Anders Björler
Antikythera (2013)
Aki jártas a svéd metal világában, annak ismerősen cseng Anders Björler (At The Gates, The Haunted, Pagandom) neve. A death és a metalcore nagymesterének 2013. novemberében megjelent első Antikythera című szólóalbuma, ami egy teljesen más zenei irányzatot képvisel a tőle eddig megszokottaktól. Zenéje egyfajta spirituális instrumentális, misztikus utazás a '60-as, '80-as évek progresszív jazz és rock/metaljába, amit merészen megszínesít a sci-fi filmzenék atmoszférájával és svéd népzene alapjaival.
 

A közel 40 perc játékidővel rendelkező 12 dalt tartalmazó album első fele nagy körívű, szellős gitár játékaival csábít el. Egy jól csomagolt, nagy kapacitású tömör soundtrack egyveleg, aminek minden perce kellemes, nyugodt belső utazást, audiovizuális kikapcsolódást nyújt a soft jazz-es hatásoktól, a Pink Floyd és a Dream Theater stílusjegyű progresszív rock/metal elemeiig.
A nyitó hármas, a Lost In The Depths, a Fragments, és a Reconstruction egy organikusan összekötött kompozíció, virtuális pulzálás a kanyargó dallamok és ízes gitártémák világában. A szaxofon hangjaival induló, lágy jazz-re hangolt Uncovering The Mechanism fülemnek Angelo Badalamenti filmzenéit idézi, a ráépített progresszív rock hullám pedig tökéletes kozmikus perspektívát ad hozzá, ami dinamikusan folytatódik a Solar Eclipse másfél perces taktusában, majd a Lunar Eclipse szaxofonos, zongorakíséretű jazz hullámzásában is. Ami által egyfajta kaput nyit a lemez második, légiesebb, még filmzeneibb és progresszívebb részébe.



Ezt a részt nagyon jól hangsúlyozza az újabb hármas dalciklusa. A The Callipic Cycle, a The Saros Cycle, és a The Exeligmos Cycle progresszív elszállásokkal tarkított, dinamikusan összerakott harmóniái egy tökéletes kozmikus utazás darabjai. Mint, ahogy ilyen tökéletes darab a 223 is a ködösen áramló, technikás, progresszív akkordjaival, aminek hallatán beleveszünk saját belső mélységünkbe. Az ezt követő nagyzenekari volumenű és drámai kórusú Descre Of Canopus felrázó dinamikája, dübörgő, mégis ámulatba ejtő ellenpólusa az album eddigi dalainak, míg a záró The Pulse Of The Universe egy rövid, kozmikus porszeme ennek a kifinomult albumnak.



Ez a hangjaiban és élményeiben lenyűgöző lemez egy varázslatos utazás a gyönyörű harmóniák és soundtrack-ek világában. Az Antikythera tökéletes kikapcsolódást nyújt a mai rohanó társadalmunkban. Megpihentetve enged fejet hajtani a lélek ellenpontjai előtt, s ezáltal figyelmünket belső harmóniánkra összpontosítja.
Köszönet ezért a csodáért Anders Björlernek (gitár, billentyűs hangszerek, mellotron és moog) és zenész társainak: Morgan Ågren-nek (Mats Morgan Band, Kaipa, Fredrik Thordenal’s Special Defects) - dobok és precussion, Dick Lövgren-nek (Meshuggah) - basszusgitár, Carl Svensson-nak - elektromos és akusztikus gitár, Peter Wiberg-nek (The Spotnick) - zongora és Anders Gabrielson-nek - szaxofon.
 


Anders_Bjorler_Antikythera_2013
Kiadó:
Stílus:
instrumental, progressive, soundtrack, jazz
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Lost In The Depths
2.Fragments
3.Reconstruction
4.Uncovering the Mechanism
5.Solar Eclipse
6.Lunar Eclipse
7.The Callipic Cycle
8.The Saros Cycle
9.The Exeligmos Cycle
10.223
11.Decree of Canopus
12.The Pulse of the Universe
Írta:
Armand
2016. október 13., csütörtök, 10:14
Facebook:
banya07 2016. október 14., péntek, 16:26
banya07
Csatlakozott:
2013. március 7.
Hozzászólások: 200
ensomhet 2016. október 13., csütörtök, 13:18
ensomhet
Csatlakozott:
2004. március 12.
Hozzászólások: 2307
Ez egy remek lemez!
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.05 seconds to render