Meta (2016)
Szinte még ki sem hűlt a lejátszómban Kátai Tamás experimental avantgárd metal projektjének, a Thy Catafalque tavaly kiadott Sgùrr lemeze, máris itt van legújabb, kilenc dalos Meta albummal.
 

A 66 perces játékidejű albumon a korábbiakhoz képest most még több vendégzenész tűnik fel. Összesen hat, nevezetesen Lédeczy Lambert (Ahriman, Mörbid Carnage, Tyrant Goatgaldrakona), Kónya Zoltán (Gire), Tóth Balázs (Casketgarden), Vasvári Gyula (Perihelion), és mondhatni visszatérő vendégeként Tóth Ágnes (The Moon and the Nightspirit) és Bakos Attila. Az album borítóján egy bolgár ikonfestőnő, Agnessa (Iconsart) 36x36-os olajfestménye látható, ami egyfajta transzcendentális képben vetíti vissza az album jelentését, amelyről Kátai Tamás korábbiakban így beszélt:

„A Meta egy görög kifejezés, jelentése: változás, módosulás, valamin túli, valami utáni. Mindig is lenyűgözött élet körforgása, az hogy halálunk után a testünk alkotóanyagai hogyan kerülnek vissza ebbe a körforgásba és hogyan teremtődik belőle egy másik élet tulajdonképpen.”
 

Azt már most megjegyezném, hogy a Meta az előző Sgùrr albumának „zordabb” sikálásaihoz képest némileg − metalosan − kifinomultabb, letisztultabb, és egyben dallamcentrikusabb anyag lett. A lemez egyes dalaiban (ismételten) nagy szerepet kapnak a népzenei folk hatások, a kozmikus, space-pszichedelikus elszállások csak úgy, mint az ambient és elektronikus (ez utóbbi talán a nemrégiben megjelent Neolunar elektronikus pop, dream-pop projektjének hatásainak köszönhetőek) megoldások, de azért jócskán kapunk a sötét tónusú avantgárd balck/doom témáiból is.

Az album-indító Uránia nyúlfarnyi futurisztikus bevezetése után szinte ránk robbannak a dal gégemetszett hörgéseire és Bakos Attila tiszta dallamaira komponált neo-black gótikus melódiái, amelyek bársonyosan megszelídülnek az ezt követő Sirály dob/basszus/cselló elegyének szentháromságán ringó, Tóth Ágnes lágy, égies finomságú énekdallamin. Az 10^(-20) Ångström és a Ixión Düün dal párosa talán az, ami előző lemeze progresszív zordságának, komplex death metalos ízeire kacsingatnak vissza.


Ha jól sejtem, az ősz Tamásnak egy örök visszatérő témája. Hisz elég csak a Tűnő Idő Tárlat albumának Zápor, vagy a Róka Hasa Rádió lemezének Őszi varázslók dalaira gondolni. Vagy épp első szólóanyagának, az Erika szobája mélabús, őszies dallamaira, illetve a Gire − Őzek futása, vagy a korábbi Darklight projektjének melankóliáira. Az Ősszel otthon című dalának finom rezgésű jazz-es alapokra helyezett art-rockos instrumentális színeivel az elmúlás nyomasztó hangulatát, s érzését festi meg. Amiből fekete lyukként szippant ki az album legösszetettebb, és egyben a leghosszabb − 21 perces − dalának, a Malmok járnak monumentális prog/doom/folk/space-dub témái. A tematikusan felépített, több részből álló, szorosan összekapcsolódó dallam-futamokban egy véget nem érő, kozmikus esszenciával átitatott impresszionista melódiákat sorakoztat fel. Mint ahogy az a Vonatút az éjszakába, ami Ady − Kocsi-út az éjszakában című versének megzenésített InterCity változatában is érezhető, aminek atmoszféráját Vasvári Gyula enyhén depressziós orgánuma adja. Az ólomsúlyos death/doomra hangolt Mezolit két énekes megoldású (Lédeczy Lambert és Vasvári Gyula) szabbatos riffelésű, szigorúra szabott gyászmenetei az albumzáró Fehérvasárnap imaszerű lelki áhítat-alázatához vezetnek át.


