A Etilla (2014)

Az előző Ea lemeznél Illés András barátom segített ki információval, miszerint ez a zenekar (?) egy ősi letűnt civilizáció nyelvén mesél azon ősi letűnt civilizáció történelméből. Ehhez a koncepcióhoz nagyon jól párosul az az annyira azért nem felhasználóbarát szemlélet, hogy önmagukról semmit nem osztanak meg a tagok. Nincsenek arcok, és nevek. Valahonnan a Sumér birodalom egyébként is nehezen összerakható históriájából emeltek ki egy istent névadónak. Ki tudja, talán a mi őseinkről van szó itten?

Enigmás hangzatokkal kezdi a mesét az A Etilla. A gregorián kórus mellett zengő vonósok nagyon hatékonyak. Majd a billentyűk - a gitár összjátéka gyönyörűen építik fel a zenét. Ja... Igen. Ea lemezhez méltóan egyetlen dalt hallunk közel ötven percben (bár az első hármon még voltak külön dalok, úgy látszik ez már megszokás lesz).
Majd a tizedik perc vége után azon vettem észre magam, hogy a fejemet rázom. Mi van? Funeral doomban fejrázás úgy, hogy az még gyakorlatilag funeral doom marad??? Elképesztő.
A tégla egyetlen darabja nem passzol igazán az összképbe, és az a hangzás. Ősi civilizáció, és 22-ik századi megszólalás? No mindegy, jöhetnek a rakéták... TUDOM! Köcsög vagyok, ezzel az bugyuta nyers megszólalás mániámmal, úgyhogy ezt most csak itt elmakogtam, nem teszem a mérlegre a pontozáskor.
A hosszú dalokat eléggé fifikásan kell ahhoz megírni, hogy hassanak, és ennek a dolognak is megvannak a nagymesterei - bevallom, nem egyértelműen az Esotericre gondolok, ott én néha unatkozom. Inkább a lágyabb zenék képviselőinek hosszú dalait szoktam szeretni, például a Porcupine Tree-től olyanokat, mint a Russia On Ice, vagy a Time Flies, vagy akármelyik Pink Floyd monstre dal, pl. az Echoes. Túltorzított gitárból nem szoktam bírni ennyit egyszerre, bár itt az Ea esetében ez a probléma többé - kevésbé ki van küszöbölve - kiállás az első negyed órában és az utolsóban... Gyakorlatilag fel sem tűnt, hogy már a lemezből ennyi lement.
És NEM jönnek vissza a kórusból zsízsibe, akusztikus gitár lép a színre finoman, lágyan, a háttérből meg szőnyegszintetizátor.

Összesítve elég nehéz egy ilyen alkotást pontozni, mivel az extrém ötlet extrém idegállapotot is követel az embertől, hogy befogadja ezt. Utálom a producerrel született lemezeket, de ha én lettem volna itt a producer, azt javasoltam volna, hogy a lágy - halk részek legyenek még ennél is eseménytelenebbek - és akkor a saját ízlésemre ferdítettem volna a szerző(k)ből kijövő spirituszt - szóval nem, nem is mondanék semmit nekik, és eleve egy idióta példa volt ez... 

Azért a funeral doom beégett stílusjegyei jelen vannak, ami előny is és hátrány is. Formabontó egy lemez ez kicsit, illetve maga az Ea úgy formabontó, ahogy van, viszont a stílus kötöttsége egyértelmű, vagy legalábbis, ha a kötöttségeket levesszük, akkor nem lesz funeral doom a művészetük tárgya.

Nekem konkrétan a 25-ik perc előtt lett egy kicsit nehéz az A Etilla hallgatás, leginkább a dob miatt. Aki viszont a műfaj megveszekedett híve, az bizonyára nem fog ilyenek miatt fennakadni. Pontszámom kanyarog az objektív megitélés felé, mert nem élveztem annyira, amennyi a végeredmény lett. Hatalmas megoldásokat hallottam viszont (felhígítva középszerűekkel), így kötelességemnek érzem bólintani, illetve tisztelni ezt a kiadványt is. Örömmel teszem fel az előző - a banda nevét hordozó - anyaguk mellé a polcra, és fogom is még hallgatni.

Próbáltam a cikket színesíteni valamivel, de ezek tényleg komolyan veszik az arctalanságot. Még a Solitudenál sem találtam semmit róluk.
A kiadvány legalább nincs eldugva, tessék nézni:

Ea_A_Etilla_2014
Kiadó:
Stílus:
funeral doom
Értékelés:
 
Pont
: 8.9 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.A Etilla (49:12)
Írta:
Nagaarum
2014. április 6., vasárnap, 16:27
Facebook:
ZolixiusRex 2014. április 8., kedd, 20:43
ZolixiusRex
Csatlakozott:
2011. január 31.
Hozzászólások: 1788
Nem egyszerű legyűrni "éhgyomorra". :-) - De a végeredmény kárpótol.
--
In Grind We Trust!
Nagaarum 2014. április 6., vasárnap, 16:47
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
Válasz oldboy üzenetére:

Színesítettem a logóval...
Ami fekete-fehér... :-#

Direkt nem tettem be, mert a múltkoriba is betettem. De akkor most már maradjon |-D
--
Nagaarum YouTube Csatorna
oldboy 2014. április 6., vasárnap, 16:38
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1898
Színesítettem a logóval...
Ami fekete-fehér... :-#
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.057 seconds to render