Grey Wolf
Glorious Death (2016)
„Crom! Még sohasem imádkoztam hozzád. Nem tudom, hogyan kell. Senki, még Te sem emlékszel majd, hogy a jó oldalon álltunk-e, vagy a rosszon. Hogy miért harcoltunk, és miért adtuk életünket. Nem! Csak az számít, hogy kevesen szembeszálltunk sokak ellen. Ez a lényeg. Te a bátrakat szereted, Crom. Ezért egyet kérek Tőled. Engedd, hogy bosszút álljak! Ha nem hallgatsz meg, a pokolba Veled!” – idézet a Conan, a barbár című könyvből.

Fabio Paulinelli metal barbár néhány veterán brazil underground bandában összegyűjtött tapasztalataival 2012-ben úgy döntött, hogy saját projektet indít és ezúttal kizárólag arról és úgy fog zenélni, ahogyan ő azt mindig is elképzelte. Még ebben az évben, illetve 2013-ban összesen hat (!) demót készített el, majd egy gitáros barátjával rögzítette a Grey Wolf című első nagylemezét. Még ugyanezen évben tényleges zenekarrá alakította át projektet és viszonylag hamar, 2015-ben leszállította a We Are Metalheads című második ostorcsapást. Egyre ismertebbek lettek az undergroundban, mindez pedig odáig vezetett, hogy az addig megjelent két albumot egy amerikai kiadói is megjelentette. Ez a történet folytatódik most a Glorious Death című harmadik albumukkal.
 

Az olyan metal himnuszok alapján, mint amilyen a The Eyes of the Medusa vagy a The Barbarian, egyértelműen a Manowar jut majd először a hallgató eszébe, de a horda nem áll bele ebbe a langyos vízbe és főként a falkavezér dalszerzői képességei miatt további távlatok felé menetel. Fabio kivételesen tehetséges basszusgitáros, aki technikás játékával gyakran kápráztatja el a hallgatóját, nem csoda tehát, hogy a Grey Wolf-ban ez a hangszer kiemelt figyelmet élvez. Nem csak a jó érzékkel beállított hangerő mellé kialakított karakteres megszólalás miatt van ez így, hanem a szinte már-már sajátos, felismerhető stílusa miatt is, ami valamennyi nótában kidomborodik. Lehetetlen úgy meghallgatni ezt az albumot, hogy ne maradna meg bennem a négy húros hangszer játéka és annak szólói.
Szinte látom magam előtt az állatbőrbe bújt izomkötegeket, amit egymásnak feszülnek a címadó menetelésében, együtt tombolok a szürkefarkassal a Metal Avanger-ben, majd veszek el teljesen a The Axe Will Rule the Kingdom nagy ívű hangulatának technikásságában (figyeld meg a basszusszólókat!), amit a vendégként meghívott Yuri Fulone billentyűjátéka tesz még inkább különlegessé. Egy újabb himnuszban hűséget fogadok a felszabadító Conannak (Conan the Liberator), ezt követően pedig harcosként ismét a végtelen csatamezőkön találom magam a Warrior húsdarálójában, hogy aztán meghallgassam a vörös amazonról szóló, felejthetetlen refrénű Red Sonja-t. Ha mindez nem lenne elég, akkor zárásnak kapok egy lágy, balladai hangulatú, ám nem kevésbé epikus ódát a Cimmeria képében, amiben Arthur Migotto, az album producere vendégszerepel fantasztikus, Diora emlékeztető orgánumával. Itt ismét csak a zseniális basszusszólóra tudok hivatkozni…
 

Gondolom feltűnt, hogy nagyon lelkes vagyok az albumot illetően, de megnyugtatok mindenkit, ez nem reklámszöveg vagy személyes elfogultság, a Glorious Death tényleg ennyire jó! Lehet, hogy Fabio énekhangja nem fogja megnyerni mindenki acélszívét, ám az mindenképp tagadhatatlan, hogy ehhez a témához az ő nagyon nyers, nagyon érces karaktere nem csak, hogy tökéletesen illik, de meghatározó elemként járul hozzá a hangulatteremtéshez. Márpedig a hangulat itt magától értetődő módon a teljes játékidő alatt a tetőfokán van, ezért újból és újból arra kényszerülök, hogy levegyem a CD-t a polcról.



Kétség sem fér hozzá, hogy a Grey Wolf egyike azon zenekaroknak, akikben pezseg a kreativitás, akik nem a megújulásban vagy a változásban, hanem a fejlődésben hisznek. Ha úgy tetszik, a bevált receptjük szerint minden mozzanatukkal egyre halálosabb pengéket kovácsolnak a kimériai acélból, amely kitartó munka a kezdeti nyers próbálkozások után idén öltött tökéletes formát. Ez a ragyogó, rozsdamentes penge, aminek a banda a Glorious Death nevet adta, a maga teljes alázatosságával, a műfajhoz való töretlen hűségével nem csak, hogy bebocsájtást enged nekik a hasonló témájú bandák dicsőségcsarnokába, de egyenesen trónra ülteti a brazil barbárokat.
Akárhogy is, de ez egy fantasztikus igazhitű heavy metal album, nulla százalék meglepetéssel, de a műfajban legfontosabbnak számító száz százalékos hitelességgel, gyönyörű borítóval és booklettel, ennek okán pedig tekintélyes gyűjtői értékkel. Ha csak egy harcos metal albumot vásárolsz idén, akkor feltétlenül a Glorious Death legyen az! Hail!
Grey_Wolf_Glorious_Death_2016
Kiadó:
Stílus:
Heavy Metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Wrath of the Gods (Intro)
2.The Eyes of the Medusa
3.Glorious Death
4.Metal Avenger
5.The Axe Will Rule the Kingdom (King Kull part II)
6.The Barbarian
7.Conan The Liberator
8.Warrior
9.Red Sonja
10.10 Cimmeria
Írta:
pzoltan
2016. szeptember 26., hétfő, 16:32
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.017 seconds to render