Escapethecult
All You Want To (2014)

Itt van nekünk egy újabb, szupernek kikiáltott csapat, az Escapethecult személyében. Tény, hogy a rock/metal undergroundban viszonylag ismert, és elismert figurák alkotják ezt a gruppot. A banda létrehozásának ötlete a Kamlath bőgőse, Peter G. Shallmin fejéből pattant ki még 2008-ban. Társaknak pedig olyan arcokat nyert meg, mint a Kamlath-ban ugyancsak érdekelt, de a King Diamond/Mercyful Fate révén megismert gitáros, Mike Wead, a Primus és A Perfect Circle fifikás ütőse, Tim Alexander, illetve az Uneven Structure énekese, Matthieu Romarin. Tehát eléggé határokat átívelő együttműködés ez. Kérdés, hogy bemutatkozó lemezük, az All You Want To feszegeti-e a progresszív rock határait.

De mielőtt rátérnék a zenére, muszáj pár szót ejtenem a korong kiállásáról. Már maga a színpompás borító is figyelemfelkeltő és részletgazdag. A digipack kiadvány pedig kifejezetten impozáns. Nagyon odafigyeltek az anyaghasználatra, tapintásra is kellemes a CD. Az előlap és hátlap olyan papírból készült, amin nem látható az ujjlenyomat. Sőt, a 12 oldalas szövegkönyv is elég jól taszítja az azonosításra alkalmas pacákat. Ráadásul számomra igen tetszetős grafikákat mellékeltek a dalszövegekhez. Amik nagy része tipikus "progos rajz”. Röviden: a külsőségek igényesnek mondhatók.

És tulajdonképpen a muzsika is egy kifinomult, alapvetően szellős, ötletesen hangszerelt, dallamorientált rockzene. Abba nem mennék bele, hogy progresszív-e, vagy sem.
Mindenesetre példaértékű összhang van a ritmusszekció tagjai közt, Shallmin másabb stílusban játszik itt, mint a Kamlath-ban. Wead meg szinte kiszolgálja a dob+basszus kettősét, tehát nem nyomja el kollégáit riffjeivel, szólóival. Azt sem mondanám, hogy sok egyértelmű riffet állítana csatasorba, inkább ilyen elnyújtott, úsztatott témákat prezentál. És természetesen ha kell, meg is tördeli a ritmusokat.
Ha hasonlítani kellene valamelyik másik zenekaréhoz az Escapethecult zenéjét, akkor hellyel-közzel a Tool/A Perfect Circle neve nyilván befigyelne, de inkább csak mentalitás, hangulati töltet szintjén. Bár Maynard bandái azért jóval sötétebb, komorabb dalokat szoktak írni az All You Want To szerzeményeinél. És az Escapethecult korongján a zenei agresszió még csírájában sem érhető tetten. Létezik ehelyett viszont egy elég egyedi atmoszféra, amit ugyanebben a formában eddig nem igazán tapasztaltam még másnál. Tehát látok rá esélyt, hogy néhány koronggal később kialakuljon egy teljesen unikális Escapethecult hangzás!



Egyébként rokonlelkeknek érzem őket a lengyel prog. rock szcéna olyan kiválóságaival, mint Votum, Believe. És a kései (általam leginkább kultivált) Fates Warning albumok egyes elemei is hasonlóan vannak alkalmazva a srácoknál. Sőt, most talán szentségtörést hajtok végre, hisz a legtöbb ’forgácsoló nincs valami pozitív véleménnyel a hazai (és egyben néhai) The Idoru-ról, de még az ő (szerintem zseniális) Monologue lemezük is felsejlik itt-ott. Leginkább a tempósabb Tired of the Past hallatán.
Kiemelni nem tudnék egyetlen számot sem, mert egységes a színvonal.


Világmegváltásról szó sincs, az alapmű kategória sem itt kezdődik, mégis fülelésről-fülelésre jobban tetszik ez a 36 perces, minden tekintetben mértéktartó korong.
Aminek a hangzása is pazar, úgyhogy érdemes fejhallgatóval elmerülni benne!



Escapethecult_All_You_Want_To_2014
Kiadó:
Stílus:
Prog. rock
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Backfired (03:55)
2.Clandestine (04:39)
3.I’m Absolute (04:56)
4.Feel the Flight (06:25)
5.Tired of the Past (04:42)
6.This Time Will Come (04:59)
7.Where No Grown Up Grapes (06:33)
Írta:
oldboy
2014. október 2., csütörtök, 19:17
Facebook:
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.018 seconds to render