Godgiven
Walk on the Rope (2014)
A Godgiven-nel először a 2012-es közös Dürer-es Ad Astra/Stonedirt lemezbemutató előzenekaraként találkoztam. Igazság szerint már akkor megfogott a csapat zenéje és a színpadi teljesítménye is. A Low című EP-jüket elég sokat pörgettem, aztán a bemutatása valahogy mégis elmaradt.
Azért kíváncsian vártam az új dalcsokrot, ami 2014-ben Walk on the Rope címmel egy újabb öt számos EP képében meg is érkezett.
Azt a csapat "vezérével" készült interjúból tudjuk, hogy stílusukat punk metalnak nevezik. Igazság szerint egyet is értek velük, mert jobbat én se tudnék a modern, groove-os, nyers zenéjükre.

Az első EP-re még korai számok kerültek, amiket nem is lehet kifejezetten Godgiven szerzeményeknek tekinteni, hisz a csapat elődjének tekinthető FreeFlyZone szerzeményeit dolgozták át.

A Walk on the Rope-ra azonban már friss nóták kerültek, szám szerint öt, ahogy azt már említettem.

Ami elsőre feltűnik, az az EP-t nyitó Infant Prodigy-ban mélyen dohogó gitárok és a lüktető ritmus, amire Győrffy András változatos témákat hoz. A zene alapjában véve szerintem egyfajta groove metal/HC, amire aztán az elszállós énekrészek miatt a modern metalnak is nevezhetném. A durva énekrészeket tekintve meg akár valami core megjelölés se hiszem, hogy nagy mellélövés lenne.
De azt javaslom, tekintsünk inkább egységként a Walk on the Rope című anyagra.


A banda már két klipet is forgatott hozzá és talán a másodikként érkezett Fitish az, ami szerintem az EP legjobban sikerült (vagy helyesebben nekem leginkább tetsző) dala. Ebben érzek némi Faith No More párhuzamot, úgy a King for a day időkből. Főleg a basszusgitár fronton jön elő az, hogy hasonlóan fontos részét képezi és bátran előtérbe is van helyezve. Ajánlom figyelmetekbe a nóta közepi kiállást.



A Riot de Janeiro-t a jó szerkezete miatt emelném ki. A dal utolsó harmadát a szövegmondás, majd a nyúlós, kicsit talán az Alice In Chains-t idéző énektéma teszi emlékezetessé.

A Humilityation meg a mázsás riffek miatt lehet érdekes, amit szintén megcsavarnak egy kis akusztikus "merengéssel" a stratégiailag pontos helyen.

A másik klipes dal, az EP-t záró Raceist, ami meg a lendülete visz el, meg azt hiszem ebben minden benne van, amit a Godgiven-ben szerethetünk. Súly, húzás, nyers és emlékezetes dallamos ének.


Mondjuk én kicsit több és még ragadósabb dallamot elviselnék, de így is az elmúlt időszak egyik kedvenc anyagát szállította le az Antal Tamás - gitár, Bucsi László - basszusgitár, Győrffy András - gitár, ének és Szekeres Dávid - dob felállású csapat.

A hangzás rendben van és a borító is ötletes. Várom a folytatást, addig is hallgassátok, hisz a csapat elérhetővé tette az anyagot a Bandcamp oldalán.

Godgiven_Walk_on_the_Rope_2014
Kiadó:
Stílus:
punk metal
Értékelés:
 
Pont
: 7.8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Infant Prodigy (04:41)
2.Fitish (03:18)
3.Riot de Janeiro (03:09)
4.Humilityation (03:15)
5.RACEist (03:33)
Írta:
9000Sanyi
2015. május 5., kedd, 14:36
Facebook:
Godgiven interjú
Interjú, 9000Sanyi @ 2015. február 5., csütörtök, 12:57
Stonedirt, Ad Astra, Godgiven - 2012.06.08., Dürer Kert - Kisterem
Koncertbeszámoló, 9000Sanyi @ 2012. június 25., hétfő, 23:20
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.024 seconds to render