Various Artists
The Doom in Us All: A Tribute to Black Sabbath (2016)
A Black Sabbath munkásságát nem hiszem, hogy méltatni kellene. Velük kapcsolatban szerintem tényleg nem túlzás a “mindenható” jelző használata.
Született is megannyi - jobb-rosszabb, vagy inkább csak gyengébb - feldolgozás, valamint tribute album is. Gondoljatok csak a Nativity In Black sorozatra, amelynek első darabja szerintem etalon!

Most, hogy elindult a búcsúturné, amely - ha nem történik semmi, júniusban eléri Budapestet is - kapcsán megint van apropója egy ilyen lemez kiadásának.
A The Doom in Us All: A Tribute to Black Sabbath címmel összehozott kooperációt a Tourniquet dobos főnökének, Ted Kirkpatrick-nak köszönhetjük, aki a King’s X basszerével, Doug Pinnick-kel szövetkezett és az öt dalos válogatáshoz olyan zenészeket nyertek meg többek között, mint Scotti Hill (Skid Row), Ripper, Eric Wagner vagy Bruce Franklin (Trouble).


A lemez dalaiban Ted dobol és gitározik, míg Doug a basszusgitárt nyűvi. Érdekes, hogy nem halljuk a jellegzetes hangját, pedig nyilván érdekessé tenné őket.
Az első ránézésre is látszik, hogy a - fogalmazzunk így - slágereket vették elő. Ez egyrészt ugye biztonsági játék, ám más szemszögből vizsgálva meg feltehetjük a kérdést, szükség van még egy századik War Pigs-re...
A válasz nem egyértelmű.



A dalokba, azok eljátszásába nem lehet belekötni. Nyilván, a szereplők névsora garancia a minőségre. Inkább az lehet itt a kérdés, hogy maradnak az eredetinél, avagy próbálják kicsit (vagy akár nagyon) a saját képükre formálni a nótákat.
Nos, nem húzom tovább, itt inkább a tisztelet lerovása lehetett a cél, mert nem rugaszkodtak el az eredetitől túlzottan egyik dalban sem. Ez nekem mondjuk jobban tetszett volna, de igazság szerint ez is egy korrekt anyag lett.
Azért nyilván érdekes mind a Living Colour-ös Corey Glover (Into The Void), mind pedig Ripper (Children Of The Grave) hangjával hallani a dalokat.

Ha egy dalt kellene választanom, akkor talán a - számomra legalábbis ismeretlen, ám 1997 óta működő - Thousand Foot Krutch énekesével, Trevor McNevan-nal és a Trouble gitárosával, Bruce Franklin-nel felvett Lord Of This World-öt mondanám.
S hogy miért?
A dal klasszikus, de Trevor, bár követi az eredeti énekdallamot, mégis picit mást nyújt, mint Ozzy. Ellentétben például a nyitó tételle, ahol Chris Jericho (Fozzy) egy az egyben hozza a “Sötétség Hercegének” témáit. Mondjuk kiválóan, azt azért nem lehet vitatni.
Mondjuk Eric Wagner (The Skull, ex-Trouble) teljsítménye az Electric Funeral-ban is megér egy misét.

Bizonyára kellett némi szervezés az anyag összegyúrásához, s ennyi nagynevű zenész összetrombitálásához, amiért mindenkinek tisztelet jár.


A lényeg, hogy én mindenesetre szívesebben hallgattam volna egy jobban átformált dalokat tartalmazó korongot, mert a résztvevők - de leaglábbis néhányuk mindenképp - szerintem eltérő stílussal rendelkezik, még akkor is, ha a hatásaik között Iommiékat is számon tartják.
A végeredményt nem pontoznám, hallottam már ennél jobb tribute lemezt is, ám egy korrekt jelzőt mindenképp megérdemel.
Various_Artists_The_Doom_in_Us_All_A_Tribute_to_Black_Sabbath_2016
Kiadó:
Stílus:
doom
Értékelés:
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.War Pigs (07:57)
2.Into the Void (06:24)
3.Lord of This World (05:48)
4.Electric Funeral (05:09)
5.Embryo (00:27)
6.Children of the Grave (04:43)
Írta:
9000Sanyi
2016. február 12., péntek, 14:02
Facebook:
Saint Vitus - Saint Vitus (2019)
Kritika, boymester @ 2019. május 20., hétfő, 18:58
Orodruin - Epicurean Mass (2003)
Kritika, boymester @ 2019. május 10., péntek, 19:00
Lord Vicar - The Black Powder (2019)
Kritika, boymester @ 2019. április 29., hétfő, 20:17
Doomicidal - Shadow Of The Gallows (2019)
Kritika, boymester @ 2019. április 5., péntek, 08:31
Magic Circle - Departed Souls (2019)
Kritika, boymester @ 2019. április 3., szerda, 10:04
Spirit Adrift - Divided By Darkness (2019)
Kritika, boymester @ 2019. március 30., szombat, 08:05
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.06 seconds to render