Kegyetlen évek (2016)
A Moby Dick a hazai thrash szcéna kiemelkedő alakja, de túlzás nélkül mondhatjuk azt is, hogy a teljes honi metal színtér ikonikus csapata. Itt vannak már 37 éve, (nem számítva a négy évnyi szünetet) koncerteznek, időnként lemezt is készítenek, de szerencsére nem futószalagon teszik ezt.
Ahogy az Ugass kutya! lemezük, úgy az eredetileg az EMI-Quint-nél 1991-ben megjelent Kegyetlen évek is megérte az újrakiadást. Az a negyedszázados lemez, amit 2016-ban 8. legnagyobb hatású magyar metal albumnak szavaztak meg a hazai rock/metal színtéren tevékenykedő zenészek, újságírók, bloggerek, hangmérnökök, grafikusok, szervezők. Azt talán mindenki tudja, hogy a szavazáson az első helyet a csapat már említett bemutatkozó lemeze érdemelte ki.


A Moby Dick azon csapatok egyike, akikkel megismertem a keményebb zenéket. Még általános iskolások voltunk (’90 táján), amikor a balatoni úttörőtábor egy hete alatt a gettóblaszterből Smiciék akkor megjelent Ugass kutya! című albumának dalai szóltak a leggyakrabban. Az olyan számok, mint a címadó, a Keresztes vitéz vagy a Bűz van, ma is nosztalgikus érzéseket ébresztenek. Aztán persze nem lettem rögtön rocker, de az élmény megmaradt, s végül ilyen-olyan kanyarok után csak beszippantott a rock/metal.

1991-ben olyan metal történelmi pillanatokat érhettünk meg a nemzetközi porondon, mint az Acid Bath, a Behemoth, a Burzum, a Cradle of Filth, a Down, az Emperor, az Enslaved, a Nevermore vagy a Marduk megalakulása. Néhány klasszikus lemez, ami ugyanabban az évben jelent meg: Armored Saint - Symbol of Salvation, Bathory - Twilight of the Gods, Cannibal Corpse - Butchered at Birth, Death - Human, Entombed - Clandestine, Meshuggah - Contradictions Collapse, Paradise Lost - Gothic, de hogy stílusba vágókat is említsek ebben az évben jött ki az Anthrax Attack of the Killer B's válogatása, a Sepultura az Arise-zal jeletkezett, a Slayer kihozta a Decade of Aggression-t és a Metallica Fekete lemeze is ekkor jelent meg.
Itthon pedig az Ossian Ítéletnapja, az Omen Feketében c. albuma, valamint a Pokolgép Adj új erőt c. lemeze is ‘91-es kiadású.
Na, de ennyi kitérő után térjünk vissza a Kegyetlen évek lemezhez, ami az első volt, ami egy multinacionális kiadó gondozásában jelent meg. Fontos momentum a csapat életében, hogy itt került képbe Pusztai Zoli, mint szövegíró, akivel ezután folyamatos lett a banda munkakapcsolata. S véleményem szerint Zoli szövegei nagyban hozzájárultak, hogy Smiciék kultikus csapattá váljanak.
A másik lényeges pont, hogy itt is igaz, hogy minden örök, mert hiába telt el huszonöt év, az olyan szövegek, mint a “Naponta robban egy pokolgép/Valaki holnap a torkodra lép/Vér folyik az utcán, a moziban/…” ma talán igazabbak, mint valaha. Szóval ilyen ez a század (is). Sajnos ennek nem nagyon lehet örülni...
Ahogy a bevezetőben említettem, az album negyedszázados korát megünneplendő, tavaly év végén a Hammer Records ezt is kiadta újra, ám az Ugass kutya! lemezzel ellentétben, ezt nem csak remaszterizálták, hanem bizony valamennyi dalt újra fel is játszották. Szól is, mint az állat!

