Desperate Souls of Tortured Times (2013)
 

    Iszonyatos mennyiségű doom anyag látott napvilágot az elmúlt hónapokban és ezek legtöbbje debütálás. A bandák ugyan régebb óta róják a demózás kevésbé izgalmas köreit, mégis most jött el az ő idejük. Először is, itt a helyettesítésre váró trón: nincs többé Candlemass, Cathedral. Van viszont Sabbath, ami ráirányítja egy kicsit a figyelmet a hasonló kiadványokra. 2009-ben látta meg a napvilágot a londoni Age Of Taurus nevű formáció is, aztán jött az In The Days Of The Taurean Empire címre keresztelt bemutatkozó demó még 2010-ben. Az összesen 4 dalt tartalmazó kiadvány gyorsan belopta magát a szívembe, mert hiába a sablonoktól sosem mentes tradicionális doom, ezek a dalok tartalmaztak valami egyedi hangulatot és megvolt a sajátos dallamviláguk is. Nem gondoltam, hogy eljutnak a nagylemezig, de a Rise Above Records közreműködésével ez is bekövetkezett. Ugyan szűkösen mértem a pontokat, már most leszögezem, hogy az év egyik legjobb ilyen kiadványával futottunk össze, ez a lemez nagyon jól sikerült a magam fajta klasszikus fanatikusnak, de nem csak az én doomra hegyezett dobhártyámat kell célba venniük természetesen. A lemez kinézete tökéletes, van némi Candlemass beütése, de nem haragszom, mert a svéd mesterek a 80-as évek óta nem tudtak kierőszakolni egy vizuálisan is kielégítő lemezt. A hangzástól is az elvárhatót kapjuk, kristálytiszta, a gitárok mélyre hangolva hozzák a Iommi által olyan jól kitalált rifforgiát, a szólók pedig gyakran izgalmasabbak is, mint a mesteré. Egyetlen gondom az egésszel az óvatoskodás. Annyira érződik, hogy megrendezett, minden hatást beépíteni akaró dalokról van most szó, hogy hiába a minőség, ha mindeközben elveszett az a hang, ami a korábbi dalokon volt. A demó felvételeit hallgatva tudtam, mit hallgatok, most viszont kapok egy keveset ebből, egy keveset abból… Hiányoznak a mélyen szántó, szívből jövő, őszinte dalok, misztikum és sötétség pedig elvétve bukkan elő a profizmus szőnyege alól.



   Nézzük a dalokat. Nyitásnak egy középtempós, bivaly heavy/doom szerzeményt prezentálnak A Rush Of Power címmel bő hat percben gitárszólóval, nem túl egyedi, de dallamos tiszta énekkel. A refrén rövid és nem túl fogós, a basszus pedig nagyon magasan pattog ahhoz, hogy megfelelően mély hangulatot tudjon teremteni, ez nem funky kérem szépen… A lemez nem tökéletesen, de jól indul ezzel a tétellel, a folytatásban a Sinking City laposabban kezd, de egy Memory Gardenes riffel beindul, majd belassul és így tovább. A zenészekre panaszunk nem lehet, ennél különbül nem lehet ezt játszani, az ének viszont nagyon egysíkú, már-már stoneresen egyszerű a háttérben zúgó remek aláfestéshez képest. Az Always In The Eye visszatér a középtempóhoz, a vége felé történő érdekesebb belassuláson kívül pedig az ég világon nem változik benne semmi. Negyedik dalként jön a lemez favoritja részemről, a Walk With Me, My Queen. Hol voltak eddig azok a srácok, akik ilyet is tudnak, tehetjük fel jogosan a kérdést, mert ez bizony az első osztályba tartozó produkció. Lassú, monumentális és bármely Candlemass, Solitude Aeturnus lemezen elférne ezzel az epikus refrénnel és gitárszólóval. A lendületes Desperate Souls Of Tortured Times sem rossz szerzemény, azonban az Embrace The Stone 8 perces doom orgiája felmossa vele a padlót. Ismét power/doomos lendület, izgalmas riff nyitja a dalt, amit pszichedelikus lassulással és vegytiszta énekkel tördelnek nem kevésbé élvezetes módon, ez a lemez második csúcspontja, nem véletlen, hogy ez a dal vált először elérhetővé az egész albumról. A befejező The Bull And The Bear c. dal azt is bebizonyítja, hogy gyorsabb tételt is képesek érdekesebben előadni, mint a korábbi próbálkozásoknál.
    Nagyon profi, talán túlzottan is akaró lemez lett ez a debütálás, ami talán jobban beérik majd a folytatásban. Az album 6 pontos, két 10 pontos dallal és hasonló színvonalú pillanatokkal tűzdelve, így a végére marad egy nagyon erős 8-as.


Age_Of_Taurus_Desperate_Souls_of_Tortured_Times_2013
Kiadó:
Stílus:
Tradicionális doom metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.A Rush of Power (06:04)
2.Sinking City (06:04)
3.Always in the Eye (05:10)
4.Walk with Me, My Queen (06:09)
5.Desperate Souls of Tortured Times (05:18)
6.Embrace the Stone (08:02)
7.The Bull and the Bear (05:11)
Írta:
boymester
2013. június 27., csütörtök, 21:35
Facebook:
Crypt Sermon - The Ruins Of Fading Light (2019)
Kritika, boymester @ 2019. július 12., péntek, 09:23
Space God Ritual - The Unknown Wants You Dead! (2019)
Kritika, boymester @ 2019. július 3., szerda, 10:43
Ethir Anduin - Loneliness of My Life (2018)
Kritika, boymester @ 2019. július 3., szerda, 10:43
Mammoth Weed Wizard Bastard - Yn Ol I Annwn (2019)
Kritika, boymester @ 2019. május 23., csütörtök, 22:55
Saint Vitus - Saint Vitus (2019)
Kritika, boymester @ 2019. május 20., hétfő, 18:58
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.047 seconds to render