Psychotic Despair
Words For Empty Spaces (2013)

A szláv death metal vonulat nem adja magát. Ez jutott eszembe, mikor a lemez vége felé jártam. Továbbra is betonkemény konkurenciát épít az amerikai mezőnynek (és talán mondhatom, hogy nekünk is - Farcry, Death Warrant, Atrox Trauma, stb...). Az északi ászokat direkt nem írtam, hiszen a göteborgi melodic mezőny egy másik zenei alapokon nyugvó dolog. Ez meg itt a technikai és az ős death metal ötvözete lehet talán. 
Tessék beszólni, ha nem! Szeretném egy kicsit edzeni a lökhárítómat.
A 2002-ben megalakult prágai ötösnek ez a harmadik lemeze, egy kiérlelt, kiforrott alkotás.

Ami elsőre feltűnt, az az, hogy a gitárokon jó sok középfrekvenciát hagytak, ami nagyon jó a hangok érthetősége szempontjából, na és azért, mert így a basszusgitárt is lehet hallani. Ez pedig jelen lemeznél különösen fontos, mert igencsak kikacsintgat néha a bárdisták által keltett reszelés alól témák szempontjából. A vérbeli tech-death zene egyértelműen megköveteli a basszusgitáron is a komoly munkát.


Viszont jól áthallgatva kiderül, hogy olyan zene is ez, ahol időnként a riffözön által vésett kráterek üledékes kőzetekkel vannak feltöltve, tehát van az egésznek alapzata, nem csupán a fémforgácsok röpködnek az ember pofájába. Így a technika mellett a dalok is megszületnek. Ez annak ellenére így van, hogy rövidebb tételekkel operálnak a csehek. Sőt! A hatos dalban, a Words For Empty Sale-ben még egy enyhe melodic death hatás is tetten érhető. Mellette meg talán itt hallható a legharapósabb zakatolás is. Az egyik legjobb tétele az anyagnak. A basszer is kitesz itt magáért. Szintúgy a következő ópusznál, ahol még slappek is elhangzanak, egyfajta funkys pattogást adva a dallamos szőnyeg alá. Parádés.
Ez a fajta hangszeres sokszínűség jól jön, mert a torokmunka az egy kicsit egyhangú, és ha ilyent hallok, mindig rákeresek a felállásra. Igen. Dan csak a hörgésért felel, tehát nem énekes-gitárosról van szó.
Az Apathy-ben előjönnek némi blackes felhangok a gitár részéről (lebegtetett fals, kitartott, összemosott pengetések). A Killing Innolence-ben meg HC.
És ahogy haladunk tovább, egyre inkább azt érzem, hogy a kísérletezősebb témákat bölcsen a befejezés felé halmozták. Persze nincsenek itt nagy eltérések a bevált módszerektől, mégis érezni valamennyi hajlamot a "csináljuk máshogyan" receptekre is.
A dob hangzását sikerült szétsterilizálni, de ezen már annyira nem is lepődöm meg. Mikor minden szól, akkor a pergőből csak annyit hallani, hogy pakk - pakk a lábdobból meg csett - csett... Ezt a jelenséget azért nem értettem soha, mert igazából a lábdob a mélyebb hangszer. Néha ez megfordul... A dinamikája is nulla a dobnak, ami megint csak (modern) death metal jelenség.

Ezt a kisebb fikát leszámítva azonban igazán nincs okom bántani a prágai csapatot, rendesen kitettek magukért. A lemez kíméletlen, és harapós, de legalább annyira megtervezett is, van tartalom a durvaság mögött. Északi szláv szomszédaink sosem voltak gyengék death metalban, most is csak egy újabb, jól megszilárdult téglát illeszthetünk be a falba.
A borító is oda van passzintva illdomosan. A pasztell színekkel megrajzolt ábrák jó el lettek találva, lapozgatható. Bár emiatt elsőre azt hittem, hogy valami Korn kópia bandáról lesz szó, DE NEM AZ! Nem kell ijedezzenek a death metal fanatikusok.
40 percben 15 dal. Ez jelezze előre a lendületet.

Words For Empty Sale:



Psychotic_Despair_Words_For_Empty_Spaces_2013
Kiadó:
Stílus:
death metal szabadon
Értékelés:
 
Pont
: 9.1 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Ruins Of Humanity (1:31)
2.KM 0 (2:46)
3.Greed (2:37)
4.The Room Of Wrong Dreams (2:34)
5.Normality For Sale (3:23)
6.Words For Empty Sale (3:23)
7.World Behind The Door (2:52)
8.Apathy (3:19)
9.False Philosophy (3:49)
10.Ariadne´s Thread (1:57)
11.Freedoom (2:18)
12.Professional Disease (2:06)
13.Killing Innocence (2:16)
14.Lost Words (2:50)
15.Carnicero (2:33)
Írta:
Nagaarum
2013. április 16., kedd, 07:55
Facebook:
Nagaarum 2013. április 16., kedd, 21:02
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2379
Válasz boymester üzenetére:

"...olyan zene is ez, ahol időnként a riffözön által vésett kráterek üledékes kőzetekkel vannak feltöltve, tehát van az egésznek alapzata..." Ez nagyon tetszik:) Bivaly death egyébként.

Pedig csak leírtam, ami eszembe jutott :-D
Az egész lemez nagyon pofás. Zeneileg, és külsőre is.
--
Nagaarum YouTube Csatorna
boymester 2013. április 16., kedd, 18:02
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3983
"...olyan zene is ez, ahol időnként a riffözön által vésett kráterek üledékes kőzetekkel vannak feltöltve, tehát van az egésznek alapzata..." Ez nagyon tetszik:) Bivaly death egyébként.
--
Youtube csatorna
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.051 seconds to render