Hazai (2015)
A fehérvári Cadaveres már tíz éves. Ennek apropóján az NKA támogatásával egy EP-vel jelentkezett a Körmi vezette csapat, amire a tavalyi Demoralizer dalai kerültek fel magyar nyelvű, illetve akusztikus verzióban, valamint egy szintén hazai előadó dalának feldolgozása. Nem véletlen tehát az EP címe, ami egyszerűen Hazai lett.


Nézzük hát mit is rejt a tetszetős, Jacsó Balázs által tervezett digipak borítós anyag!
Hét szám, ami valójában négy plusz egy dal, hiszen a Demoralizer-es The Quest - itt Az út -, valamint a The Butterfly (A képlet) akusztikus változatban angolul és magyarul is szerepel az EP-n.

Mit mondjak, a megjelenésekor nem hallgattam rongyosra az utóbbi albumot, most viszont - a viszonyítás kedvéért - elővettem és azt kell mondjam, nagyon jó lemez. Anno, még a megalakulás környékén színpadon is volt szerencsém a csapathoz még a régi felállással. Az meggyőző és lendületes volt, bár úgy rémlik, akkor még felrémlett a CDT “árnyéka” is.

Azóta viszont mondhatni töretlenül alkotnak és - bár nem követtem árgus szemekkel a pályájukat - talán azt sem túlzás állítani, hogy lemezről lemezre jobbak is lesznek.
Az akusztikus megközelítés sem teljesen új már náluk, hisz időről időre adnak ilyen jellegű koncerteket is, azonban most a Hazai EP-re csavartak egyet a dolgon, s az akusztikus változatok mellé a dalok magyarosításon is átestek.

Nyilván az ilyen esetekben könnyű veszélyes vizekre tévedni, vagyis megerőszakolni a szöveget a magyarítás érdekében, itt azonban ezt is sikerült elkerülni a Cada csapatának.
Az akusztikus tételeket nézve nehezen tudok kedvencet választani, mert mindhárom remekül sikerült, de talán a The Question a leginkább a kedvemre való.



Ha pedig mindenképpen csak egy tételt kellene kiválasztanom az EP-ről, akkor én az ötletes klipet kapott A képlet-re adnám a voksom. Modern, dallamos, kitűnő, azonnal rögzülő refrénnel megáldott dal. Sodró lendület és lassulás megfelelő egyensúlya jellemzi, a szövegre se lehet panasz, ráadásul Bölcsföldi Zoli énekesi teljesítménye is kiváló.



Ha már EP, nyilván érdemes valami extrával is megmutatkozni rajta (ha valakinek ez eddig nem lenne elég különleges), nyilván egyszerű és kézenfekvő feldolgozni valamit. De ha már feldolgozás, akkor érdemes valami kevésbé oldalhelyes előadó dalát előkapni.
Körmiék választása Ákosra esett, s cadaveresítették is a Szeress így című dalát. A nóta alapvetően is a rockosabb fajtából való, de ahogy az EP-re került, egyértelműen kihoztak belőle mindent, jó lett, na! Arra viszont ügyeltek - tudatosan vagy sem számomra mellékes -, hogy ne lógjon ki a többi dal közül, és akár nagyobb nyilvánosság (pl. rádió) előtt is megállja a helyét, ami bevallottan cél is ezzel az anyaggal.



Összességében egy igényesen kivitelezett és kis túlzással határokat feszegető, a korábbi daloknak új dimenziókat adó kiadvánnyal van dolgunk, ami alapján mindenképp kíváncsi leszek a következő Cadaveres lemezre.
Cadaveres_Hazai_2015
Kiadó:
Stílus:
modern metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.A bűnös (The Chief)
2.Az út (The quest - acoustic)
3.A képlet (The Butterfly)
4.The Question (acoustic)
5.Szeress így (Ákos cover)
6.Az út (The Quest)
7.The Butterfly (acoustic)
Írta:
9000Sanyi
2015. november 5., csütörtök, 12:53
Facebook:
9000Sanyi 2015. november 6., péntek, 09:56
9000Sanyi
Csatlakozott:
2005. március 17.
Hozzászólások: 1764
Válasz Nagaarum üzenetére:

A refrénig tök jó a dal. Onnan meg a szokásos hazai limonádé, ami a fesztiválokhoz kell. Nincs továbbra sem bevállalósdi. Csak a biztonságos zóna :-D A képletnek megfelelően :-)


Nincs ezzel gond szerintem.
Bevallottan cél is volt, hogy bejussanak a rádiókba is. (Mondjuk vannak kétségeim, bár szívesebben hallgatnék rádiót, ha ilyen dalok szólnának.)
--
9000Sanyi
Nagaarum 2015. november 6., péntek, 07:31
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
A refrénig tök jó a dal. Onnan meg a szokásos hazai limonádé, ami a fesztiválokhoz kell. Nincs továbbra sem bevállalósdi. Csak a biztonságos zóna :-D A képletnek megfelelően :-)
--
Nagaarum YouTube Csatorna
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.049 seconds to render