Megazetor
Sandstorm in an Hourglass [EP] (2013)
Ha bárhol megjelenik a Megazetor név, akkor az esetek többségében az adott cikk írója megjegyzi, hogy mekkora tré nevet választott már magának ez a progresszív thrash/death alakulat. Mivel szerintük ha valaki meghallja, hogy Megazetor, egyből elmegy a kedve a zenéjükbe való belehallgatástól. Gondolván ilyen névvel biztos valami kutyaütő (jó eséllyel primitív, háromakkordos punk) banda tevékenykedhet csak.

Talán van valami ebben az okfejtésben, én mégis úgy gondolom, hogy:

1. a furasága miatt könnyű megjegyezni a nevüket, ami feltétlenül jó!
2. mivel a zenéjük stílusa, és minősége jóval túlmutat az átlag magyar metalos érdeklődésén, igényein, ezért külföldön talán nagyobb sikert arathatnak, mint idehaza. És külhonban úgyse tűnik fel senkinek a név érdekes mivolta…

A termékeny jelző semmiképp sem aggatható rá a zenekarra, lévén legutóbbi kiadványuk, a Dying Process című bemutatkozó nagylemez 2008-ban jelent meg. Azelőtt 2 demo, és egy EP volt a termés, és most itt egy újabb kislemez, a Sandstorm in an Hourglass.
Ami a stúdióalbumhoz hasonlóan egy koncepció köré épül, egész pontosan az idő témáját járja körül. Az anyag 5 új nótát tartalmaz (melyek közül az egyik egy 50 másodperces átvezető), de hozzácsaptak két koncertfelvételt, két remixet, és egy Mastodon feldolgozást. A tíz dalosra hizlalt EP pedig, csakúgy, mint a Dying Process, és a The Drug You Daily Crave ingyenesen letölthető a bandcamp oldalukról. Vagyis "name your price” opcióval, tehát aki szeretné/tudja támogatni a bandát, megteheti!
Eltekintek a bónusz felvételek ismertetésétől, mert egyrészt sosem szerettem a bónusz dalokat, mert megtörik az album egységét, hangulatát, másrészt a papírtokos promo CD-re is csak az öt új szerzeményt rakták rá.
Amik kérem alássan, nagyon ütősek!!!


A The Drug You Daily Crave idején sokan a Death hazai helytartóját, a Schuldiner-örökség továbbvivőjét látták bennük, aztán a debüt nagylemez már jóval sokszínűbbre sikeredett, megjelentek a sludge témák is, amik a Sandstorm… EP-n még erősebben érezhetők.
A nyitó Sandtorm egy első két lemezes (vagyis még nem djent) Meshuggah-ízű riffel operál, aztán előjönnek a Mastodon-os finomságok, amik később is rendre felbukkannak. A Second kezdő, dallamos énektémája is erősen "Masztis", de durván zseniális! Egyébként ének tekintetében egyértelműen az eddigi legjobb kiadványuk ez a kislemez!
Mondjuk számomra minden tekintetben ez az anyag viszi a prímet!
Úgyhogy nem kicsit várom a második nagylemezt!
Kis hazánkban nincs még egy ilyen banda, mint a Megazetor!
De világszinten se sok!

Mert nem felejtették el a Death technikás világát, viszont új színekkel, stílusokkal sikerült továbbfejleszteniük az eddig sem egysíkú muzsikájukat!
Magyarán: a Megazetor valódi progressziót hajt végre!
A záró, és egyben leghosszabb Halfway There-ben Pongrácz Tibor vendégeskedik didgeridoo-n. Ezelőtt nem hallottam még ennyire kemény, súlyos zenében ezt a fúvós hangszert, de ügyesen sikerült beépíteniük a hangképbe!

De nem csépelem tovább a szót, íme csekkoljátok saját magatok a cuccost:




Megazetor_Sandstorm_in_an_Hourglass_EP_2013
Kiadó:
Stílus:
Progresszív thrash/death/sludge
Értékelés:
 
Pont
: 8.8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Sandstorm (04:45)
2.Second (03:16)
3.Healing Process (03:40)
4.Reconstruction (00:48)
5.Halfway There (06:01)
6.Traitor of Absence (live in Preili) (04:06)
7.Dying Process (live in Preili) (06:35)
8.Blood and Thunder (Mastodon cover, live in Preili) (04:02)
9.Interform (DJ Baxxter RMX) (03:23)
10.Dying Process (Tranquil remix) (08:19)
Írta:
oldboy
2013. április 21., vasárnap, 11:54
Facebook:
Interjú Erdélyi Petivel
Interjú, 9000Sanyi @ 2014. május 1., csütörtök, 10:03
Artillery, Megazetor, Keeper Of Dreams @ Kék Yuk - 2009.09.17
Koncertbeszámoló, butch @ 2009. szeptember 18., péntek, 11:33
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.017 seconds to render