MoonRiver
A kígyó szíve (2017)
A hard rockot/dallamos metalt játszó MoonRiver Sovány András gitáros/hangmérnökből és Patak „Pixi” Sándor énekes/dalszövegíróból alakult miután Pixi korábbi zenekara, a SpiritBell beszüntette a tevékenységét 2013-ban (a csapat 2016-tól ismét aktív). Érdekes információ velük kapcsolatosan továbbá, hogy bár a kiadványaikon alapvetően hallható elektromos gitár és basszus, de a duó az élő fellépések alkalmával kizárólag akusztikus hangszerelésben adja elő a dalait. Mindez némi csavart jelent, hiszen az életműben exponenciálisan növekvő számú ballada mellett a húzós metal témák előadására egészen más köntösben kerül sor.
 

Tudni kell még a MoonRiver-el kapcsolatban, hogy mindegyik lemezen feltűnik egy-két feldolgozás nóta is, amit jobbára Magyarországon kifejezetten ismeretlennek számító zenekaroktól kérnek engedélyt. A jelen írásom tárgyaként szolgáló albumon a Rata Blanca-tól és az Angeles del Inferno-tól ültettek át egy-egy szerzeményt ékes magyar nyelvünkre, méghozzá alaposan átdolgozott dalszöveggel.
Olybá tűnik, hogy a közepes, felejthető Holdvilágot követően kizáróan csak jó dalokkal találkozik a hallgató. A rockos Legszebb kincs szép szerelmes nóta, remek szöveggel és mondanivalóval. Pixi témái éppen ehhez a hangvételhez igazodnak. Szellemes megfogalmazású az egyre nagyobb méreteket öltő társadalmi jelenségről megírt Telefonos dal, ami amolyan vicces, laza hangvétellel és ennek megfelelő zeneiséggel többször is meghallgattatja magát. Kicsit a Szfinx dallamait juttatja eszembe de inkább hard rockos, mint metalos lélegzetvétellel. Apropó metalos hangulat! A címadó nóta a speedes riffjével és Pixi karcos énekével kellemes zúzda, de nem igazán érzem ebbe a közegbe illőnek – talán nem meglepő, hogy itt lehet elsőként belefutni Márkó Zoltán (SpiritBell) szólójába, aki a kiadvány három tételében is vendégszerepel. Ellenben az Anyám című dallal, amiben egészen elképesztő mennyi érzelmet és személyes gondolatot sikerült megfogalmazni. Könnyfakasztó csúcspontja A kígyó szívének! A Megfakult idő képében egy dallamos korai Pokolgép hatású tétel is előkerül, Frelitis „Giga” Gábor vendégszereplésével.
 
A kígyó szíve (demó)

A MoonRiver hangszerelésében nem nyújt ugyan újat, viszont az érzelmes zenei előadásmód, az ének, valamint a szövegek nagyszerűsége megragadható. A Kígyó szíve – a címadót leszámítva – egy kellemes zenei utazás, ami megnyugtat és helyenként elgondolkodtat. Bátran ajánlom!
A Kígyó szíve hamarosan beszerezhető lesz írott CD-n és digitális formátumban is.
MoonRiver_A_kigyo_szive_2017
Kiadó:
Stílus:
Hard Rock/Heavy Metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Holdvilág
2.A legszebb kincs
3.Telefonos dal
4.A kígyó szíve
5.Anyám
6.Megfakult idő
7.Még éhes rád egy szív
8.Vége már
Írta:
pzoltan
2017. február 7., kedd, 21:16
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.02 seconds to render