Barús
Barús [EP] (2016)
 
Ha mondjuk úgy 10-15 éve a francia művészeti ágak szóba kerültek, akkor a többség gondolom festő-és képzőművészeket, filmeket, klasszikus zenei műveket nevezett meg. Nem hiszem, hogy sokan vágták rá elsőre, hogy metal. Bezzeg, ha most végeznénk közvélemény kutatást, akkor már valószínűleg többen említenék mondjuk az első ötben a fémzenét. Köszönhetően az olyan alakulatok munkásságának, mint pl. a Gojira. Hozzájuk (is) hasonlítják a Barúst, akik tavaly adták ki digitálisan első EP-jüket, amely idén fizikális formátumban is megjelent, a LADLO Productions leányvállalatánál. A promó levélben stílusként a francia death metal van megjelölve. Figyelitek, a francia már mintegy jelzőként szolgál manapság!
Ki hitte volna!?


A 4 számos, 23 perces középlemez pofás digipack formátumban látott napvilágot, szóval akinek elnyeri tetszését a srácok muzsikája, érdemes beszereznie. Bár kicsit húzósnak tartom a 9 eurós árat. Ellenben a digitális verzió ingyen, azaz name your price opcióval elérhető, amiért jár a piros pont.
A zenekar tagjai elég titokzatos figurák, olyan neveken futnak, mint K, M, A, J. A koncerteken kisegítő bőgős pedig H. A róluk készült fotó sem túl "beszédes”. Mindegy, biztos úgy vannak vele, hogy beszéljen helyettük a zenéjük.
Beszél is!
Vagyis inkább ordít… :D
Agresszív, technikás death metalban utaznak, amibe beleférnek doomos vonszolások, modern groove-ok és atmoszférikus leállások. A kezdő Tarot gyakorlatilag végigszáguld az emberen. A Gojira mellett a Meshuggah hatása is érezhető, de szó sincs koppintásról. A vokál a hörgés, ordítás, acsarkodás szentháromság körül forog, 95%-ban meg is marad az extrém vonalon. A Disillusions-ben aztán akad némi narráció szerűség, majd az akusztikus középrészben K olyan szép tiszta éneket produkál, ami Akerfeldt-nek is becsületére válna!
A Chalice sem csak az őrjöngésről szól, hisz a kezdése szinte Celtic Frost/Triptykon rokon. De elmondható, hogy az egész anyagnak van egyfajta misztikus, szakrális jellege. Vagy csak a banda jelképének számító, Buddha-szerű alak és a discen látható kehely miatt érzek így?
Nem hiszem, hisz ott a nagyrészt anyanyelvi szövegű Cherub. Illetve a Barús szó ógörög eredetű és az infólapon a jelentése kapcsán található egy Máté Evangéliumából (23:4) vett idézet.

Mindenesetre az isteni szikra ott van a csapatban, ha legközelebb hozzák ezt a minőséget egy nagylemez formájában, akkor pontokban is ki fogom fejezni lelkesedésemet!


Barus_Barus_EP_2016
Kiadó:
Stílus:
Francia death metal
Értékelés:
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Tarot (05:24)
2.Disillusions (05:27)
3.Chalice (05:41)
4.Cherub (06:38)
Írta:
oldboy
2016. július 26., kedd, 20:02
Facebook:
Koncertek
CoreLeoni
december 11.,
Dürer Kert
Jinjer
december 22.,
Barba Negra
The Great Tour
január 22.,
Papp László Budapest Sportaréna
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
április 11.,
Backstage München
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.036 seconds to render