfordult zenészek közül csak a legfrissebben igazol basszer, Warlord játékát hallhatta már közönség nagylemezen, mindenki más demók, EP-k és Single kiadványok sokaságát tudhatja maga mögött. A hivatkozások egyértelműen kijelölik az ösvényt, melyen az Excoriate mozog, ez pedig a mocskos, depressziós hangulatú death metal. Ehhez remek alapot ad a banda neve, mely a bőrfelület „kellemetlen” megsértésére, eltávolítására utal, ami alatt én a nyúzást érteném leginkább, valamint a teljesen deformált logó és az élő, de erőteljes hangzás, amin külön dicséretet érdemel a végig nagyon jól hallható, vezérfonálként használt basszus. A mindösszesen 4 tételt tartalmazó, 18 perces anyag mindenképp megéri a figyelmet, mivel a dalok által közvetített zene bizonyítja, hogy nem amatőrökről, pusztán a 90-es évek elejének legsötétebb bugyraiban megragadt rajongókról van szó, akikből minőségi, semmint nagykereskedelmi szinten ömlik a fekete kátrányként azonosítható halálfém. A többnyire középtempós, időnként doomos menetelések sorozatát a Teofisto nyitja meg, amin a már említett basszushangzásba azonnal beleszerettem. Tökéletes táptalajt nyújt vastagságával, mély morajlásával, a baljóslatú dallamokkal kiegészülve pedig azonnal meghozza a kedvünket a folytatáshoz.
 

    Az instrumentális kezdés után az Oh! Peaceful Derketa tovább viszi a megkezdett hangulatot, a tétel nagy része szintén hangszeres játékból áll, amit időnként színesít Sekker alattomos vokalizálása, mely a károgás és hörgés között foglal valahol helyet, visszautalva a két vonal egyértelműen közös múltjára és kapcsolódási pontjaira. A death/doom tempóig lassuló dal fájdalommal és kirekesztettséggel van átitatva, akárcsak az egész kiadvány. A Black Streams On The Ground Of Cruelty már jóval gyorsabb, gyűlölettel fűtött dal középtájon egy kis cammogással és egy sikoltozós, tipikus old school death szólóval. A demó csúcspontja egyértelműen a a Ghastly Stench Of Mortal Remains, amit nyugodt szívvel ajánlok mindenkinek, aki a mai napig szomorú, mert lecsúszott a 90-es években egy helyi banda pusztítóra sikerült estéjéről. Ez tipikusan az a zene, mely akkor tud igazán átjárni, ha nem csak hallgatod, hanem hozzá társulnak a gyenge fények, a füst és a melletted tomboló, mindenre és mindenkire megvető pillantásokat szóró ős metalosok.
    Remélem egyszer megadatik a zenekarnak, hogy összehozzanak egy teljes értékű kiadványt is ebben a felfogásban. Kétség kívül hiteles és megbízható lemezt tudnának letenni az asztalra, ami, akárcsak ez a demó, csemege lehet a death metal valódi, elkötelezett híveinek.

 
Excoriate_of_the_Ghastly_Stench_demo_2017
Kiadó:
Stílus:
death metal
Értékelés:
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Teofisto
2.Oh! Peaceful Derketa
3.Black Streams on the Ground of Cruelty
4.Ghastly Stench of Mortal Remains
Írta:
boymester
2018. július 31., kedd, 15:51
Facebook:
Needless - Heresy (2019)
Kritika, boymester @ 2019. július 14., vasárnap, 13:12
Infernal Conjuration - Infernale Metallum Mortis (2019)
Kritika, boymester @ 2019. június 30., vasárnap, 08:58
Warpath - Malevolent Reprisal (2010)
Kritika, boymester @ 2019. május 19., vasárnap, 14:42
Agos - Aonian Invocation (2018)
Kritika, boymester @ 2019. április 11., csütörtök, 08:32
Embryonic Cells - Horizon (2018)
Kritika, boymester @ 2019. április 1., hétfő, 13:56
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.032 seconds to render