Hypnosophy (2016)

    Immár elmondható, hogy a görög Aenaon rendszeres látogatója az oldalnak, mivel foglalkoztunk már minden lemezükkel, melyek a hangpróbán is megmérettetésre kerültek, gyakran alaposan megosztva a pontozók gyanútlan mezejét. Többek között én sem méltattam túlzottan a 2014-es megjelenésű Extance c. lemezt, ami részleteiben, ahogy a banda korábbi anyagai, magas színvonalat képviselt, de egyben megülte a gyomromat. Ezzel szemben Hypnosophy sokkal könnyedebbre és befogadhatóbbra sikerült, miközben megtartották a bandára jellemző szabadon értelmezett zenei szerkezeteket. A könnyű fogyaszthatóságot természetesen most is csak az avant-garde, kísérletezős black/death vonalon lehet értelmezni, azért egy új Nothing Else Matters nem született. Amiben nagyot lépett előre a banda, az egyértelműen a dalszerzés, méghozzá úgy, hogy lényegük, a határok nélküli zene mit sem változott.

 
 
    Slágeresség szempontjából azonban telitalálat már a nyitó  Oneirodynia is, ami egy alig hét perc feletti, de minden izgalmasat magába foglaló szerzemény. Változatos vokalizálás, ami a black metalos károgástól a tiszta énekig, a megjegyezhető dallamokig terjed, számomra időnként megidézve a populáris hangulatban lévő Strapping Young Lad világát, valamint a svájci Blutmond zenekarét. Pedig a dal elején még a Thy Catafalque ködös világából indultunk ki... Ha pedig így összegyűltek a hatások, áthallások, akkor nem hagyhatom ki az Arcturus, Sear Bliss, Vintersorg, Solefald megoldásokat sem, amik így egybegyúrva hamisítatlan Aenaon dalokat alkotnak. A változatos ének mellett izgalmas gitártémákat, brutális darálást és menetelős középtempót, erős szólót is kapunk, a szaxofont pedig még meg sem említettem. Talán ez lett eddig a zenekar legjobban sikerült szerzeménye, ami egyszerre vad és zabolátlan, ugyanakkor átgondolt, tökéletesen kiforrt és egységes. A másodikként érkező Fire Walk With Me szintén hasonló hosszúságban fogant, a dallamok és változatos hangszerek kezelésének megtartása mellett pedig még agresszívabb tud lenni a nyitó dalnál. Érezni, ahogy ropog a tűz, ahogy a szél által felkapott apró parázsdarabok időnként a bőrünkbe marnak. A dal második felébe beköltözik a mágia, a dal hipnotikus, lángok körül kialakult körtánccá válik, hogy a végén felgyorsulva ismét megmutassa erejét. Az előzetesként megjelent Earth Tomb igazán skizofrén kettősséggel bír: black metal és laza heavy metal sláger vegyületeként szórakoztat.

    A Void ugyanezt a varázslatot műveli, méghozzá egy hangyányit sem zavaró, tökéletesen beillesztett női énekkel, amit talán a Cradle Of Filth tudott többször izgalmasan elsütni. Ha pedig kísérletező kedv, akkor szóljon a dalban az indiai szitár is, mert miért ne.
    A lemezen kilóg a sorból a Tunnel c. szerzemény, már csak azért is, mert alig négy perces és leginkább kemény death metal meneteléssel kezdődik, majd a progresszió jegyében annyi felé ágazik, mint Öveges professzor ősz hajszálai az elektromos kísérletek alatt. Felkapaszkodott az elszállás vonatra a Thus Ocean Swells is, ami egészen a 70-es évek progressziójáig képes visszanyúlni. Ebben segítségére vannak a könnyed, de fifikás gitártémák és az erősebb billentyűhasználat. A korlátok döngetéséhez természetesen hozzá tartozik a monumentálisabb, terebéjesebb szerzemény, ezt a célt szolgálja a záró, negyed órás Phronesis - Psychomagic, ami egy barátságos, zeneiségre épülő kezdés után kézen fogva, cukorkát ígérve kísér el bennünket a kiváló görög black színtér fekete erdejébe... Ugyanakkor ez lett a lemez leglaposabb, legjobban elnyújtott dala, tehát azért a rövidebb szerzeményekben jobban működik a gépezet.

Eddig több kiadványával tettem kísérletet a zenekarnak, de valahogy mindig túlnőtt rajtam a feladat, amikor be kellett fogadnom a zenéjüket. A nagy kísérletezési ingereket sokkal inkább éreztem magamutogatásnak, céltalan csapongásnak, mint tudatos alkotói folyamat eredményének. Most azonban megérettnek, kiforrottnak érzem a dalaikat, úgyhogy lehet aratni.
 
Aenaon_Hypnosophy_2016
Kiadó:
Stílus:
avant-garde/progresszív black/death
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Oneirodynia (07:50)
2.Fire Walk with Me (07:03)
3.Earth Tomb (06:59)
4.Void (06:02)
5.Tunnel (04:46)
6.Thus Ocean Swells (07:12)
7.Phronesis - Psychomagic (15:16)
Írta:
boymester
2016. november 29., kedd, 19:57
Facebook:
ZolixiusRex 2017. február 26., vasárnap, 14:26
ZolixiusRex
Csatlakozott:
2011. január 31.
Hozzászólások: 1788
Nem megy ki a fejemből... (L) - HP-n szívesen venném, ha beajánlanátok, még ha nem is leszek ott, de elolvasnám a benyomásokat. :-) Pls!
--
In Grind We Trust!
Koncertek
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
április 11.,
Backstage München
május 16.,
Arena
június 11.,
Pannonia Fields
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.13 seconds to render