Ventum iam ad finem est (2015)

Szerintem felesleges a Nadirral kapcsolatban hosszasan elmesélni a mérföldköveket, amik mögöttük vannak, hiszen a hazai színtér egyik ismert és elismert bandájáról van szó. Talán csak annyit szögeznék le, hogy kitartásból és tenniakarásból mindig is példát tudtak mutatni a kortársaknak. A Nadir nem az a banda, amelyik az interjúkban azt sírná el időről-időre, hogy nehéz a zenész sorsa, vagy hogy milyen nehéz finanszírozni egy zenekart. Egyvalami mozgatja a tagságot, és az az alkotásvágy.

Számomra egy lemez kivételével a zenekar neve mindig egyet jelentett a minőséggel. Az Exitussal nem tudtam mit kezdeni, mind a hangzása, mind a témák távol állnak tőlem a mai napig. Mikor erről beszélgettem egy másik metal magazin munkatársával, ő annyit mondott, hogy többször kell meghallgatni. Mondom, már meghallgattam vagy négyszer. Mire ő: az kevés. Na jó, gondoltam magamban a "jóra hallgatás" nem az én műfajom, más lemeznek nem szoktam ennyi esélyt adni egyébként sem, tehát számomra az Exitus marad a 6-7 pontos kategória. Kíváncsi voltam viszont, hogy az ott elkövetett hibákat hogy tudja majd a csapat orvosolni. Egy szó van erre: nagyszerűen.

Az Exitus hangzásához képest itt minden a helyén van (igen, a dob is). Zeneileg a tőlük megszokott doom - death lánctalpast kapjuk, ami viszont új nekem, azok az atmoszférikus elemek megjelenése, és Vitya hangjának a sokszínű kihasználása.

Az első két dal egy szimpla felvezetésként értékelhető, túl sok fejtegetni való nincs bennük, megbízható szint, egyfajta lazaságot tükröz. A The Legacy of Melusine orgona nyitánya után (vagy azzal együtt) viszont jön a pikantéria a jól ismert vontatott doom melódiákal keverve, pluszban pedig a reszelős üvöltés. Egy percnél a bridge részben a kétszólamos gitár sír, amit a refrén old fel. Nagyon érzéki és kifinomult. A falanszterrel bedurvul a tempó, és ez így nagyon jó időzítés. Jól tisztára mossa az agyunkat, hogy felkészüljünk a lemez egyik legerősebb nótájára a One Species' Fate - Thylacine-ra. Csak két és fél perc, mégis az ember lelkéig hatolnak azok a gitárok. A helyükben húztam volna még kicsit.
A riffek talán a Karachay The Concrete Lake-ben zúznak legjobban. A kétszólam itt is méregerősen hat. Egyszerű, de hatásos tercelés.
Ezután egy újabb gyors témákat felsorakoztató agyradír jön, kellően megterítve a záró tételnek a The Sixth Extinctionnek. Kihalás...

Néha bántom a Nadirt azért, meg rövid a játékidő, viszont a dalok is azok, tehát a lemezeiket hallgatva nagyjából az jön át, hogy a csak a legütősebb témáikat dolgozzák abba bele. Ez felfogható tulajdonképpen a letisztulás művészetésnek is, és mivel elég sok téma van belesűrítve ezekbe a fél órákba a végeredmény működőképes marad. A Ventum iam ad finem est egy trilógia része, ez pedig máris újabb dimenzióba helyezi a rövid lemezhosszakat. Értem ez alatt azt, hogy ha rövidnek találják ezt, lehet utána pörgetni a következőt egyből. Remélem, nem kell sokat várni rá...

Nadir_Ventum_iam_ad_finem_est_2015
Kiadó:
Stílus:
doom/death metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.It Is All One (03:33)
2.The Congregation (03:25)
3.The Legacy of Melusine (05:23)
4.Into the Phalanstery (02:37)
5.One Species' Fate - Thylacine (02:30)
6.Karachay, the Concrete Lake (04:59)
7.Richard O'Barry (03:21)
8.The Sixth Extinction (05:46)
Írta:
Nagaarum
2016. február 12., péntek, 15:17
Facebook:
Nadir - The Sixth Extinction (2017)
Kritika, farrrkas @ 2017. december 17., vasárnap, 08:59
Beszélgetés Tauszik Vityával a Nadirból
Interjú, Nagaarum @ 2015. december 6., vasárnap, 16:06
V/A - Hands Of Doom MMXV ˝Extrema unctio˝ (2015)
Kritika, 9000Sanyi @ 2015. november 6., péntek, 13:41
Interjú Szabó Szabolccsal - a Drow frontemberével
Interjú, 9000Sanyi @ 2015. október 5., hétfő, 10:51
DeathCrew Metal és Filmfesztivál - Nyírbátor MHSZ 2014. 08. 15-16.
Koncertbeszámoló, zeba @ 2014. augusztus 21., csütörtök, 21:04
Koncertek
The Great Tour
január 22.,
Papp László Budapest Sportaréna
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
április 11.,
Backstage München
május 16.,
Arena
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.042 seconds to render