Banisher
Scarcity (2013)
Lengyel barátaink alapították még 2005-ben Rzeszów városában a Banisher-t. A Scarcity már a második teljes hosszúságú lemezük, melyet 2010-ben a Slaughterhouse előzött meg, mindemellett két demo (Sorrow of Death - 2005, Promo 2011) és a 2007-es keltezésű Human Sacrifice című EP sorakozik még a diszkográfiájukban.
Lengyel death metalról lévén szó nagy pofáraesésre nem igazán számít az ember, és szerencsére a Hubert Wiecek gitáros, Daniel Wójtowicz basszer, Jacek Gut dobos, Tytus Kalicki énekes alkotta négyes ebből a szempontból nem is húz félre honfitársai mellől.
A pincébe hangolt gitárok bólogatásra késztetve szakítanak, és a hangzás egésze is teljesen rendben van.
Szinte mindenféle irányvonalat felvonultat a Banisher ezen az anyagon, ami az extrém metal skatulyába belefoglaltatik, sőt még azon is túl... Grindcore-os tempók csapják a szelet a hallójáratokban, mintha a Napalm Death köszönne vissza belőlük, "feloldásként" a Cannibal Corpse-ra jellemző felezett ritmusokkal középtempóba visszaváltanak. A hörgés kellően mély és öblös, de Kalicki úron nem fog ki a disznóvisítást meghazudtoló borzalmas hangok kiadása sem.

Van itt jazzes elszállás is; rögtön a harmadik, Vanity című instrumentális egy perces szerzemény okoz emiatt kellemes meglepetést. A Banisher zenészei egyértelműen urai a hangszereiknek, és ez nem csak az imént említettből érezhető. Újítónak ugyan nem nevezhető, de mégis ötletes, jól átgondolt témákkal vértezték fel mind a 9+1 dalukat. A gitárszólók is teljesen rendben vannak. Néha felüti a fejét egy-egy metalcore-os, egy hangos szaggatott riff is, de szerencsére ez nem túl gyakori, így még éppen elviselhető.Van, hogy egy dalban a Suffocation-t idéző első - és sokszor sokadik - hallgatásra felfoghatatlan, nyakatekert témát szolgáltat a brigád, majd korai Death-es hangulattal csalnak elő jóleső érzést az emberben, vagy éppen a korábban már említett Cannibal Corpse-ra annyira jellemző menetelős, zakatolós megoldások hatásai érződnek. Olykor elfelejtik a tompított riffeléseket is, és kiengedett akkordokkal teszik színesebbé a dalaikat.

Szóval a hatások nagyon nyomonkövethetők, de valahogy mégis azt az érzetet keltik a lengyelek az emberben, hogy a témáik egymásutánját egy jól átgondolt, megfontolt munka eredményeként valósították meg. Talán tévedek, de inkább valószínűsítem azt, hogy a négyes nem tart a próbáik alatt matekórát, hatásvadász indítványok elfogadását vagy elutasítását, csak felkapják a hangszereiket, hozzák a témákat, és zsigerből röffentik be gépezetüket.

A lemez végén megkapjuk még a Benny Hill klasszikus extrém metal változatát is, hogy még jobb kedvvel gondoljunk majd vissza a Scarcity-re.


Banisher_Scarcity_2013
Kiadó:
Stílus:
technikás, kísérletezős death
Értékelés:
 
Pont
: 8.8 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.War on Drugs
2.Scarcity
3.Vanity
4.Dystopia
5.Black Blood
6.Incentives
7.Paradigm Shift
8.Exceptionalism
9.Corporatocracy
10.Benny Hill
Írta:
zeba
2014. március 26., szerda, 07:24
Facebook:
Koncertek
The Great Tour
január 22.,
Papp László Budapest Sportaréna
Equilibrium - Renegades Tour 2020
január 28.,
Dürer Kert
European Galactic Terrortour
február 7.,
Barba Negra
World Dominion Tour 2020
február 20.,
Barba Negra
Kvelertak
március 10.,
Dürer Kert
április 11.,
Backstage München
május 16.,
Arena
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.037 seconds to render