Convulsing
Errata (2016)
   

    Elkezdtek szállingózni a szerkesztőségen belül a különböző infók az ilyenkor esedékes év végi toplistákról, amit mindenki saját szájíze alapján állít össze a 2016-os év legjobbjaiból, vagy amit annak vél. Ez adott lökést ennek a kritikának a megírásához, mert nemrég belefutottam egy lemezbe, amelyik félelmetes mocsokban tobzódva kívánkozik vissza minden egyes alkalommal a lejátszóba és minden bizonnyal fent lesz azon a listán. Ez a kiadvány az sydney-i illetőségű Convulsing nevű projekt bemutatkozása, az Errata, amit egyedül egy Brendan Sloan nevű fiatalember hozott össze. A korábban post-metal vizeken mozgolódó előadóról túl sok információt nem találtam, csak azt, hogy a lemezen minden hozzá kapcsolódik és a közösségi oldalán szeret fárasztó poénokat megosztani. Egyedül a rendkívül kifejező borítóhoz kérte Josh Skinner segítségét, hogy a felvonultatott elmebaj megfelelő hangulatú grafikával legyen ellátva. Brendan ugyanis egy olyan elidegenítő, rideg, disszonáns lemezt játszott fel az általa kedvelt stílusirányzatok mindegyikét belekalapálva a végeredménybe, ahogy arra csak egy korlátok, elvárások nélküli művész képes. Kapásból ott lebeg a post metalos hangulat az éterben, de ez csak a jéghegy csúcsa, mivel feltűnik a black metal, a progresszívitás, a legerősebb pedig az érzéketlen, húsba maró death metal. Tömény, lassabb pillanataiban ugyanúgy frusztrációt árasztó hangok sokaságát kapjuk komplett dalokká gyúrva, véleményem szerint hibátlanul.
    A nyitó Descend Beneath azonnal komolyságra ingerel, ahogy mély nyitó riffjei magas hangokkal kombinálva teremtik meg a skizofrén alaphangot, ezt a nyers hangzás pedig még fokozni is tudja. A lassú menetelés alatt Brendan mély hörgése kísér minket és közvetít gondolatokat végtelen belső magányról és sötétségről, ahol a fény és az élet magvai még hírből sem ismertek. Egy még kellemetlenebb, depresszívebb akusztikus betét után pedig beindul a gyötrelem és aprítás gépezete, jönnek a sikolyok. A legszebb az egészben, hogy a gyors dob alatt ugyanazok az erőteljes gitártémák is hallhatóak, amik korábban a dal elején már szerepeltek, de valahonnan távolról, egy másik dimenzióból visszhangzanak vissza, ahol a remény gondolata is alapvető bűnnek számít. Belső vívódás és gyűlölet kéz a kézben körmölte le a következő dalt is, amit Altered címmel találunk a lemezen. Egy könnyed gitározgatással indít, hogy csúnyán beledobhasson minket a létbizonytalanság és elhidegülés mélyvízébe. Kíméletlen death metal csemege lesz belőle egy olyan gitárszólóval, aminél hatásosabbat idén még nem hallottam, pedig nem kell hozzá extra ujjakkal rendelkezni. Hallgatás közben eszembe jutottak olyan nevek, mint a Gojira, Ulcerate, Gorguts, de ezeknek is főként a régebbi, jóval ösztönösebb lemezei. A Severed Hemispheres lett az abszolút favoritom a lemezen, olyan death témával nyit, ami egyszerre idézi meg a klasszikusokat, másrészt nagyon is modern. Mindezt félretéve, barátságunk akkor pecsételődött meg, amikor már első hallgatáskor, szinte ösztönszerűen nagyterpeszbe ugrasztott az utca kellős közepén (még jó, hogy hajnalban történt és nem egy túlzsúfolt tér közepén). Utána 7 perc merengéssel érkezik a Dis, jócskán magán viselve a post metalos vonulatot, de a death/doom éppúgy rányomta bélyegét, mint a halálfém. Sok elszállással ad esélyt valamelyest megpihenni, de megnyugodni semmiképp. Szükség is volt a lazításra, mert az Eleven Sigils súlyos zakatolása újfent kimozdít minket a komfortzónánkból. Instant sötétség, összeroppantó teher az, amit ezek a témák cipelnek a vállukon, a dal vége felé haladva pedig minden lépésért egyre jobban meg kell szenvedni. Az Invocat begyúló rakétái a bolygót is kibillentenék induláskor, úti céljuk pedig csakis egy feketelyuk lehet. Érdekesség, hogy ezt a dalt egy Porcupine Tree feldolgozás követi, természetesen alaposan átértelmezve, tökéletesen a lemezhez gyúrva. Az egész tortúrát pedig méltóképp zárja le a leghosszabb szerzemény, a Dragged, amit dronera emlékeztető, idegsejt facsaró gitárnyúzások avatnak az eddigieknél is depressziósabb tétellé.
    Azt hiszem, egy dolog világos lehet az írásból, ez nem egy bármikor, bárhol fogyasztható morcos metal kapszula. Nem, ilyet az orvos nem ír fel, még csak nem is javasol. Az Errata mélyre ás, gyomtalanít és frusztrál, de olyan szinten átmozgatja a bennünk rejlő érző lényt, amire ritkán van példa. Még csak egészben meghallgatni sem egyszerű mutatvány, de megadva neki a kellő távolságot és tiszteletet, amit emberkerülő elkövetőjével egyetemben kér, időnként érdemes elvonulni vele a világ elől, besötétíteni a szobát, kiüríteni az agyat és alámerülni a szélsőség szépségében. A lemezt apránként Brendan bandcamp oldalán lehet kóstolgatni.


