P.F.A.
Dumpster of Reality (2017)

Vannak azok a műsorok, amikben a "megcsináljuk önök helyett, hogy önöknek már ne kelljen" téma megy. Tudják, amilyen a Pedig jó ötletnek tűnt a NatGeo-n Richard Hammonddal. Vagy a Jackass, akik a népjólétnek dolgoznak, hiszen biztos mindenkinek jutott már eszébe fingot gyújtani, vagy hasonló rettentően veszélyes dolog... A Jackass megcsinálja azt is, amire már régóta kíváncsiak vagyunk, de még nem volt merszünk... Számomra ez a zenében a P.F.A. Az élő előadásaik inkább performanszok (bár még egyen sem voltam), a fotók alapján üde kis összejövetelek...
A Facebook oldaluk alapján egy jól összeszokott társaság ők, akik minden bizonnyal fél szavakból értik már egymást.
A 11 éve alakult P.F.A. tulajdonképpen egy baráti kör, nem az a fajta zenekar, ami hirdetések alapján összevadászott vagy "mindenképp zenélni akarok valahol" felfogású exibicionista arcok gyülekezőhelye.


Amit manapság hiányolok sok csapatnál az pont a csapatszellem, a bajtársiasság, aminek az egyik pillére rendszerint a közös történelem kellene legyen. Természetesen nem azt mondom, hogy csak az az együttes lehet hiteles, amelyikben egyetlen tagcsere sem volt, hiszen létezik a tagság megszilárdulása jelenség a bandázásnál...

Nem tudom, hogy a jelen cikk tárgyát képező Dumpster of Reality hányadik lemezük, de a Bandcamp oldalukon 2009. óta összesen kilenc megjelenés van fent (Áron - basszgitár / ének - most mondja épp, hogy legyen a kilencedik). Én az A Cloud Of Fat Insects-sel léptem be (az pont nincs fent) a vizslatásukba, és azóta is figyelem őket. Az egy próbatermi improvizáció volt, ami tartalmaz pár megírt dalt is, ahhoz képest sokkal összeszedettebb már a csapat. Ez jó is, rossz is, hiszen diszkrét dalokként értelmezhetőbb a zenéjük, viszont a vadság, őserő és a meglepetés egy kicsit borul ezzel.
Személyes szubjektív véleményemet belevíve az irásba, számomra izgalmasabb mindig egy impró, mint a tervezés, igaz ha egy banda koncertekre épülő muzsikát játszik - és tulajdonképpen a P.F.A. is ilyen - szerencsésebb, ha megírt nóták is jelennek meg tőlük időről - időre.

Nem egy hosszú anyagról van szó ismét, a szokásos 10 perc alatti punk tornádó söpör... A felvezető NOT GENERAL ZOD például 33 másodperc. Ez után jön az ultra hosszú PUSSY-FART-ANARCHY (több, mint 2 perces!!!), amire elkészült a veszprémiek első igazi videoklipje is. Ha létezik olyan szülemény a rock-metal világban, amit totálisan felesleges részletekre bontani, az egy P.F.A. lemez. Eleve rendre rövid a játékidő, itt nem lehet hosszú oldalakat papírra vetni. Ehelyett egyet javaslok: Nyomják be a lejátszót, és csapassák le az anyagot jó hangosan.

Hová fejlődött a banda 11 év alatt... Nem mindegy? Hangzásban mindenképp fejlődtek, ami számomra csak félig szokott öröm lenni. Itt azért rendben van a megszólalás, korántsem nevezhető a túlpolírozottnak. Pallagi Atesz egész jól kever mára, sőt, kimondottan élvezem az általa összerakott lemezeket, és Boros, a dobos is kifejtette, hogy a hangzásukban oroszlánrészt vállal Atesz.
Szóval igazából mindegy, hogy ezen felül mit lehet itt fejlődésnek nevezni. Vagy hogy kell-e fejlődni. A mondanivaló általában súlyos a srácoknál, az előadásmód bohém, és méregerővel jön át az ösztönösség, lazaság, és a mindenbe beleszarás.

Aki szeretné magához ölelni fizikai verzióban is ezt a kiváló punklemezt, az az El Bastardo nevű kis budapesti kiadó kazettakiadványán keresztül teheti ezt meg.P_F_A_Dumpster_of_Reality_2017
Kiadó:
Stílus:
punk
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.NOT GENERAL ZOD (00:33)
2.PUSSY-FART-ANARCHY (02:03)
3.SHAOLIN TEMPLE (00:21)
4.KNOT (01:02)
5.NEW WORLD ODOR (00:30)
6.INDIGO CHILDREN (00:54)
7.HOMIEBOY (00:40)
8.1996 A.D. (00:27)
9.ACID RAIN (00:48)
10.WORLD WAR VIII (00:02)
11.COMPONENT X (00:48)
12.EARTHWORM (00:27)
Írta:
Nagaarum
2017. április 25., kedd, 16:19
Facebook:
ZolixiusRex 2017. május 2., kedd, 08:01
ZolixiusRex
Csatlakozott:
2011. január 31.
Hozzászólások: 1788
Viva la grind-crush-hc-punk. :-) Csipom őket.
--
In Grind We Trust!
boymester 2017. április 29., szombat, 18:33
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3983
Legszimpatikusabb számomra, hogy egy szűk háromnegyed órában előadhatják az eddigi életművüket.
Próbateremben:
Hé, ezt a számot tegnap írtad sunyiban?
Á, dehogy, csak bedugtam az erősítőt és közben véletlenül tüsszentettem egyet...
Oké, oké, de ezt nem mindenki tudja...
--
Youtube csatorna
Koncertek
The Great Tour
január 22.,
Papp László Budapest Sportaréna
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
április 11.,
Backstage München
május 16.,
Arena
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.072 seconds to render