Nyilván a nosztalgia miatt mondhatják azt az old-school rajongók, hogy az eredeti jobb volt, de két okból sem hiszem, hogy érdemes fanyalogni.
Egyrészt nem volt más lehetőség, hiszen az eredeti felvétel jogai a régi kiadónál maradtak, másrészt mint azt Smicivel készített interjúnkból megudhattátok,
“...Az újravett Kegyetlen évek nem a régi lecserélése végett készült, hanem egy hiánypótló kiadvány. Az anyag régóta beszerezhetetlen, a fiatalabb rajongókhoz csak az internet vagy másolás útján jutott el, most meg fizikai formátumban is birtokolhatják, feltehetik a polcra a gyűjteménybe.
Sokan meg annak örülnek, hogy jó hangzással hallgathatják ezeket a klasszikus dalokat. Nyilván ők is előveszik majd a régi, klasszikus albumot is, lehet éppen az új hatására. Mindegyik változatnak megvan a maga feelingje, értéke és érdekessége.”



A lemezt anno feljátszó négyeshez képest a dobos poszton történt csak változás, a klasszikus dalokat most Budai Béla játszotta fel Smici saját MD Stúdiójában, aki nem sokkal a felvételek előtt vált teljes jogú taggá Hoffer Péter kilépése után. Bár Bélát és képességeit ismerhetjük innen-onnan - például együtt zenél Smicivel a Bloody Roots-ban - nyugodtan jelentem ki, hogy jó választás volt. Lendületesen, dinamikusan ütötte fel a tíz dalt.
Ami még szembe(fülbe)ötlő változás az album alapvető hangzásán túl, az Smici hangja. Hallatszik az évek tapasztalata. Talán ez adja az igazi jelentőségét ennek a kiadványnak. Egy érett ötvenes férfihang szerintem nagyobb hangsúlyt tud adni az amúgy is súlyos mondanivalónak.
Ha kedvencet kellene megneveznem, akkor a fejleszakító, bólogatásra késztető, középtempós címadó mellett a Slayer-esen kezdődő Ilyen ez a század és a záró Köszönöm jól vagyok lenne az, amit választanék. De említhetném a lendületes Good Bye-t, vagy a lassú, húzós Beteg a Földet is. Van tehát miért szeretni a lemezt.


Ahogy az Ugass kutya! esetében is történt, úgy most is újragondolták az eredeti borítót (amit azért a bookletben megtaláltok), Kertész Enikő remek munkát végzett, nekem legalábbis sokkal jobban tetszik, mint a ‘91-es kiadásé. Ott mintha a látványra kevesebbet adtak volna, meg nyilván akkor mások voltak a lehetőségek is.
Összegezve annyit mondanék, hogy érdemes ezt a hiánypótló klasszikust beszerezni. A pontozástól pedig eltekintenék.
Moby_Dick_Kegyetlen_evek_2016
Kiadó:
Stílus:
thrash
Értékelés:
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Ilyen ez a század (3:09)
2.Good Bye (3:16)
3.Kegyetlen évek (3:30)
4.Happy End (3:20)
5.Élsz vagy meghalsz (3:44)
6.S.O.S. (3:08)
7.Beteg a Föld (3:09)
8.Kiképzés (3:39)
9.Ne köss belém (2:45)
10.Köszönöm jól vagyok (2:46)
Írta:
9000Sanyi
2017. augusztus 29., kedd, 14:43
Facebook:
Smicivel beszélgettünk
Interjú, 9000Sanyi @ 2017. május 15., hétfő, 22:52
Slayer, Moby Dick koncert - Volt fesztivál, július 2
Koncertbeszámoló, farrrkas @ 2016. július 6., szerda, 01:34
Moby Dick - Földi Pokol (2014)
Kritika, emp @ 2014. november 16., vasárnap, 11:02
Eye Beyond Sight - The Sun and the Flood (2011)
Kritika, haragSICK @ 2011. május 29., vasárnap, 12:15
Moby Dick - Interjú Mentes Norbival
Interjú, thrashing @ 2009. március 23., hétfő, 22:38
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.027 seconds to render