Inflikted (2008)
Egyszer volt, hol nem volt, élt Brazíliában egy testvérpár, Max és Igor Cavalera. Megalapították a világhíres Sepultura zenekart, amellyel olyan lemezek írtak meg, ami már szinte történelem (Beneth the Remains, Arise, Chaos A.D, Roots). Aztán megtörtént a tragédia, Max fogadott fia meghalt, időközben az együttes többsége úgy határozott, hogy nem akarják megújítani a menedzser lejáró szerződését. Gloria kirúgását férje, az amúgy is rossz passzban lévő Max Cavalera, nem tudja elfogadni. Mivel a másik három taggal nem tudtak közös nevezőre jutni, Max úgy döntött, hogy kilép.
Ezután 10 év csend volt közöttük...egészen 2006-ig, amikor Max és Igor bejelentették hogy újra együtt zenélnek. Ez lett a Cavalera Conspiracy.

Mit vár a hallgató ettől az albumtól? Cavalera testvérek stílusát. Max akkor sem tudna nagyon mást játszani, ha erre gyúrna, de szerencsére nem is akar. Mivel a klasszikus Sepultura számomra is ott van a meghatározó csapatok között, az lenne még érdekes, ha nem hallgatnám szívesen ezeket a dalokat. A zene ugyanis védjegyszerű: thrash és hardcore alapokra épített modern brutálmetal, törzsi ritmusokkal, húzós tempókkal, szétterpesztős groove-okkal és Max kegyetlen üvöltései. Összhatásában zseniális, nyugodt szívvel lehet nevezni a Soulfly Dark Ages című albumnak. A Sepultura utáni élet rövid útkeresős időszakot leszámítva Max alapvetően mindig is tudta, mitől döglik a légy, így aztán nem csoda, hogy a Soulfly csodagitáros Marc Rizzóval, Igorral és a gojirás Joe Duplantierrel karöltve most is sikerült összehoznia néhány igazán pofás nótát. Rögtön ilyen a címadó Inflikted, a földrengésszerű gitáralap, a kalapálósan kezdődő, majd a legszebb Arise-hagyományokat idéző betonozást felvillantó Sanctuary, a jellegzetes disszonáns-tamokon pörgetős részekkel tarkított Black Ark, benne Max nevelt fia, Ritchie acsargó vendégüvöltéseivel és szerintem a Föld legjobb basszerosa, Rex Brown futamaival megerősített Ultra-Violent és a léggitározásra csábító Bloodbrawl. A lemez elsőszámú erőssége Marc Rizzo, aki mindvégig tesz arról, hogy tudassa jelenlétét hol egy szóló, hol csak egy finoman elhelyezett kis díszítés erejéig. Igazi mester a miniatűr figura, ehhez nem is férhet kétség. Ami Igort illeti, nála más a helyzet: lazán hozza a színvonalat. Ráadásul a dobsound is fura egy kissé, kell hozzá némi idő, míg rááll a fül. Ezt leszámítva az egykori Machine Head és Soulfly gitáros Logan Mader producerelte anyag hangzása teljesen rendben van.

Jól sikerült lemez lett az Infikted. Jó hallgatni, aki a Cavalera bratyók zenéjén nőtt fel, garantáltan talál majd benne szeretnivalót. És miért adok én erre 9 pontot?
Igazából a Nevertrust című dal nem tetszett meg, de itt sem a zene a gond, hanem a szokásosan magvas mondanivaló.
De egy ilyen szöveg láttán elnevettem magam, hogy „never trust the emo kids, never trust the fucking bitch", szerintem Max az idő múlása során kissé már előrébb tart ennél, ráadásul az Arise idején még nem is volt jellemző rá az a végtelen szegényesség és önismétlések sorozata, ami szövegi téren évek óta minden egyes művére rányomja a bélyegét.
Őszintén bevallom picit mindig elgondolkodtat ez a kérdés, de amikor ez az album, vagy Soulfly, na meg az old-school Sepultura lemezei maximum hangerőn történő üvöltése során már nem annyira zavar ez a probléma.
 


Cavalera_Conspiracy_Inflikted_2008
Kiadó:
Stílus:
Groove/Thrash Metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Inflikted (4:32)
2.Sanctuary (3:23)
3.Terrorize (3:37)
4.Black Ark (4:54)
5.Ultra-Violent(3:47)
6.Hex (2:37)
7.The Doom of All Fires (2:12)
8.Bloodbrawl (5:41)
9.Nevertrust (2:23)
10.Hearts of Darkness (4:29)
11.Must Kill (5:56)
Írta:
Morbid Dave
2013. április 21., vasárnap, 18:56
Facebook:
Critical Defiance - Misconception (2019)
Kritika, boymester @ 2019. május 5., vasárnap, 18:35
Wrathchild America - 3-D (1991)
Kritika, boymester @ 2017. október 2., hétfő, 21:26
Sepultura - Roots (1996)
Kritika, boymester @ 2017. április 9., vasárnap, 15:13
Power Trip - Nightmare Logic (2017)
Kritika, boymester @ 2017. április 8., szombat, 19:01
Koncertek
április 11.,
Backstage München
május 16.,
Arena
június 11.,
Pannonia Fields
Slipknot
július 3.,
Papp László Budapest Sportaréna
továbbá
© 2001-2020 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.05 seconds to render