Hold
Pannonian Ancient Madness (2014)
A magyar black metal él és virul és köszöni szépen, nem kér a progresszióból. A hagyományos, ortodox fekete fém mellett teszi le voksát a balatonfüredi Hold is, melynek 2014-ben jelent meg az első demója, a Pannonian Ancient Madness.

A projektről nem sokat tudni, az egyszemélyes tagságot Botond alkotja, akiről szintén kevés az infó: ő dobolt a legutóbbi Gyötrelem albumon és hogy élőben kisegíti a szintén füredi, szintén egyszemélyes Infectust.

A Pannonian Ancient Madness csak kazettán jelent meg és négy dalt tartalmaz, bő húsz percben. Az anyag rögtön egy rövid intróval indul, melyet 3 hosszabb, egyenként hat-hét perces tétel követ. Az intro alatt a korai Burzum és Forgotten Woods szellemei lebegnek a hallgató feje felett és a címadó dal is még kicsit olyan, mintha emléket állítana a Burzum első albumának. A későbbiekben főleg a gyors témák dominálnak, leginkább a Darkthrone klasszikus Panzerfaust szellemiségét véve alapul. Legalábbis zeneileg. A szövegekről sajnos sokat nem tudok, mivel azok nem kerültek bele a bookletbe. Annyit azért lehet tudni a borító információi alapján, hogy bár árja művészetről van szó, a Hold nem foglal állást politikai ügyekben és hogy büszke tagja a BFBMK-nak, ez gondolom a balatonfüredi black metalosok gyüjtőcsoportja. A demó ízig-vérig ortodox black metalt tartalmaz, de ez nem akadályozza meg abban, hogy az egyes dalok mindegyikének saját karaktere legyen. Igazi hideg, téli black metal riffek sorakoznak fel a nótákban, jól megjegyezhetően, sallangmentesen. A címadó dal és az azt követő Wolfkult angolul, míg az anyagot záró, terjedelmes címmel ellátott A judeo-keresztény birodalom meggyalázása a szarvas vezetésével anyanyelven szólal meg.

Fontos megjegyezni, hogy bár nagyon obskurus fekete fém anyagról van szó, nem kell itt porszívómetaltól tartanunk: a hangzás, bár demós, de emellett megfelelően tiszta, minden hangszer jól hallható és az anyagot záró magyar nyelvű dal szövegeit nagy részben még érteni is, ez persze azért nagy koncentrációt igényel. Az egyszemélyes black projektek többnyire a dobon, illetve annak géppel történő helyettesítésén (sokkal nehezebb ezt jól megcsinálni, mint azt gondolnánk) szoktak elvérezni, na ez itt szerencsére egyáltalán nem történt meg. Kifejezetten jó hallani az élő dob organikus hangját, a témák, bár egyáltalán nem bonyolultak, jól lettek feljátszva, szóval hozza a megfelelő szintet a játék.

Bajban vagyok, mert a Hold és zenéje olyannyira nincs jelen a digitális színtéren, hogy egy darab hangzóanyag nem sok, annyit sem leltem fel a demóról, gondolom szándékoltan, így aztán természetesen én sem érzem magam felhatalmazva, hogy ezen változtassak, szóval, mint a nagyon régi szép időkben, el kell hinnetek, hogy a cucc jó. Ez egyben a magamfajta régisulis arcnak üdítő jelenség is persze, felelevenült a régi hangulat, amikor egy zenét csak akkor tudtál meghallgatni, ha megvetted a boltban. Sokkal nagyobb izgalommal raktam így be a postán érkezett kazit a magnóba. Természetesen nem vagyok ellenére a Bandcampnek, Spotify-nak és sok egyéb zeneforrásnak sem, csak hát sokszor hiányzik a fent említett érzés. Mindegy.

A kazettát a lengyel Werewolf Promotion gondozza, 100 példányban jelent meg a demó. Bár nagy szívfájdalmam a dalszövegek hiánya, de ezt leszámítva igényes a kiadvány: fekete műanyag gyári kazettát kapunk, mindkét oldalán a teljes demóval, a borító is jó minőségű papírra lett nyomva. Közvetlen a borítókép mellett a BFBMK címerét találjuk, a belső oldalon hangulatos, középkori legyilkolós jelenetet ábrázoló kép látható.

Idehaza a Funeral Chants kiadó terjeszti a szalagot, én mindenképp ajánlom beszerzését a black metalt klasszikusabb formájában fogyasztóknak és az old school hanghordozók kedvelőinek. Nem újítja meg a műfajt, nem is ezért készült, egyszerűen önmagáért létezik és ez így jó.

Hold_Pannonian_Ancient_Madness_2014
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Black Metal
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Intro (01:52)
2.Pannonian Ancient Madness (06:40)
3.Wolfkult (06:29)
4.A judeo-keresztény birodalom meggyalázása a szarvas vezetésével (05:58)
Írta:
mike666
2015. november 9., hétfő, 13:33
Facebook:
NHD 2015. november 9., hétfő, 16:56
NHD
Csatlakozott:
2011. január 9.
Hozzászólások: 8
A kazetta beszerezhető a Neverheard Distro -tól is. \m/
https://www.facebook.com/nhd666
neverhearddistro@gmail.com
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.051 seconds to render