The Idoru
Time - Special Edition (2012)
Az Idoru mindig is a hazai rock/hardcore vonal egyik határesete volt nálam. Ugyan alapvetően kedvelem őket, volt hozzájuk többször is szerencsém élőben, meg szimpatikus srácokról van szó, viszont a zene sokszor inkább ment el mellettem, mint hagyott mély nyomot. Monologue című albumukkal úgy, ahogy elvoltam és ennyi. Valahogy nem éreztem annyira változatosnak, átütőnek a muzsikát, hogy lekössön, továbbá mindig találtam jobbat ebben a stílusban, amit úgy hívnak AFI. Ugyanakkor büszke vagyok sikereikre; arra hogy a japánoknál turnézhattak az Ignite társaságában, plusz ami tán a legnagyobb fegyvertény, hogy a Misfits-et kísérhették el EU-turnéra, illetve hogy megnyerték a Fonogramot itthon. Ez a félig régi, félig pedig vadiúj album viszont arra késztetett, hogy átértékeljem eddigi nézeteimet velük kapcsolatban.

Ugyebár történtek személyi változások a banda háza táján, erről Szalkai Tibor, az Idoru motorja mesélt is az interjúban. Pl. az eredeti énekes, Bödecs Andy (akinek egyébként kifejezetten szerettem hangját) helyére új dalnok érkezett az X-Faktorból is ismerős Szolga József személyében. Nos jelenthetem, hogy az utód semmivel nem gyengébb énekes, bár elsőre kevésbé tűnt karakteresnek a hangja. Az Ortniban és a címadó nótában még igazából semmi extra nem történik - tipikus The Idoru eresztések, se több, se kevesebb. A hármas "Friends"-nél kaptam fel először a fejem, ebben befigyel egy jó kis hácés vadulás is. Szalkai Tibi Newbornos múltjára ez emlékeztet legjobban. Még a folytatás (In Pieces Again) is figyelmet érdemel, ebben is kiváló érzékkel váltogatják a többszólamú melódiákat a hardcore-os, metalos durvulásokkal. A Not Alone képében aztán kapunk egy színtiszta akusztikus balladát. Ez kimunkált énekdallamaival abszolút slágergyanús - nem lepődnék meg, ha felkapnák a rádiók, már ha hajlandóak lennének olyan bandákat bevállalni, mint az Idoru. A kissé rapesen induló Ain't Worth Shit megint a keményebb vonalra erősít rá. A némi grunge hatást mutató I'm Moving On már ismerősen csengett 2011-ből - ehhez videó is készült.
Három magyar nyelven íródott szerzemény is színesíti a korongot. Az Évről évre, Félig szép, Keserű otthon triászból először az utóbbi fogott meg legjobban; ez a legkeményebb, refrénje pedig maximálisan rendben van. Említést érdemel szövege is. A majdhogynem Stairway To Heavenösen induló Breath képében újabb lírázás következik. Hihetetlen, de még ez is jól áll Szalkaiéknak. Nem véletlenül szoktak akusztik fellépéseket is vállalni. A közepénél esett le, hogy ez valójában egy Monologue albumos tétel unplugged környezetbe való átültetése. :) A klipesített Idoru Must Be Destroyed!-ban ismét jól rátaposnak a gázpedálra a fiúk - itt még kis Subscribe befolyást is hallok. Vicces lett a nóta vége felé a bevágás, amikor az utca emberei nyilatkoznak róluk (Ki a f..om az az Idoru? Magyar vagy angol nyelvű?) :)

A számok rövidek, nincsenek túlbonyolítva, ami a dallamok mellett nagyban segíti befogadásukat. Ennek köszönhetően hamar le is pörög az album. Ha nem is napi szinten, de mindenképp elő fogom venni többször a Time - Special Editiont, profi, kidolgozott, a nyugati szintet megütő alkotás lett; méltán nyertek vele Fonogramot a srácok. A digipack borító is figyelemre érdemes; Tóth Richárd keze munkáját dícséri. 
The_Idoru_Time_Special_Edition_2012
Kiadó:
Stílus:
punk-rock, metalcore, emocore
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Ortni
2.Time
3."Friends"
4.In Pieces Again
5.Not Alone
6.Ain't Worth Shit
7.I'm Moving On
8.Évről évre
9.Félig szép
10.Keserű otthon
11.Breath
12.Idoru Must Be Destroyed!
Írta:
Mindenholottlevo
2013. augusztus 26., hétfő, 23:58
Facebook:
The Idoru interjú 2013
Interjú, Mindenholottlevo @ 2013. június 2., vasárnap, 21:15
The Idoru interjú
Interjú, 9000Sanyi @ 2011. május 31., kedd, 22:06
The Idoru - Time (2011)
Kritika, 9000Sanyi @ 2011. május 27., péntek, 15:48
The Idoru/Velvet Stab/My Small Community - Modern rock split (2010)
Kritika, oldboy @ 2011. március 14., hétfő, 11:17
Koncertek
© 2001-2021 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.008 seconds to render
Query failed:
INSERT INTO `session` (
`id`,`user`,`data`,`ip`,`useragent`,`bot`, `rnd`)
VALUES (
'9qrn2v76e000n1166ubg5d8uh1','','szoveg|s:7:\"AKUIGUH\";koncert_helyszin|i:1;groups|a:0:{}language|s:2:\"hu\";lyricsfile|s:7:\"tc2.php\";lyricsrow|i:1;','3.227.235.183','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','0', RAND()
)

Error: Incorrect integer value: '' for column `femforga_femforgacs`.`session`.`user` at row 1