Barús
Barús [EP] (2016)
 
Ha mondjuk úgy 10-15 éve a francia művészeti ágak szóba kerültek, akkor a többség gondolom festő-és képzőművészeket, filmeket, klasszikus zenei műveket nevezett meg. Nem hiszem, hogy sokan vágták rá elsőre, hogy metal. Bezzeg, ha most végeznénk közvélemény kutatást, akkor már valószínűleg többen említenék mondjuk az első ötben a fémzenét. Köszönhetően az olyan alakulatok munkásságának, mint pl. a Gojira. Hozzájuk (is) hasonlítják a Barúst, akik tavaly adták ki digitálisan első EP-jüket, amely idén fizikális formátumban is megjelent, a LADLO Productions leányvállalatánál. A promó levélben stílusként a francia death metal van megjelölve. Figyelitek, a francia már mintegy jelzőként szolgál manapság!
Ki hitte volna!?


A 4 számos, 23 perces középlemez pofás digipack formátumban látott napvilágot, szóval akinek elnyeri tetszését a srácok muzsikája, érdemes beszereznie. Bár kicsit húzósnak tartom a 9 eurós árat. Ellenben a digitális verzió ingyen, azaz name your price opcióval elérhető, amiért jár a piros pont.
A zenekar tagjai elég titokzatos figurák, olyan neveken futnak, mint K, M, A, J. A koncerteken kisegítő bőgős pedig H. A róluk készült fotó sem túl "beszédes”. Mindegy, biztos úgy vannak vele, hogy beszéljen helyettük a zenéjük.
Beszél is!
Vagyis inkább ordít… :D
Agresszív, technikás death metalban utaznak, amibe beleférnek doomos vonszolások, modern groove-ok és atmoszférikus leállások. A kezdő Tarot gyakorlatilag végigszáguld az emberen. A Gojira mellett a Meshuggah hatása is érezhető, de szó sincs koppintásról. A vokál a hörgés, ordítás, acsarkodás szentháromság körül forog, 95%-ban meg is marad az extrém vonalon. A Disillusions-ben aztán akad némi narráció szerűség, majd az akusztikus középrészben K olyan szép tiszta éneket produkál, ami Akerfeldt-nek is becsületére válna!
A Chalice sem csak az őrjöngésről szól, hisz a kezdése szinte Celtic Frost/Triptykon rokon. De elmondható, hogy az egész anyagnak van egyfajta misztikus, szakrális jellege. Vagy csak a banda jelképének számító, Buddha-szerű alak és a discen látható kehely miatt érzek így?
Nem hiszem, hisz ott a nagyrészt anyanyelvi szövegű Cherub. Illetve a Barús szó ógörög eredetű és az infólapon a jelentése kapcsán található egy Máté Evangéliumából (23:4) vett idézet.

Mindenesetre az isteni szikra ott van a csapatban, ha legközelebb hozzák ezt a minőséget egy nagylemez formájában, akkor pontokban is ki fogom fejezni lelkesedésemet!


Barus_Barus_EP_2016
Kiadó:
Stílus:
Francia death metal
Értékelés:
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Tarot (05:24)
2.Disillusions (05:27)
3.Chalice (05:41)
4.Cherub (06:38)
Írta:
oldboy
2016. július 26., kedd, 20:02
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.016 seconds to render