To Serve The Collapse (2014)

A finnek egy időben brutál megszaladtak metal terén, ömlöttek a bandák és a nagylemezek tőlük. Valószínűleg trendet kaptak el és ezt ki is használták a kiadók, managerek. Aztán ez szépen elhalt, mint ahogy elültek azok a zenei trendek is amik évekre meghatározó tényezővé tették metal zene fronton a finneket. A Caskets Open bizony egyik ilyen fancy-pancy stílusnak sem a képviselője. Nem fog tündökölni és csillogni-villogni. Mert ez egy mocsok! Egy fekete verem tele sárral és ürülékkel.


A Caskets Open egy olyan mélyfekete mocsár, amibe megdögleni járnak az élők. Az alapvetően korai - a Black Sabbath-al is azonosítható - ős doomból felépített fundamentumra a banda három zenésze egy olyan méltóságosan menetelő gyászleplet húzott, ami még a doomon belül is ritka erővel képes megjeleníteni a teljes magányt és a teljes kifordultságot. A bő hatvan perces lemez tökéletesen ötvözi a Reverend Bizarre és Spiritus Mortis által lefektetett lassú kínhalált az agresszív dühkitörésekkel, ami a totális agóniát egy sarokba szorított és félholt vadállat kétségbe esett utolsó marásának veszélyességével vértezi fel. A morózus hegyomlásokhoz hasonlatos tételek képesek szép lassan kiszorítani a szuszt a hallgatóból, ahol a kegyelemdöfést a Mayhem jellegű mocskos HC durvulatok adják meg. Bár furcsának hathat a tisztán HC-s elemek feltűnése ebben a közegben, mégis hallgatva egy olyan organikusság figyelhető meg a két tempóban és energiaszinten ellenpólust képviselő zenei megoldás között, ami meglepően jól működik. A Reverend Bizarre párhuzamot Timo Ketola tiszta éneke is erősíti, ami sokszor megtévesztő mása Albert Witchfinderének, de csak is a tisztán doomos megoldásoknál, egyébként Ketola sokkal szélesebb spektrumon szólal meg a legendás reverendásnál. Nem egyszer acsarkodik, károg, szűköl és rekeszt, majd hirtelen ismét tiszta énekre vált, ami a zenei kettősséggel tökéletesen párban áll és teremti meg azt a groteszk és kiüresedett miliőt, amit a teljes lemez képvisel.

Nem egyszerű eset a Caskets Open. Ténylegesen olyan, mint egy nyitva felejtett koporsó, amiből az elmúlás és a rothadás szaga árad. A lassan menetelő hangulat egyfajta groteszk gyászmenet, ahol a koporsót szakadt rongyokba bugyolált leprások hada ráncigálja, maguk is a sírba tartva. Megvan a maga helye a To Serve The Collapse-nek, annál is inkább, hogy a Reverend Bizarre által hátrahagyott űrt senki sem tudta betölteni nálam ezidáig. Szerencsére a Caskets Open nem Reverend Bizarre kópia, hanem zenei örökös, aki átemel, értéket őriz és saját arccal, elképzeléssel és határozott iránnyal rendelkezik.
Caskets_Open_To_Serve_The_Collapse_2014
Kiadó:
Stílus:
Doom - HC-s elemekkel
Értékelés:
 
Pont
: 9.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Phantom Wood
2.Subwoman
3.Humanist
4.Leave Them Alone
5.Funeral Home
6.Mayhem
7.The Law
8.In the End
9.Voodoo
10.Hetero
11.I Don't Mind
Írta:
emp
2014. december 13., szombat, 12:23
Facebook:
boymester 2014. december 14., vasárnap, 10:28
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3983
Megelőztél a kritikával! Pedig már belekezdtem:) A pontszámom viszont ugyanez lett volna:) Hetek óta ezt hallgatom. Aki nem ismeri, annak ajánlom a korábbi demókat, az I Don't Mind pl. sokkal nyersebb hangzással teljesen más.
--
Youtube csatorna
nascence 2014. december 14., vasárnap, 09:55
nascence
Csatlakozott:
2010. november 27.
Hozzászólások: 1008
Tényleg király zene, bár a hangzással nem jövök ki...mert emiatt pont az az erő hiányzik, az a vaskos gitár és basszus hangzás, amitől olyan monumentális a Reverend Bizarre...amitől beszakad az ember feje...
De dalszerzésben tényleg ott vannak nagyon...és az énekes is nagyon jó...
Koncertek
Deep Purple
december 9.,
Papp László Budapest Sportaréna
CoreLeoni
december 11.,
Dürer Kert
Jinjer
december 22.,
Barba Negra
The Great Tour
január 22.,
Papp László Budapest Sportaréna
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.076 seconds to render