Vissza a végál.om..ra (2018)
A Nomad az egyik nagy kedvencem a hazai rockszíntéren. Ebben nyilván és tagadhatatlanul közrejátszik a mára vitán felül kultikussá vált, kvázi elődként is felfogható The Bedlam.
A Nomad - főleg a mai - persze már nagyon távol van Cicóék korai techno thrash dolgaitól, sőt az Inside Ash világától is. Ezt a változást valahogy úgy sikerült elérnie a csapatnak, hogy a folyamatos megújulás során a régi rajongókat is meg tudták tartani (szerintem) és rengeteg újat is tudtak szerezni.

A banda a megalakulás óta több változáson is átesett, az első felállásból mára csak az alapító Jánosi Szabolcs gitáros maradt meg, ő az összekötő kapocs a The Bedlam időkkel is.
Igazából nekem már az első, még Fodival készített Végál.om.. album is a kedvencem lett, de nagyon örültem, amikor a szünet után, Marcival és Újvári Petyával megerősödve visszatértek a Hotel Polimer lemezzel. A Márványmenyasszony pedig nem csak tartotta a szintet, hanem még magasabbra is sikerült tenni azt a képzeletbeli lécet.


Tavaly nyáron - Petya kiválása és az új dobos (Récsei Zoli) megtalálása után - elérkezett az ünneplés ideje is. Az apropó a Végál.om.. című bemutatkozó Nomad album tízéves jubileuma volt.
2017. június 3-án a budakalászi Rockházban hallhatóan fergeteges hangulatú koncertet adott a csapat, amin kényszerűségből az első lemezt feljátszó Mihalik Ábel ült a dobok mögé Zoli balesete miatt.
A bulit rögzítették, amiről előbb egy hat számos, kizárólag első lemezes dalokat rajtő digitális EP-t hallhattunk. Már ebből is hallható volt, hogy remek hangulat lehetett a bulin, de az is, hogy nem okozott kínos pillanatokat a régi dalok előadása sem.
Bár a Végál.om.. album dalai elsőre kicsit furán hathatnak Marci előadásában, de néhány hallgatás helyére teszi a dolgokat. Szerencsére alázattal közelített Fodi témáihoz és már van annyira rutinos, hogy élvezetes és hiteles az előadása. Kifejezetten tetszett a Hová mehetnék és a 35 előadása.


Április 28-án aztán Vissza a végál.om..ra címmel megjelent a zenekar dupla koncertlemeze. Nem aprózták el, összesen 21 dal kapott rajta helyet.


A koncertprogram összeállítása nagyon alapos volt, mindhárom lemezről válogattak, így mindenki megtalálhatta a kedvére valót. A lemezt hallgatva kizártnak tartom, hogy hiányérzettel tért volna haza bárki is.

Tök jónak tartom, hogy nem egy az egyben a lemezeken hallható módon játszották a dalokat, az Ajtó a Mennybe például jól meg lett bolondítva azzal a pogós résszel. A koncetranyag első csúcspontját a a személyes kedvenc Utolsó katona és a Minden történet Charlie-t és Deák Billt is megidéző előadása volt.


A második csúcspontot meg természetesen a már említett első lemezes dalok jelentették
A koncertet hallhatóan egyként élvezte a zenekar és a dalokat hangosan éneklő közönség is. A Mammonország lassan építkezve ér el a totális megőrülésig, ami után jól esik a Bárcsak itt lennél szomorkás visszafogottsága. Még a koncertprogram ívére is nagyon jól ügyeltek.
A rendes programból nem maradhatott ki a legutóbbi lemez címadója sem, ez még lemezen is hidegrázós dal. A koncert első felvonása a Sajnálommal ért véget, a három számos ráadásba pedig A tenger meséi mellé a Boldogság felügyelő és a koncertzárónak tökéletes Engedd, hogy még egyszer fért be.


Igazán sajnálom, hogy ez a buli annak idején kimaradt, mint ahogy a lemezmegjelenéshez szervezett exkluzív buli is, ahol minden olyan dalukat - szám szerint 15-öt - előadtak, ami a koncertlemezen nem hallható. Ráadásul ezt is rögzítették, és ez a felvétel is megjelenik majd CD-n. A rajongók számára tehát a Nomad első 10 évének minden dala is meglesz koncertváltozatban is, ami valljuk be, nem épp szokványos.

A lemezt időközben digitális változatban is elérhetővé tették a digitális zeneáruházakban, így aztán bárki számára elérhető lett.
Nomad_Vissza_a_vegal_om_ra_2018
Kiadó:
Stílus:
modern rock
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
CD 1
1.Igazak álma
2.Ajtó a Mennybe
3.A szerelem ilyen
4.Kimondhatatlan
5.Az utolsó katona
6.Minden történet
7.Oly csendes
8.Flashback bazár
9.Csak egy függöny
10.Egy ember a világgal szemben
11.Hova mehetnék?
12.35
 
CD2
1.Mammonország
2.Bárcsak itt lennél
3.Húzz fel magadhoz
4.Márványmenyasszony
5.Ez az a nap
6.Sajnálom
7.A tenger meséi
8.Boldogság felügyelő
9.Engedd, hogy még egyszer
Írta:
9000Sanyi
2018. július 8., vasárnap, 09:01
Facebook:
Nomad - Új remény (2018)
Kritika, 9000Sanyi @ 2019. február 11., hétfő, 14:27
Nomad, Igor'z - 2016. december 30. Gozsdu Manó Klub
Koncertbeszámoló, 9000Sanyi @ 2017. január 10., kedd, 14:32
Nomad - Márványmenyasszony (2016)
Kritika, 9000Sanyi @ 2016. november 4., péntek, 06:17
Nomad interjú
Interjú, 9000Sanyi @ 2016. március 17., csütörtök, 14:03
Nomad - Hotel Polimer (2014)
Kritika, 9000Sanyi @ 2015. január 28., szerda, 17:04
Koncertek
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
április 11.,
Backstage München
május 16.,
Arena
június 11.,
Pannonia Fields
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.035 seconds to render