Hosszú út az örökkévalóságba (2013)

   Félelmetes magasságban kezdtek tornyosodni manapság a promóciós lemezek a lejátszóm tetején, jobb sorsra és némi odafigyelésre várva, sajnos legtöbbször egyéb elfoglaltságaim miatt az utóbbit tudtam csak garantálni egy-egy lemez számára. Ez az áldatlan állapot kivételesen pozitívumot is hozott, leginkább a Siculicidium (egy gyászos történelmi esemény, a székelygyilkosságok latin elnevezése) számára, akik kimondhatatlan nevük mellett olyan különlegességgel is rendelkeznek, hogy magyar nyelven ontják saját fekete fémjüket a világra egyenesen Erdély vadregényes, ámbár erőteljesen nyugat-európainak tekinthető részéről. A hosszadalmas pályafutással rendelkező, magáról nem túl sokat eláruló formációnak második teljes kiadványához van szerencsék a Hosszú út az örökkévalóságba című koronggal, aminél találóbb címet nem is adhattak volna ennek a fura, mégis egyre inkább beszippantó produkciónak. Első körben a pofás borítóval ragadt meg az anyag, ami az amerikai Shaun Beaurdy munkája, akinek honlapján azóta többször is elidőztem.
   A véleményem szerint valamivel jobban sikerült Utolsó vágta az Univerzumban hangulatát mélyítik és gondolják tovább, de már kevésbé egységesen, erőteljes minőségbeli különbséggel az egyes dalok között. A korábban több dühvel, haraggal operáló dalokat a csendes tiltakozás, a hiábavaló, de megtörhetetlen ellenállás hangulata váltotta fel. A közel 40 perces mélabú és érzékszervekkel is felfogható pusztulás a Végtelen úttal kezdődik, ami rövidségével akár intróként is szolgálhatna, a ráhangolódást sikeresen megteremti. Egyenes folytatásaként érkezik A bomlás illata, amin már komolyabb szerephez jut a helyenként igencsak idegesítő vokális képességekkel megáldott Béla Lugosi (tényleg ez a művészneve), de itt ez még nem okoz gondot, mert a dal rendben van, főleg az éneklésre késztető refrénnek köszönhetően (Hulljon a vér patakokban…).


A Lesben álló sötét menetelése és lüktetése szintén kellemes, valami furcsa, szertartás szerű mágia is beleszivárgott ebbe a monoton kántálásba, ami nosztalgiaérzésekkel töltött el pillanatok alatt. Személyes favoritommá végül a remek kezdést követő Kozmikus zuhanás vált, amin belül még magam sem tudtam eldönteni, hogy érdekes undergroundot, vagy amatőr garázszenekart hallgatok-e, de a varázslat itt is működni kezdett egy idő után, mára pedig naponta kerül elő a dal. Az Ezek vagyunk egyfajta öndefinícióként működik a zenekarnál, amolyan helyzetjelentést ad arról, hogy a világ bármilyen igényének figyelembe vétele nélkül a zenekar létezik, az erdélyi magyarok léteznek és ezen semmi nem változtathat... Kivitelezésében hagy kívánni valót a dal, de érzelmi töltetben verhetetlen a lemezen. A trombita hangokkal megtámogatott Melankolikus transzcendens az egyetlen tétel, amivel sehogy sem tudtam mit kezdeni, pedig nem lóg ki a sorból, talán az ének gyengébb még a "már megszokottnál" is. A címadóval zárják végül a lemezt, ez a kiadvány második legerősebb dala, saját hangulattal és világgal rendelkezik, számomra még Kátai Tamás régebbi dolgait is sikerült megidéznie. 
   Rengeteg hallgatás után kapja ezt a pontot a zenekar, mert minden hibája ellenére valahogy mégis szerethető, utat talál tudat alatt, átitat és megfertőz saját létével. A nagy kiadóktól, producerektől, rajongótáboroktól távol megnyitották lelkük sötét zugait, betekintést adnak vívódásaikba és erre vagy vevő lesz valaki, vagy nem. 

Siculicidium_Hosszu_ut_az_orokkevalosagba_2013
Kiadó:
Stílus:
black metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Végtelen Út
2.A Bomlás Illata
3.Lesben Álló
4.Kozmikus Zuhanás
5.Ezek Vagyunk
6.Melankólikus Transzcendens
7.Hosszú Út Az Örökkévalóságba
Írta:
boymester
2014. május 29., csütörtök, 22:51
Facebook:
Ossuaire - Premiers chants (2019)
Kritika, boymester @ 2019. július 14., vasárnap, 12:41
This Gift Is a Curse - A Throne of Ash (2019)
Kritika, Eroen @ 2019. július 3., szerda, 18:39
Ethir Anduin - Loneliness of My Life (2018)
Kritika, boymester @ 2019. július 3., szerda, 10:43
Feretrum - In the Eternal World (2019)
Kritika, boymester @ 2019. július 2., kedd, 10:51
Ode - To The Lucanian Forest (2018)
Kritika, boymester @ 2019. július 1., hétfő, 16:14
Koncertek
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
április 11.,
Backstage München
május 16.,
Arena
június 11.,
Pannonia Fields
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.066 seconds to render