Death Metal Artillery (2014)
Mielőtt a fent nevezett zenekar albumának kivesézésébe kezdenék, engedjetek meg nekem egy személyes kitérőt. – Így hát… Valamikor, úgy az elmúlt évezred 1994. évében, amikor már túl voltam egy pár Iron Maiden és Metallica album meghallgatásán, az egyik kedves ismerősöm egy ronggyá másolt kazettát csúsztatott a kezembe a középiskola folyosóján, amin a Cannibal Corpse felírat volt.: - „Ettől totál be fogsz szarni!” – Nos, ha a várt eredmény végül el is maradt, de akkor egy életre maradandó élményt hagyott bennem, s ez akkor még csak a kezdet volt. A halálfém, mint stílus kérlelhetetlenül bevésődött az agyamba.

Eddig hát a kitérő, és hát felesleges is lenne ennél mélyebbre ásni a stílus gyökereivel kapcsolatban, hiszen az már maga a történelem. Elég legyen annyi, – akit érdekel, úgy is utána olvashat – hogy az azóta számtalan válságon átesett stílus mennyi és milyen változásokon ment keresztül. Zenekarok jöttek, s mentek, majd újjáalakultak. A stílus legfanatikusabb képviselői pedig továbbra is szorgalmasan dolgoznak az újabb és újabb albumokon. Ráadásul ennek az underground zenei stílusnak számtalan profi kiállású hazai követője van (volt, és lesz) - úgy, mint az éppen szóban forgó Age Of Agony is.

Nos, akik jól emlékeznek, - s nem kevésbé járatosak ebben a hétköznapinak egyáltalán nem mondható underground zenei stílusban - azok biztosan egyből rá fogják vágni, hogy mikor is jelentkezett utoljára „egészestés” lemezzel a zalaegerszegi Age Of Agony legénysége. - Amíg pedig a helyes évszámokat keresgéljük, ne feledkezzünk meg arról a tényről, hogy a legutóbbi Machinery Of Hatred folytatásaként itt van a legújabb Death Metal Artillery névre „keresztelt” új album, amely a zenekar ismeretében mi mást is tartalmazhatna mást, mint kompromisszummentes old-school death metalt. A stílustól megszokott módon ezúttal a véres témák helyett a magyar történelem egyes eseményei kerülnek „kivesézésre”. - Csak halkan súgom meg, hogy azért majd nem árt lefújni a port arról a porosodó történelemkönyvről sem.

Ami pedig a zenekar produkcióját illeti, már az elég sokat sejtet, ahogyan az albumnyitó „The 6th Hussar Regiment” tétel heves bólogatásra készteti megfáradt csigolyáinkat. Itt nincs semmi púder, semmi máz, ami a jelenlegi bandákra mostanában olyan jellemző. - Pápai Kálmán hangjával kapcsolatban pedig már most leszögezném, hogy ezen az albumon itt olyan orgánummal rendelkezik, hogy legelőször azt hittem, hogy maga Chris Barnes vendégeskedik a zalaegerszegi halálbrigád albumán. Ami valljuk be, igen csak hízelgő, s tetszetős.

Amint a „huszárok” végigvonulnak, szembesülünk csak azzal, hogy igazából mennyi és milyen potenciál lakozik ebben a zenekarban. Ezt a feltevésemet is csak tovább erősítette Kovács Balázs dobjátéka. – Nehéz elhinni róla, hogy igazából Ő nem „csak” egy robot.

A „The War Begins” – amely személyes kedvenc – megérdemli, hogy ne csak meghallgassuk, de fel is lapozzuk érte a szövegkönyvet. Ráadásul, először itt figyeltem fel Tóth Krisztián basszus játékára. Ha pedig ez nem lenne elég, a nótának végig van egyfajta emelkedett hangulata. - Simán bekerülne a kötelezően meghallatásra való dalok listájára. – Talán csak a szólót írhatták volna hosszabbra a srácok. (Persze nem csak zúzásból áll a teljes album, hiszen van itt azért nyugisabb tétel is. A „Raven Black” tétel például a zenekarhoz mérten igencsak visszafogottnak tűnik.)

Jut is eszembe! Ha igazi „időutazásra” vágytok, akkor az albumzáró „Death Metal Artillery”-nél nem is kell jobb választás. – Le merem fogadni, hogy a koncerteken igazi közönségkedvec válik majd belőle. – Egyébként lehet, hogy furcsának tűnhet így a vége felé megjegyeznem, de csak az album végéhez közelítve figyeltem fel a keveréskor jelentkező aránytalanságokra. – Bár, ha eddig nem zavart, akkor minek is piszkálnám érte a zenekart. Ugye? A Nagy Lajos és Ferencz Gábor által végzett gitármunka amúgy is kárpótol mindenért.



Nos, ha a fiúk nem is ezzel az albummal fogják megváltani a világot, de biztosan elérik, hogy bekerüljön a nevük a nemzetközi ligába. Kívánjuk hát nekik a legjobbakat! - Ja, s még egy jó tanács: Tekerjétek csak csutkára azt a hangerőt!

9/10.
Age_Of_Agony_Death_Metal_Artillery_2014
Kiadó:
Forgalmazó:
- -
Stílus:
Death Metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.The 6th Hussar Regiment
2.Immortals
3.The Last Charge
4.Assault
5.The War Begins
6.The Punishment of God
7.Ravenblack
8.Throne of Flames
9.Raiders
10.Death Metal Artillery
Írta:
ZolixiusRex
2014. december 19., péntek, 17:43
Facebook:
ZolixiusRex 2014. december 20., szombat, 15:28
ZolixiusRex
Csatlakozott:
2011. január 31.
Hozzászólások: 1788
Válasz viribusunitis üzenetére:

Én is birtokolom a banda ezen lemezét és szerintem is az életmű eddigi legjobb darabja. Ők a magyar Bolt Thrower....simán 9 nálam is! (b)


Király a hasonlat, ez eszembe se jutott. :-D (b) Meg még egy, nehogy kiszáradj nekem. ;-) (b)
--
In Grind We Trust!
viribusunitis 2014. december 20., szombat, 14:05
viribusunitis
Csatlakozott:
2003. december 28.
Hozzászólások: 252
Én is birtokolom a banda ezen lemezét és szerintem is az életmű eddigi legjobb darabja. Ők a magyar Bolt Thrower....simán 9 nálam is! (b)
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.053 seconds to render