Frozen Ocean
Trollvinter (2013)

Rég szerepelt már Frozen Ocean kritika az oldalon, ennek oka pedig nem abban keresendő, hogy elfogytak volna az orosz mester anyagai, hanem inkább az én életemben fellépő konstans idő- és energiahiányban. Mindegy, ez nem tartozik ide, az ismertető tárgya a Trollvinter, az orosz egyszemélyes Frozen Ocean projekt egyik legjobban sikerült, leghangulatosabb alkotása.

A 2013 februárjában napvilágot látott zeneanyag koncepcióját az 1957-ben megjelent Moominland Midwinter című gyerekkönyv ihlette, melyről sokat nem tudok: Tove Jansson (a képen látható) írta, a 9 kötetes sorozat ötödik darabja, télen játszódik és a Múmin gyűjtőnévre hallgató fura fehér finn trollok (finntrollok vagy fingtrollok, bocs) szerepelnek benne. Magyarországon a kilencvenes években honosodott meg rajzfilm illetve a Kandi Lapok által terjesztett képregény formájában, de nekem valamiért ez kimaradt.

Valójában csak borító- és hangulati koncepcióról beszélhetünk, ugyanis a lemez teljes egésze instrumentális, szóval dalszövegek nincsenek. Továbbmegyek: a Trollvinter nem is metal lemez, sokkal inkább elektronikus dark ambient, ami nem meglepő, hisz a termékeny projekt diszkográfiájában kevés tiszta metal albumot találunk, ellenben nem kevés hasonló, tisztán elektronikus eszközöket felvonultató alkotást.

A lemez szűk háromnegyed órájában tíz tétel kapott helyet. Nagyrészt télies, elszállós ambient dalok, borongós, filmzenére emlékeztető hangulattal. Vannak persze kivételek, ilyen mondjuk a hetedik Mårran söker, ami akár egy Bonanza Banzai számalap is lehetne (ez lehet, hogy hülyeség, de nekem akkor is ez ugrott be), vagy a trip-hopos Kullar och osynlig. A nóták átlag három-négy-öt percesek, tehát nem válnak unalmassá a végtelen témaismételgetések során, sőt! Folyamatosan érkeznek az újabb és újabb ingerek, de ennek ellenére nem kelt kapkodós érzetet a zene, valahogy nagyon sikerült most belőni az ideális egyensúlyt. Ez alól talán csak a nyolc perces Den stora kylan går a kivétel, amely lényegében nem is tartalmaz zenét, csak ambient zörejeket. Persze régi kérdés ugye, hogy mi a zene és az én megközelítésem igencsak toleráns ebben a témában, nekem a zaj is lehet zene. Nem tudom, milyen lehet a Trollvintert hallgatva olvasni az őt ihlető könyvet, de én sokféle tevékenység mögé be tudom illeszteni ezt a komor kis téli dalcsokrot, ami nem váltja meg a világot, sem az ambient műfajt, de kellemes, borongós élményt nyújt a jelenleg éppen aktuális, hideg és szürke napokban.A hatodik sorlemezként, szerzőiben megjelent korong külalakja igényes, ízléses borító és booklet, fényes kartonra nyomott külső borítás öltözteti méltó díszbe az anyagot. A CD ötszáz példányra lett sokszorosítva, és még kapható személyesen Vaarwel mester discogs oldalán. Aki a digitális kiadással is megelégszik, az pedig ingyen, esetleg egy kisebb jelképes támogatással megtoldva letöltheti azt a projekt egészen friss és ropogós bandcamp oldaláról.

Frozen_Ocean_Trollvinter_2013
Kiadó:
Stílus:
Dark Ambient
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Sömnlöshet (01:59)
2.Att betrakta begravde världen (03:51)
3.Snöa lanterna (05:36)
4.Kullar och osynlig (03:15)
5.Den stora kylan går (08:09)
6.Ficklampor (03:03)
7.Mårran söker (04:14)
8.Ensamma gäster (03:34)
9.Isig flod (03:35)
10.Vågor av uppvaknande (05:06)
Írta:
mike666
2015. január 15., csütörtök, 17:06
Facebook:
Frozen Ocean - Vanviddsanger (2013)
Kritika, mike666 @ 2014. június 21., szombat, 19:09
Frozen Ocean - The Dyson Swarm (2014)
Kritika, mike666 @ 2014. június 19., csütörtök, 11:17
Frozen Ocean - A Perfect Solitude (2012)
Kritika, mike666 @ 2014. március 10., hétfő, 10:39
Koncertek
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.037 seconds to render