Def/Light
Transcendevil (2013)
Melodikus & szimfónikus death/black metal. Így jellemzi önmagát a Def/Light, mely úgy érzem, elég erősen fedi a valóságot. Legutóbbi, 2013-as anyagával az ukrán illetőségű banda belopta magát a szívembe. Lássunk előbb viszont egy kis betekintést az együttesről!


A formáció maga 2001-ben látott napvilágot, egészen pontosan Dnipropetrovsk településen. Kevés anyaguk van; ez a harmadik a sorban, illetve ez egyben a második nagylemezük is. Alig volt tagváltásuk eleddig, ami kifejezetten pozitív, révén rendesen összeszokhatott a csapat 13 év alatt. Témáik főleg a vallásellenesség, illetve az önmegvalósítás-erősítés köré épülnek. Most azonban térjünk rá szépen a legutóbbi anyagukra, mely a Transcendevil címet kapta alkotóitól.


Egy 1 percig tartó kis Intro után a Neo-dont-s fogad minket. Stílusát tekintve leginkább az Old Man’s Child jutott eszembe, némi korai Cradle of Filth hatással elegyítve. Végig kellemes szintijáték hallható finoman bekúszván a háttérből. Az énekes, Pavel "Killian" kiváló manipulátora a torokhangok egész armadájának; hörgés, károgás, üvöltés, minden egyben, ami csak kellhet egy ilyen műfajhoz. Tempósan kezdenek amúgy a srácok a nótával, picit valahol a C.o.F.Midian ötlött fel bennem. Középtempós blastbeat, hangzatos gitártéma pörög végig hét percen át. Néhol menetelősebb riffek is felbukkannak, amik nagyon találóak lettek az adott helyzetben.


A Homo Novus némileg baljóslatúbban indul, másodikként a sorban, ám hamar felgyorsul, és pusztító orkánná válik, hogy félrelökjön mindennemű kétkedést azt illetően, mennyire is tud izmos lenni egy ilyen banda produkciója. Killian-nak egyébként picit a magasabb traktusú ének jobban fekszik, mint a mély, némileg korai Mayhem –es, a Maniac időkből persze. Találó gitártémák itt is vannak dögivel, nagyon kreatívak a közvetlen szomszédságunkban zenélő urak. Változatos tempó és több helyen ritmustörés is megfigyelhető, ezzel is izgalmasabbá téve a muzsikát.

A Dark Liturgy picit talán Old Man’s Child-osabb lett a kelleténél, ám abszolút kellemes pusztítást visz végbe. Tetszett, hogy nagyon sok sablonosnak induló, ám mégis egyedi, ún. „gonosz tételt” raktak bele a számszerkezetbe, szinte mindenhol, így itt is. A keverés minősége miatt totális összhang van a hangszerek hangereje, valamint az ének erőssége között. Mondhatni profi munka. 

Megítélésem szerint a Jupiter volt a következő remek darab az anyagon, mely eléggé tompán indul, ám hamar duplázás robban be, illetve mély és magas tónusok között váltakozó ének. Blastbeat-nek itt sem lehetünk híján, rendesen odarombol a dobos, Dark Angel (bár névválasztásban még gondolkodnia kéne, mert ezzel nem volt túl kreatív). Magával ragadó a stílus, melyet kiváló minőségben raktak elénk Def/Light-ék. Még zongorabetétet is tartalmaz ez a nóta, igaz, nem túl sokáig, ámbár kellőképpen hangulatosan.


A maradék két szám picit sablonos volt számomra, úgy látszik, itt némileg elfogyott már a kreativitás. Mindemellett 9 pontot kapnak tőlem, mert kiváló anyagot adott ki a Def/Light, mindezt nagyon jó minőségben, és természetesen kreatívan. Csakis a végén tapasztalható ötlethiány miatt vonok egyet tőlük.

Remélhetőleg járnak majd egyszer-kétszer kicsiny hazánkban is, hogy megmutassák, mit tudnak.Def_Light_Transcendevil_2013
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Melodic & symphonic death/black metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Intro
2.Neo-dont-s
3.Homo Novus
4.Dark Liturgy
5.Philosopher's Garden
6.In Front of Soldier Eyes
7.Jupiter
8.Antikrist Tábor
9.Septem Million
Írta:
Xhavael
2014. július 3., csütörtök, 12:40
Facebook:
Xhavael 2014. augusztus 14., csütörtök, 14:40
Xhavael
Csatlakozott:
2012. június 27.
Hozzászólások: 34
oldboy:

igen, tudom...eléggé durva...:D sajnálom is őket rendesen...:D
--
TRUST NO ONE
Krigare 2014. július 3., csütörtök, 13:59
Krigare
Csatlakozott:
2010. február 17.
Hozzászólások: 6752
oldboy 2014. július 3., csütörtök, 13:27
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1898
A 2. fotón látható, Anathema művésznéven futó hölgy már nem bőgőzik a bandában.
Ezt a képet nézve, sajnálom a zenekar férfi tagjait a "veszteségért"! (a)


Koncertek
The Great Tour
január 22.,
Papp László Budapest Sportaréna
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
április 11.,
Backstage München
május 16.,
Arena
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.081 seconds to render