Various Artists
The Doom in Us All: A Tribute to Black Sabbath (2016)
A Black Sabbath munkásságát nem hiszem, hogy méltatni kellene. Velük kapcsolatban szerintem tényleg nem túlzás a “mindenható” jelző használata.
Született is megannyi - jobb-rosszabb, vagy inkább csak gyengébb - feldolgozás, valamint tribute album is. Gondoljatok csak a Nativity In Black sorozatra, amelynek első darabja szerintem etalon!

Most, hogy elindult a búcsúturné, amely - ha nem történik semmi, júniusban eléri Budapestet is - kapcsán megint van apropója egy ilyen lemez kiadásának.
A The Doom in Us All: A Tribute to Black Sabbath címmel összehozott kooperációt a Tourniquet dobos főnökének, Ted Kirkpatrick-nak köszönhetjük, aki a King’s X basszerével, Doug Pinnick-kel szövetkezett és az öt dalos válogatáshoz olyan zenészeket nyertek meg többek között, mint Scotti Hill (Skid Row), Ripper, Eric Wagner vagy Bruce Franklin (Trouble).


A lemez dalaiban Ted dobol és gitározik, míg Doug a basszusgitárt nyűvi. Érdekes, hogy nem halljuk a jellegzetes hangját, pedig nyilván érdekessé tenné őket.
Az első ránézésre is látszik, hogy a - fogalmazzunk így - slágereket vették elő. Ez egyrészt ugye biztonsági játék, ám más szemszögből vizsgálva meg feltehetjük a kérdést, szükség van még egy századik War Pigs-re...
A válasz nem egyértelmű.A dalokba, azok eljátszásába nem lehet belekötni. Nyilván, a szereplők névsora garancia a minőségre. Inkább az lehet itt a kérdés, hogy maradnak az eredetinél, avagy próbálják kicsit (vagy akár nagyon) a saját képükre formálni a nótákat.
Nos, nem húzom tovább, itt inkább a tisztelet lerovása lehetett a cél, mert nem rugaszkodtak el az eredetitől túlzottan egyik dalban sem. Ez nekem mondjuk jobban tetszett volna, de igazság szerint ez is egy korrekt anyag lett.
Azért nyilván érdekes mind a Living Colour-ös Corey Glover (Into The Void), mind pedig Ripper (Children Of The Grave) hangjával hallani a dalokat.

Ha egy dalt kellene választanom, akkor talán a - számomra legalábbis ismeretlen, ám 1997 óta működő - Thousand Foot Krutch énekesével, Trevor McNevan-nal és a Trouble gitárosával, Bruce Franklin-nel felvett Lord Of This World-öt mondanám.
S hogy miért?
A dal klasszikus, de Trevor, bár követi az eredeti énekdallamot, mégis picit mást nyújt, mint Ozzy. Ellentétben például a nyitó tételle, ahol Chris Jericho (Fozzy) egy az egyben hozza a “Sötétség Hercegének” témáit. Mondjuk kiválóan, azt azért nem lehet vitatni.
Mondjuk Eric Wagner (The Skull, ex-Trouble) teljsítménye az Electric Funeral-ban is megér egy misét.

Bizonyára kellett némi szervezés az anyag összegyúrásához, s ennyi nagynevű zenész összetrombitálásához, amiért mindenkinek tisztelet jár.


A lényeg, hogy én mindenesetre szívesebben hallgattam volna egy jobban átformált dalokat tartalmazó korongot, mert a résztvevők - de leaglábbis néhányuk mindenképp - szerintem eltérő stílussal rendelkezik, még akkor is, ha a hatásaik között Iommiékat is számon tartják.
A végeredményt nem pontoznám, hallottam már ennél jobb tribute lemezt is, ám egy korrekt jelzőt mindenképp megérdemel.
Various_Artists_The_Doom_in_Us_All_A_Tribute_to_Black_Sabbath_2016
Kiadó:
Stílus:
doom
Értékelés:
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.War Pigs (07:57)
2.Into the Void (06:24)
3.Lord of This World (05:48)
4.Electric Funeral (05:09)
5.Embryo (00:27)
6.Children of the Grave (04:43)
Írta:
9000Sanyi
2016. február 12., péntek, 14:02
Facebook:
Saint Vitus - Saint Vitus (2019)
Kritika, boymester @ 2019. május 20., hétfő, 18:58
Orodruin - Epicurean Mass (2003)
Kritika, boymester @ 2019. május 10., péntek, 19:00
Lord Vicar - The Black Powder (2019)
Kritika, boymester @ 2019. április 29., hétfő, 20:17
Doomicidal - Shadow Of The Gallows (2019)
Kritika, boymester @ 2019. április 5., péntek, 08:31
Magic Circle - Departed Souls (2019)
Kritika, boymester @ 2019. április 3., szerda, 10:04
Spirit Adrift - Divided By Darkness (2019)
Kritika, boymester @ 2019. március 30., szombat, 08:05
Koncertek
Ategnatos European Tour 2019
december 6.,
Barba Negra
A Tour for the Loud
december 7.,
A38 Hajó
Deep Purple
december 9.,
Papp László Budapest Sportaréna
CoreLeoni
december 11.,
Dürer Kert
Jinjer
december 22.,
Barba Negra
The Great Tour
január 22.,
Papp László Budapest Sportaréna
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.053 seconds to render