Naturus
Love of the Lightside | Live on the Darkside (2014)

„Fogunk még róluk hallani, ebben biztos vagyok!”

Ez volt a budapesti Philosopher "Keep Dancing! Music Will Come From Somewhere." című albumáról írt kritikám záró mondata. Aztán teltek az évek, és csak nem jött hír a Philo háza tájáról… Öt napja viszont küldött egy hírt nekünk a Naturus zenekar, amit természetesen le is közöltünk. Ezt olvasva derült ki számomra, hogy itt bizony a Philosopher-ből ismerős Riba Gergely és Dénes Ádám "Pete” új formációjáról van szó. Bemutatkozó albumuk, a Love of the Lightside | Live on the Darkside eredetileg a Philo második korongjaként jelent volna meg, de a sors másképp akarta. Úgyhogy új néven, némileg módosult, színesebb, változatosabb muzsikával rukkoltak elő a srácok. Ráadásul egy koncepciózus anyagról beszélhetünk, ami játékidejét tekintve is elég terjedelmes, hisz 70 pernyi extrém prog. metalt rejt. A nyolc dal a nyolc fő okot mutatja be, melyek által az ember elpusztítja a Földet és így önmagát is. A szövegeket Riba Geri jegyzi, a koncepció egyik fő célja pedig az volt, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Szóval a Nadir után itt egy újabb hazai brigád, akik komoly hangsúlyt fektetnek erre a valóban kardinális témára! A csapat zenéjével kapcsolatban a következő kedvcsináló mondatot közölték hírlevelükben: „Ha szereted az Opeth, Dream Theater, Porcupine Tree féle zenét, akkor a Naturus is be fog jönni!”
Jelentem: nekem bejön a Naturus!

Bár vendégek is tiszteletüket tették egyes nótákban, alapvetően Geri és Pete hozták össze a lemezt. Előbbi az énekért és szövegekért felel, utóbbi meg a többiért (gitár, basszusgitár, programozás). Igen, igen, a dob programozott. De a mezei hallgató (mely kategóriába magamat is sorolom) számára ez egyáltalán nem feltűnő!


A forgalom zajaival, gyereksírással, fúrógép hangjával indít az A Derelict Planet. Majd belép a dob meg a basszus és Gergő mély tónusú hörgése. De elég hamar hallatja dallamos hangját is. Aki ismeri az ominózus Philosopher opuszt, az egyet fog érteni velem abban, hogy érezhetően sokat fejlődött a tiszta éneke 2010 óta! Sokkal magabiztosabban teljesít és a dallamai is fogósabbak. Háttérvokalistaként működik közre a lemezen Szolnoki Bogi, aki már rögtön a kezdőnótában besegít Gergőnek. De felcsendül egy röpke fuvolabetét is a szerzemény közepe táján, aztán kapunk egy kis Drímes témázgatást. A pontot az i-re Pete vérbő szólói teszik fel. Az a durva, hogy más gitárhangzással szólnak az egyes szólók. Nagyon baró! A szám vége pedig egyértelműen az Opeth Watershed albumát idézi. Azon van egy nóta, ami ugyanilyen, direkte hamisba váltó akusztikus gitározással zárul. A Seeking and Wasting tovább baktat az akerfeldt-i ösvényen, csodaszép akusztikus kezdése két és fél percig tart, aztán átváltanak metalba. A nyitány kapcsán egyébként nem csak a svéd Mesterek neve ugrik be, hanem az egyik legnagyobb prog./art rock banda, a King Crimsoné is! És Gergő fátyolos éneke is minőségi! A dal vége legalább olyan zseniális, mint az eleje. Újra megjelenik az akusztikus gitár, de a villanygitár szólók is lélekbe maróan szépek!

Az Agressive Existence súlyos riffelése elég Opeth-es, Gergő hörgése meg Akerfeldt-kategóriás! Ami hatalmas fegyvertény ám! Az egész nóta tele van meglepő váltásokkal, fifikás témákkal, változatos énekdallamokkal. Ahogy a végére visszatér a kezdő riff és hörgés, az is tanítani való. Konceptlemezeknél elég gyakori, a Naturus is jól használja a különböző narratív bevágásokat (rádió, TV beszédek, foszlányok, stb.). A Decay of the Intellect első két perce ilyenekkel telik, a figyelmesek még magyar nyelvű szövegelést is hallhatnak. A kezdő hangeffektek viszont kísértetiesen hasonlítanak a Dream Theater Scenes From a Memory lemezén hallhatóhoz… Talán ugyanonnan lettek kölcsönözve…
Amúgy viszont a Naturus zenéjében nincsenek olyan mértékű Drímes áthallások, mint a Dreamgrave-nél. Ami mindenképp pozitívum!
Azért a Choking to Death egyes riffjei, billentyűtémái erősen magukon hordozzák Petrucciék kézjegyét.

Mindent összevetve úgy érzem még nem ez a Naturus magnum opus-a, szerintem fognak még ők ennél erősebb albumokat kiadni. Nem tökéletes a Love of the Lightside | Live on the Darkside, de bemutatkozás gyanánt több mint ígéretes! Akik olyan témákat képesek kiötleni, mint az A Watery Grave utolsó harmadában hallható megoldás, ahol a Pink Floyd: The Wall klasszikusára emlékeztető szövegelés alá thrash riffeket pakoltak, azok még nagyon sokra hivatottak! Legközelebb talán egy 50, max. 60 perces album is megteszi, mert ebből a fajta összetett, odafigyelést igénylő zenéből a 70 perc túladagolást okozhat! :)
Egyébként meg csak óvatosan közelítsetek hozzá, mert kimondottan addiktív a cucc!
Nálam megjelenése óta napi szinten pörög.

A maximum pontszámot a későbbi korongjaikra tartogatom (remélem lesz folytatás!), de 9 pontnál kevesebbet nem adhatok erre a roppant igényes műre!


Naturus_Love_of_the_Lightside_Live_on_the_Darkside_2014
Kiadó:
Stílus:
Extrém prog. metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.A Derelict Planet (10:18)
2.Seeking and Wasting (07:13)
3.Aggressive Existence (08:11)
4.Decay of the Intellect (08:41)
5.Choking to Death (07:45)
6.A Watery Grave (07:17)
7.Endless Carnage Over the World (11:06)
8.Running Out of Time (10:09)
Írta:
oldboy
2014. december 7., vasárnap, 10:41
Facebook:
Koncertek
CoreLeoni
december 11.,
Dürer Kert
Jinjer
december 22.,
Barba Negra
The Great Tour
január 22.,
Papp László Budapest Sportaréna
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
április 11.,
Backstage München
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.038 seconds to render