Ébredő erő (2018)
Szasza (lásd még Sex Action ,Zorall, stb.) nem pihen, tavaly év végén a Sex Action-nel adott ki új lemezt, 2018-ra pedig a 2012-ben visszatért Action új anyagát (meg lesz Zorall lemez is, ha minden igaz…) jegyezheti fel a “szakmai” önéletrajzába.


A később érkezőknek jöjjön előbb egy kis történelemóra.
A korábban Sex Action-ként működő csapat a dirty rocktól a HC/metal felé orientálódását névváltozással (na jó, rövidítéssel) is jelezte, de ugyanabban a felállásban (Szasza, Matyi, Miksa, Zolee) készült a rajongókat megosztó Összeomlás album.
Az Action ezután 2002-ig változó felállásban folytatta a munkát, jöttek a lemezek, amik között volt trip rock kirándulás, meg gyűjteményes anyag is.
A banda Szasza ötlete nyomán 2012-ben újból összeállt majd erőre kapott és az Ébredő erő már a második éra harmadik lemeze.

Igazság szerint az Összeomlás után elvesztettem a fonalat. Talán a Terror egyes dalai még eljutottak hozzám, de maradandó emléket nem jelentenek. A visszatérés nem érte el az ingerküszöböm, viszont a kiadó ajánlása nyomán gondoltam teszek egy próbát az aktuális lemezzel.
És így utólag azt mondhatom, nem döntöttem rosszul. Na, nem azért mert egy korszakalkotó anyagot tett le az asztalra a Szasza - ének, Szabó Tamás - gitár, Egyházi Gábor - basszusgitár és Sznák "Zaba" Zoltán - dob felállású csapat, sokkal inkább azért, mert egy üresjárat nélküli bő fél órás szórakozást nyújt a 8+1 tételes új lemez.
Ha anno bejött az Összeomlás, akkor ezzel is meg fogsz barátkozni. Akkor is ajánlom figyelmedbe, ha a ‘90-es évek HC/metal (a Biohazard nyomán) dolgaival barátságban vagy.


Az vitathatatlan, hogy a lemez első fele úgy robog át a gyanútlan hallgatón, hogy szinte ideje sincs magához térni. Ráadásul még kellőképpen változatos is. Mert a standard Action tételnek mondható nyitó nóta után a kissé hiphoposabb címadó, vagy a kicsit groove-osabb, metalosabb Ki vagyok én?, ami viszont kicsit rövidebben még nagyobbat ütne szerintem.
A Kóstoltad már a véredet? című dalban kicsit politikai töltetű a szöveg, akár a Kartelnek se állna rosszul.

A hardcore jellegű megmondós Állatkínzó-hoz klip is készült és a lemez végén clean változatban újra szerepel. Sodró, lendületes dal, fontos mondanivalóval.


Szintén a hiphop/rapes vonalaterősíti a Szánalmas féreg azzal a pattogós refrénnel és az ízes gitárszólóval. Azt meg hagyni, hogy zeneileg sem lehet belekötni a dalokba. Profin megírt és előadott témák, jó hangzással és persze dalokról beszélhetünk, emlékezetes dallamokkal, könnyan ragadó refrénekkel.

A legnagyobb kedvencem a lemezről a francia és magyar nyelvű női énekkel (Pap Klára különleges orgánuma sokat dob a dalon) is megspékelt N.I.K.I.T.A. A Biohazard-jellegű dalban jólesően idézik meg a ‘90-es évek végi/2000-es eleji modern metal ízeket. Egy jó klipetpel megtámogatnám a helyükben.

Összefoglalva azt mondhatom, hogy ez egy remek hangzású, üresjárattól és bármiféle erőlködéstől mentes, izzadtságszagot nélkülöző lemez lett, ami szerintem éppúgy élvezhető a mai tizen- és huszonéves korosztálynak, mint a korai Action dolgait kedvelőknek. Engem meggyőztek.
Action_Ebredo_ero_2018
Kiadó:
Stílus:
HC/groove metal
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.A gyűlölet vezet
2.Ébredő erő
3.Ki vagyok én?
4.Kóstoltad már a véredet?
5.Állatkínzó
6.Szánalmas féreg
7.Nikita
8.Démonok között
9.bónusz: Állatkínzó (clean)
Írta:
9000Sanyi
2018. május 9., szerda, 13:49
Facebook:
Armand 2018. május 18., péntek, 19:36
Armand
Csatlakozott:
2016. május 7.
Hozzászólások: 149
A Fekete Ló visszatért!!! Remekül hozzák az Összeomlás, a Terror, a sexaction, a Hetedik, vagy a Fehér és a Zöld alap vonalát… bár ha az Hetedik c. albumukról ide is átkerült volna némi ipari-elektronika groove hatás még dögösebbek lettek volna az album dalocskáit. De ez csak az én véleményem.
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.558 seconds to render