Gore (2016)

 

A 2012-es Koi No Yokan lemezével olyat alkotott a Deftones, ami egyszeri és megismételhetetlen. Sokan eddigi pályafutásuk csúcsalkotásának tartják, nálam holtversenyben áll a White Pony-val. Valószínűleg ők is érezték, hogy következő nekifutásra valamit változtatni kell a formulán, hisz az előző két korong irányvonalából (a Diamond Eyes is a Koi… stílusában/szellemiségében fogant) már kihozták a maximumot. Előzetesen Stephen Carpenter gitáros tett is olyan nyilatkozatot, miszerint egy ideig abban sem volt biztos, hogy játszani akar az új albumon. Magyarán nem épp az ő szájíze szerint képzelték el a többiek a Gore megszólalását. Az anyag ismeretében nem csodálom, hogy a banda közismerten legmetalosabb arca nem szívesen adta a nevét ehhez az elszállós lemezhez. Ugyanis a Gore a Deftones legnyugisabb, legkevésbé fémes alkotása lett. Ami nem azt jelenti, hogy teljes mértékben száműzték a mélyből fölzengő riffekeket, grúvokat. Jelen vannak, csak épp ritkábban. Ellenben erősen post-rockos irányt vett a brigád, hisz a space-es, csilingelő gitárok, díszítések gyakori vendégek a Gore-on.


A kezdő Prayers/Triangles még egy tipikusnak mondható szerzemény, a lebegős versszakokat egy robbanó, fogós énekdallammal megtámogatott refrén váltja. Ergo szokásos Deftones-sláger. A Chino védjegyének számító torzított vokál már ebben is feltűnik, és a későbbiekben sem szabadulunk ettől a megoldástól.Az Acid Hologram és a Doomed User jóval több mélyre hangolt torzított gitárt tartalmaznak, utóbbi nótában hallható az album legbitangabb riffje. Tempók terén a közepes sebesség dominál, igazán gyors téma szinte sehol sem bukkan fel. Akad viszont jó néhány leállós, merengős rész. Amik szerencsére legalább olyan minőségiek, mint a metalosak. Sőt! Személyes kedvenceim pont azok a dalok, amik ezt a szellősebb hangszerelést kapták. Jelesül a Hearts/Wires és a Phantom Bride. Az érdekes ritmizálású Geometric Headdress ugyancsak telitalálat. A keményebb tételek közül ez a szívem csücske. Igazából a Hearts/Wires tekinthető vízválasztónak. Ezzel a dalóriással veszi kezdetét a kevésbé szokványos számok sora. Lebegős, csúszós, sikamlós gitárral indít, majd a Police/Sting világát megidéző wave-es pulzálással folytatódik, Chino pedig szívbe markoló dallamokat hoz. A refrénre aztán rálép a torzítóra Steph, Moreno Mester meg brillírozik! Már-már Passenger-szintű mestermű ez a nóta!Az ezt követő dalok némelyikével nem sikerült még megbarátkoznom, de tény, hogy mindegyik rejt valami szokatlant, meglepőt. A Pittura Infamante speciel Maiden-es gitártémát! Aztán a Xenon rögtön bemutatja az ellenpólust, heavy után egy kis klasszik nu-metal következik. A refrén elég P.O.D. ízű, de működik. Nem rossz a post rockos gitározásra épülő, néha még a U2-t is megidéző, a végére bedurvuló (L)MIRL, vagy épp a címadó sem, de ha lemaradtak volna a korongról se lenne hiányérzetem. Hál’ istennek a befejezés méregerős, a már említett Phantom Bride-ra Jerry Cantrell gitárszólója teszi fel a koronát. Fene gondolta volna, hogy valaha hallunk gitárszólót egy Deftones lemezen! Jelentem, kimondottan illik a képbe!
A záró Rubicon szintén a legszebb Deftones hagyományokat idézi.

Természetesen ezúttal sem lehet panasz a muzsikusokra, Abe dobolását mindig is imádtam, Sergio bőgője mondjuk kerülhetett volna előrébb, lehetett volna hangsúlyosabb, mindenesetre amiket penget, azok nagyon rendben vannak. Frank samplerei ugyancsak fontos részét képezik a csapat hangzásának.


A Gore nem egy rögtön ható lemez. Idő kell a kiismeréséhez. És ha sikerül elcsípni a hangulatát, ráérzünk az ízére, akkor sem esik jól akármikor a hallgatása. Nekem egyre jobban tetszik, bár úgy érzem sosem lesz benne a Deftones top 3-ban. De mivel egyik lemezükre sem adnék 8 pontnál kevesebbet, ráadásul vannak ennél kevésbé bejövős anyagaik is, így nyolcésfélre simán jók nálam!


Deftones_Gore_2016
Kiadó:
Stílus:
Experimentális rock/metal
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Prayers/Triangles (03:38)
2.Acid Hologram (04:06)
3.Doomed User (04:27)
4.Geometric Headdress (03:29)
5.Hearts/Wires (05:21)
6.Pittura Infamante (04:04)
7.Xenon (03:17)
8.(L)MIRL (05:02)
9.Gore (04:59)
10.Phantom Bride (featuring Jerry Cantrell) (04:53)
11.Rubicon (04:58)
Írta:
oldboy
2016. május 22., vasárnap, 10:12
Facebook:
Mindenholottlevo 2016. május 24., kedd, 16:01
Mindenholottlevo
Csatlakozott:
2013. március 24.
Hozzászólások: 336
Megint csak nem tudtak hibázni! (cool)
Koncertek
© 2001-2022 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.017 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'vhpg9ni8rhkaj5pntdno7p6rk3','','szoveg|s:7:\"OFTUYRR\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:11:\"bobgore.php\";lyricsrow|i:1;','3.235.78.122','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1