10 (2015)
A Tisztán A Cél Felé nevű bandáról túl sokat nem tudtam korábban. Annyit nagyjából, hogy hardcore-ban utaznak.
Most megérkezett a 10 című lemezük, ami aztán nálam landolt, s nekem kellene valamiféle ismertetőt írni róla.
Volt egy időszak, amikor viszonylag több - hazai és külföldi - HC banda anyaga is megfordult nálam, aztán már csak időnként veszek elő belőlük, illetve manapság már csak a fontosabb vagy pontosabban a nagyobb nyilvánosságot kapó (Sick Of It All, Agnostic Front, Madball például) albumok kerülnek a lejátszóba. Ennek alapján talán nem én vagyok a legmegfelelőbb az egri csapat anyagának ismertetésére, de azért megpróbálom.
 

Szóval a HC négyes 10 című lemeze egyfajta összefoglalója a banda fennállásának. Tíz éves a csapat, ez a magyarázata a tizenhét tételes album címének is, illetve a csapatot ismerőknek nyilván sokat mondanak a számcímek is. A lemez dalai nem újak, hanem a legjobbnak tartottakat újra felvette a Gulab - ének, gitár, Gép - ének, Micu - basszus, Geri - dob felállású zenekar.

A dalokról szinte egytől egyig elmondható, hogy gyors, old-school hardcore a játék neve. Ennek megfelelően még a megmondós szövegek is ott vannak. Általában ez nem az én világom, de itt valahogy olyan formában történik, hogy nem zavar.
Kap a társadalom, a nyugati civilizáció, a gyorséttermek (Civilizáció) , de a tisztelet is megjelenik a szövegben (Hősök, Egri csillagok), felemelik a szavukat az állatokért (A rettegés íze) és sorolhatnám még.
 

A bandáról nem árt tudni, hogy elkötelezett Krisna-hívők. Ezt elsőként a bő negyvenkét perces lemez negyedik tételében (Darsana) tapasztalhatjuk meg, ahol a Replika-vezér Csató Petivel közösen énekelnek.
Nem vagyok nagy ismerője az említett vallásnak (a többinek se…), de azt bizton állítom, hogy az olyan dalok is megtalálták az utat hozzám, mint a He Krisna vagy a Radhe-Syam.

A dalok nincsenek túlcifrázva, jobbára másfél és három perc közötti tételek adják a lemez zömét, de akad 40 másodperces energiabomba Az ötödik képében.

A lokálpatriotizmusuk az Egri csillagok c. himnuszban mutatkozik meg, tanítani való módon emlékeznek az egri hősökre.



A Srila Prabhupada-tól kölcsönzött Csizmával az arcukba afféle ars poetica is (olvassátok csak el a facebook-os bemutatkozásukat).



A két énekes adta lehetőséget is maximálisan kihasználják, de rengeteg vendéget is hívtak, a hazai HC színtérről, akik “hangjukkal és gitárjátékukkal támogatták a lemez felvételeit”, ahogy az a bookletben olvasható.
A teljesség igénye nélkül:
Csató Péter (Replika), Fido (AMD), Horváth Béla (Social Free Face), Böske (ex-Necropsia, Beholder), Csapi, Szilveszter (Tango Underground), Papp Gyuri (Bandanas, Tizedes Meg a Többiek), Bélteki Pali (Boston Klinika).

A lemezt bónuszként a HDG Srila Suhotra Swami Maharaja, bhajana zárja, ami - gondolom - afféle tradicionális Krisna dal lehet. Úgy érzem helye van itt ennek is, akit meg zavar, az átléptetheti…

A lemez kiállítása nem hagy kívánni valót maga után. Egyszerű, de minden lényeges infót tartalmaz.
Összegezve: a hazai hardcore szcéna megérdemli a figyelmet, a Tisztán A Cél Felé meg pláne. Azt hiszem érdemes lesz a korábbi anyagokat is megfülelni, meg várni az új alkotásokat is.
Tisztan_A_Cel_Fele_10_2015
Kiadó:
Stílus:
old-school hardcore
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Family
2.Dühös Vagyok
3.Miért Rossz
4.Darsana
5.He Krisna
6.Radhe-Syam
7.Nincs Más Út
8.Szolgád Vagyok
9.Hősök
10.Csizmával az Arcukba
11.Civilizáció
12.Minden Faluban és Városban
13.Az Ötödik
14.A Rettegés Íze
15.Láthatatlan Ember
16.Egri Csillagok
17.HDG Srila Suhotra Swami Maharaja, bhajana (bónusz)
Írta:
9000Sanyi
2015. szeptember 14., hétfő, 12:54
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.058 seconds to render