Panychida
Grief for an Idol (2013)
 
A cseh négyes harmadik lemezét három kiadó együttműködésének a gyümölcseként sikerült megjelentetni. Nevesítve a Paragon Records, Cursed Records és a Werewolf Production voltak az elkövetők. Ennek ellenére eléggé hülye helyzet állt elő, mikor rákerestem a három társaság oldalán, hogy ki a terjesztő, esetleg mindhárom? Nos az egyik kiadó oldala el sem érhető, a másik kettőnek a boltjában nincs ez az anyag.
Tulajdonképpen ki küldte nekünk ezt a CD-t? Ezt majd a Sanyi fogja tudni, ha szeretné Ön beszerezni esetleg...
Az idén tíz éves csapatnak tehát ez a harmadik nagylemeze. Demók, EP, Split, sőt, még egy koncert DVD is kiadásra került (egyből a zenekar második évében? :-D).

Ami kapásból megtetszett már az első számban, az a lényegretörő gondolkodás a dallamokban. Gyorsan megjegyezhető, a stílusra jellemző, kicsit folkos kördallam. Ezek mellett elsöprő erő is jellemzi az indulást. Rafinált ez így, meg az is, hogy a második, Two Untouched Moments lassabban hömpölyög, és szépen alá van terítve egy szőnyeg szintivel. Az ének átmenet a dallamos és a kajabálás között, később pedig csak tovább színesedik még. A hangulat nagyon hömpölyög, valódi északi vágtába megy át a dolog rövidesen.
Meglepődtem a skótdudák csatasorba állításán a Wayfarer’s Awakening című nótában, meg azon is, hogy négy perc előtt lehalkul és ennyi, nem több. Miért???
A Doomslayer hangulatos szólamos dallaménekkel indul, mintha törpék kántálnának A Gyűrűk Ura világában. Utána gigantikus, ötletes gitárjáték jön, ami átvezeti a témát a következő cseh nyelven megénekelt kompozícióba. Csak üdvözölni tudom azt, amikor egy zenekar a saját anyanyelvét használja a zenéhez.
Kicsit átlagosabb riffelés hallatszik Dionüszosz tánca közben, és a refrén sem süt annyira, mint az eddigiek, de a vége felível, kinyílik, kellően atmoszférikussá válik, így ismét elégedettek lehetünk. 

A Love Bombingban viszont a szintetizátor nagyon szerencsétlen hangszínen zizeg. Igen... Szó szerint zizeg. Olyan, mintha a keverés során esett volna hiba (túlvezérléses torzulás). Csak a végén derül ki, hogy ez direkt volt.
A befejezésképpen elmesélt mese csehül ötletes, bár egy mukkot nem értek belőle (pedig tanultam általánosban oroszul). A végén azért átmegy zenébe.

Ami kifogásom volt, az a hangzással kapcsolatos. Ebben a formában ez olyan tömény, hogy három - négy dal, és kikészülök. Egyébiránt minden faszán szól, még a basszust is hallani szépen. Persze dögös, lendületes folkos metalzene ez abból a fajtából, ami nem fullad kocsmai kurjongatásba, hanem visszavisz egy korba, emléket állít valaminek. Sok újdonságot azért nem hoz, de itt nem is az a lényeg, hanem a vas a tűz a vér és a harc.
A borító gyönyörű, szépen kidolgozott, sok oldalas könyvecskével, bár nem egy halálosan egyedi a téma, de a kiadó(k) nem spórol(tak) a formába öntéssel.
Közben, ahogy a banda oldalát nézegettem, kisült, hogy találkoztam már egy korábbi anyagukkal, amiről Baathory kollegina körmölt. A szemem nyitottsági fokára pedig így hajnalban jellemző, hogy hogy a cikk végére esett le, a mostani HP kör vezető lemezéről van szó.

'Ki nem hiszi ezen mondatokat, hallja csak a saját fülivel:

Panychida_Grief_for_an_Idol_2013
Kiadó:
Stílus:
folk / pagan metal
Értékelés:
 
Pont
: 8.1 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Dance of the Fiery Stars (03:35)
2.Two Untouched Moments (04:28)
3.Krasatina (Grief for the Idol) (05:37)
4.Wayfarer’s Awakening (03:55)
5.Don't Tell Lies to Children (05:08)
6.Doomsayer (02:05)
7.O veliji Vezě (05:06)
8.The Great Dance of Dionysus (05:10)
9.Love Bombing (05:15)
10.Minnestund (04:04)
11.Perchta (05:47)
Írta:
Nagaarum
2014. január 31., péntek, 08:07
Facebook:
Nagaarum 2014. január 31., péntek, 11:07
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
Válasz mike666 üzenetére:Jelenleg 767 forinton áll a postaköltség, amúgy ha rákattintasz a buy now linkre az aktuális árfolyammal számolva kiírja a forintösszeget, szóval nem kell semmit matekozni :-)

Őőő, izé csak a posta ennyi + a 8 euro

Ja, azt hittem, hogy neked ez a lemez + pkg ára EGYÜTT... :-)
--
Nagaarum YouTube Csatorna
mike666 2014. január 31., péntek, 10:38
mike666
Csatlakozott:
2009. május 19.
Hozzászólások: 487
Válasz Nagaarum üzenetére:


Elvégeztem a szorzást, de sehogy nem jött ki az a 760 Ft :-D.
Amúgy köszi az infót!


Jelenleg 767 forinton áll a postaköltség, amúgy ha rákattintasz a buy now linkre az aktuális árfolyammal számolva kiírja a forintösszeget, szóval nem kell semmit matekozni :-)

Őőő, izé csak a posta ennyi + a 8 euro
--
és persze más bolygón tilos kilincset nyalni
Nagaarum 2014. január 31., péntek, 10:28
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
Válasz mike666 üzenetére:

A bandcamp oldalon a második Buy Now (ahol 8,35 euró van odaírva) linkre kattitva lehet megvenni a cd-t, 760 forint pkgval, persze csak ha nem gyengül tovább a forint :-# Van fotó is a cd kupacról

Elvégeztem a szorzást, de sehogy nem jött ki az a 760 Ft :-D.
Amúgy köszi az infót!
--
Nagaarum YouTube Csatorna
mike666 2014. január 31., péntek, 10:04
mike666
Csatlakozott:
2009. május 19.
Hozzászólások: 487
A bandcamp oldalon a második Buy Now (ahol 8,35 euró van odaírva) linkre kattitva lehet megvenni a cd-t, 760 forint pkgval, persze csak ha nem gyengül tovább a forint :-# Van fotó is a cd kupacról
--
és persze más bolygón tilos kilincset nyalni
Koncertek
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.06 seconds to render