Hagyaték (2007)
A Magma zenekar 2001-ben alakult, a Hagyaték, pedig az első nagylemezük, amely az előző három demo-juk jobbnak ítélt dalaiból állt össze. A banda zenéjét nagyon nehéz behatárolni, de ebben az esetben nem is tartom ezt olyan fontosnak, annyit azonban elmondanék, hogy erősen doomos beütésű muzsika ez, néhol speedesebb, néhol rockosabb témák jelennek meg, néhol pedig a Nevergreen neve ugrott be.

A kissé szerintem felesleges intro után a Lélek útján speedes témája robban be. Érdekes az akusztikus gitárszóló a nagy darálás közepén, de egy kicsit túlnyújtják a szólót. A Meridiánban visszavesznek a tempóból. Jó a refrén alatt a dallamos gitár, pár hallgatás után nagyon üt. Az Ősi láng is egy középtempós döngölős nóta. A földbe döngöl a verze alatti riff. A Korona az egyik legösszetettebb tétel a lemezen. A Haláltánc akár egy Nevergreen szerzemény is lehetne. Ezek után következik a két legjobb szám a lemezről. A Csillag a mélyben illetve a népdal részlettel induló és progresszív elemeket is tartalmazó Erdély. Ezek elsőre belevésik magukat az ember agyába. A Holdunk Birodalma szintén egy összetettebb darab, nagyon jó énektémákkal, méltó levezetése a lemeznek.

A hangzás néhol egy kicsit gyenge, de információm szerint házi felvétel. Hallottam már ennél gyengébben megszólaló stúdiós felvételt is. A pergőhangot viszont valahogy nem sikerült eltalálni, pár szám után nagyon idegesítő tud lenni. Nagyon furcsa hangja van, és bántóan elől van a gitárokhoz képest. Egy rendes stúdió jót tett volna az anyagnak.

A szövegeket nem mondanám szimplán hungaristának, annál jóval több rejlik bennük. A hangszeresek hozzák a kötelezőt. Az énekdallamok terén még van hova fejlődni, de teljesen jó úton halad a zenekar. Az ének néhány helyen bizonytalan, pedig nagyon jó dolgok lakoznak Miskolci Ákos hangjában.

Alapvetően nincs semmi baj ezzel a lemezzel, sőt. A banda kijelölt magának egy ösvényt, és hiszem, hogy ez egy helyes út. Kíváncsian várom a következő mérföldkövet, amely remélhetőleg már egy rendes stúdióban fog elkészülni. Nagyon szurkolok a Magmának. Tiszteletre méltó, amit csinálnak.
Magma_Hagyatek_2007
Stílus:
metal
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.Lélek útján
2.Meridián
3.Ősi láng
4.Korona
5.Haláltánc
6.Csillag a mélyben
7.Erdély
8.Holdunk birodalma
Írta:
Skinner\
2007. február 18., vasárnap
Facebook:
Koncertek
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
április 11.,
Backstage München
május 16.,
Arena
június 11.,
Pannonia Fields
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.034 seconds to render