An Oath of Blood and Fire (demó) (2014)
A Triumvir Foul egy death metalt játszó mocsári szörny, és az Oregon állambeli Portlandből célozza meg azokat, akik e mocsár környékén tanyáznak. A bandának egyetlen demója jelent meg 2014-ben, az An Oath Of Blood And Fire, amely ismertetőm tárgya is egyben. Erre a kiadványra szeretném felhívni a death metalt kedvelők közül is a legelvetemültebbek figyelmét.

A promó anyagot egy 7-inches vinyl formájában kaptam meg, amely már eleve különlegessé tette az ismerkedést, és bár tudtam, hogy egy death metal demóról van szó, mégis amikor beraktam a lemezt a lejátszóba, egy pillanatra ledöbbentem a brutálisan nyers hangzás hallatán. Még a zenekar Bandcamp oldalán is megfüleltem az anyagot, hogy megbizonyosodjam, nem a lemezlejátszóval van a baj. Először olyan érzésem volt hallgatni ezt a négyszámos korongot, mintha macsétával törnék magamnak utat egy indákkal sűrűn benőtt, ezeréves temetőben, ahol az ember csak mély sebek árán jut odáig, hogy kiismerje magát az elátkozott helyen. Ennek tekintetében a hangzásra vonatkozó "borzalmas" megnevezést akár pozitívumként is felfoghatjuk.

Már az első hangok az Autopsy-nak emelnek zászlót, és igazság szerint Chris Reifert legendás zenekarának szellemisége egy lepelként borítja be az itt hallható három saját szerzeményt. A negyedik dal mi is lehetne más, mint egy Autopsy feldolgozás, ez pedig az 1989-es Severed Survival lemezről kölcsönvett Embalmed, amely észrevétlenül olvad egybe a saját dalokkal. Ez akár úgy is értelmezhető, hogy a banda egy másik zenekar stílusával kérkedik, ami van, hogy jól sül el — például a Torture Killer esetében, akiknek a Swarm! című lemeze gyakorlatilag jobban sikerült az akkori aktuális Six Feet Under korongoknál —, és van, hogy beletörik az a bizonyos bicska, amelyre a Gruesome példáját tudnám említeni. Az utóbbinál azon akadok fenn, hogy a lemez dalírói minőségben meg sem közelíti a Death mesterműveket. A Triumvir Foul az előbbi kategóriába sorolandó, mivel annak ellenére, hogy olyan a hangzás, mintha 1984-ben vették volna fel egy elhagyatott kápolnában, a mocsok mögött kihallani (még ha nem is könnyen) a remek riffeket, ötleteket, amelyek a dalok identitását képezik, és a zenekar létjogosultságát igazolják.


Ebben a röpke 12 percben (az Autopsy feldolgozást nem számolom) minden elhangzik, amitől egy efféle kiadványt szeretni lehet. A nyitó The Vacuum Of Knots kakofonikus hangorkánt zúdít a hallgatóra már az első másodpercekben, hogy aztán beteg gitártémáival megidézze a pusztulást kongató vészharangokat. A középtempók egyik dalból sem hiányoznak; ezek ádáz szólamokkal társulnak, ahol a síron túli hangulat eleve adott. A példakép-zenekarra is jellemző baljós lassulásokra, kitartott gitárhangokra és tébolyodott szólókra itt is rábukkan az, aki elég elszánt a feladathoz. Az Abhorrent Depths lassú, hátborzongató nyitóriffje egy sötét szertartásra szólít fel, viszont nem élő emberek gyülekezete ez. Ebben a dalban a láncfűrész-szerű örvényt felváltja a primitív darabolás, és ez olyan, mintha a zenészek jókora húscafatokat aprítanának fel a hangszereikkel. A nagyon korai Slayer is minden bizonnyal inspiráló hatással volt a zenekarra, de ehhez képest a Show No Mercy polírozott, klinikai hangzással rendelkezik. A Silence Continuum egy tempósabb darab, elmebeteg szólókkal, kavargó riffekkel, súlyos középtempós részekkel, remekül megírt témákkal. Mindezekre jön a kriptából kiszűrődő hörgés, amely nincs éppen annyira nyers, mint az Autopsy esetében, de nem áll messze tőle.A Triumvir Foul ezzel a demóval nem csak időutazásban és a kívánt stílusjegyekben részesíti a hallgatót, hanem a dalszerzés próbáját is sikeresen kiállja. Azért én remélem, hogy a továbbiakban egy egyéni arculat is kidomborodik majd, mindenesetre kezdésnek ez több mint dicséretes. Aki pedig a logót ki tudja olvasni, az már igen mélyre ásta magát az underground ingoványaiban.
Triumvir_Foul_An_Oath_of_Blood_and_Fire_demo_2014
Kiadó:
Stílus:
Death Metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Borzalmas
Dalok:
1.The Vacuum Of Knots
2.Abhorrent Depths
3.Silence Continuum
4.Embalmed (Autopsy feldolgozás)
Írta:
farrrkas
2015. június 26., péntek, 22:17
Facebook:
Koncertek
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
április 11.,
Backstage München
május 16.,
Arena
június 11.,
Pannonia Fields
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.034 seconds to render