Semmi kétség. A Meta ez évben is várományosa lehet a legjobb magyar rock-metal albumának címére. Tamás (3000 km távolságból) a Thy Catafalque eszmeiségéhez híven, örömömre, s sokunk örömére ismételten zseniálisat alkotott.
 
„Egyedüllét
az univerzum
néma lobogásában.”

 
Thy_Catafalque_Meta_2016
Kiadó:
Stílus:
experimental avantgárd metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Uránia
2.Sirály
3.10^(-20) Ångström
4.Ixión Düün
5.Ősszel otthon
6.Malmok járnak
7.Vonatút az éjszakában
8.Mezolit
9.Fehérvasárnap
Írta:
Armand
2016. szeptember 24., szombat, 07:21
Facebook:
Armand 2016. szeptember 24., szombat, 11:17
Armand
Csatlakozott:
2016. május 7.
Hozzászólások: 149
Nem értettelek félre. Ezzel sokszor vagyok én is így (pl. ezért van olyan metal stílus, ami épp ilyenek apró szilánkok miatt unok meg lassan).
boymester 2016. szeptember 24., szombat, 11:04
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3983
Ne értsétek félre, nagyon jó ez a lemez. Csak vannak apró szilánkok, amik bökik a szemem:) Pl. ez:


--
Youtube csatorna
Armand 2016. szeptember 24., szombat, 10:34
Armand
Csatlakozott:
2016. május 7.
Hozzászólások: 149
Tisztában vagyok azzal, hogy a Thy Catafalque korábbi anyagiban is nagy súllyal jelen voltak az ambient, népzenei folkos hatások (igaz tüzetesen csak az utóbbi 2-3 albumát hallgattam meg a kiadásuknak aktuális évében, a többi csak a YouTube és egyéb csatornákon jött át nekem). Így utólag én is azt gondolom ésszerűbb lett volna azt írnom, hogy... ismételten nagy szerepet kapnak... íaz elektronikus, mint pl. a Neolunar nem az én asztalon (azt 2 dalig hallgattam) ezért is utaltam rá "köszönhetően".
Az, hogy előfordulnak az albumon korábbi szerzeményeire utaló ismétlő dallamok. Nos, van most olyan előadó, zenekar, akiknek ne lennének egyedi jegyei? Vagy akikre azt lehetne mondani, hogy merőben mást csinált mint az előbbi... A kútfő sem kifogyhatatlan. Véleményem szerint a Malmok járnak épp azért jó, hogy több részből van összekombinálva, mint ha több dal lenne összegyúrva egy nagy opuszként.És az benne a jó, hogy más-más hangulatba zökkent át, nem egy síkon folyik az egész. Tisztelettel!
boymester 2016. szeptember 24., szombat, 09:37
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3983
Nekem nincs bajom a Meta lemezzel, folyamatosan visszatér, de az önismétlésről szőtt rémálmomat tartom. Elő-elő fordulnak ismerős dallamok és kohézió terén sem az igazi a kiadvány. Ettől függetlenül mély és magával ragadó, bár én nem kapkodnék ennyire a lemezkiadással Tamás helyében, ha tartani akarja a minőséget. Had érjenek azok a dalok, mint a jó tokaji, mert pl. a Malmok járnak töredezettsége folyamatosan képes kizökkenteni a hangulatból, szakaszonként hiába érdekes. Apropó nem kötözködésként, sértésként írom, de megérdemelt volna némileg mélyebb elemzést is ez a lemez.
--
Youtube csatorna
insomnium 2016. szeptember 24., szombat, 09:22
insomnium
Csatlakozott:
2008. január 14.
Hozzászólások: 200
". A lemez egyes dalaiban nagy szerepet kapnak a népzenei folk hatások, a kozmikus, space-pszichedelikus elszállások csak úgy, mint az ambient és elektronikus (ez utóbbi talán a nemrégiben megjelent Neolunar elektronikus pop, dream-pop projektjének hatásainak köszönhetőek)"

A Neolunar már csak következmény, a TC-re a korai években kimondottan jellemző volt az ambientes, folkos, elektronikus zenés kísérlezetés, sőt, az volt túlsúlyban.
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.054 seconds to render