Convulsing_Errata_2016
Kiadó:
Stílus:
black/death metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Descend Beneath (06:07)
2.Altered (05:06)
3.Severed Hemispheres (04:55)
4.Dis (07:00)
5.Eleven Sigils (05:33)
6.Invocat (05:37)
7.The Sky Moves Sideways (06:42)
8.Dragged (07:23)
Írta:
boymester
2016. november 30., szerda, 19:49
Facebook:
Sekhet Hetep 2016. december 1., csütörtök, 18:22
Sekhet Hetep
Csatlakozott:
2016. június 3.
Hozzászólások: 240
Tényleg nagyon jó. A hangzás feldobja a végeredményt, és maga a zene is faszagányos. Ráadásul egyszemélyes. Köszi boymester az ismertetőt mert a lemezboltba ahova járok megint elkerülte a figyelmem. Jobban kell figyelnem ezek szerint. (hrhr) Így főzés közben, csak véres húscafatok kerülnek a tálba.Majd aszongyák mekkora marha ez a szakács.
--
Fekete Péter. Az evolúció legalja. Úgyis kell kezelni.
farrrkas 2016. december 1., csütörtök, 09:34
farrrkas
Csatlakozott:
2015. január 8.
Hozzászólások: 448
Köszi, boymester! Ez nagyon jó muzsika! :-)
BlackZone 2016. november 30., szerda, 20:57
BlackZone
Csatlakozott:
2013. november 23.
Hozzászólások: 223
Ma osztotta meg egyik legkedvesebb jútyúb csatornám (igen a linkeltről van szó) a lemezt és olyan jól esett meló közben, hogy egymás után le is ment 2x.

Komplex, mély, éppen azzal közvetít sok esetben érzelmet, hogy érzelemmentes. A közepesen koszos hangzás határozottan jót tett a lemeznek. Mostanában mondjuk divatos a dohos pince hangzás, de ez itt most íz. Szépen lavírozik a polír és a tufaság között. Pont jó! Hasonló nevek ugrottak be hatás gyanánt nekem is, mint boymasternek. A kritika minden sorával maximálisan egyet is értek!
Kriss 2016. november 30., szerda, 19:58
Kriss
Csatlakozott:
2015. május 17.
Hozzászólások: 361
Valóban szenzációs lemez, sok hasonlósággal az idei Ulcerate lemezhez, köszi a kritikát.
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.228 seconds to render