Sex Dealer (2012)
A Tirana Rockers Sex Dealer című albuma hiánypótló kiadvány, kordokumentum és tiszteletadás egyben.

A bandát még a korán elhunyt Daczi Zsolt (Bikini, Omen) és Gubás Tibor (Omen) alakította 1992-ben. A csapatban olyan zenészek játszottak, mint Koncz Tibor, Hirlemann Bertalan és Ács András, valamint a Beloberk tesók. A zenekarnak '93-ban szerzői kiadásban megjelent a Sex Dealer c. albuma, azonban '99-ben a hazai körülmények miatt feloszlottak.
Daczi Zsolt emlékének adózva 2010-ben az egykori zenésztárs Gubás Tibi és Bártfay Laci (de ha így jobban tetszik D-Khan, Metal Angel) basszusgitáros ismét összehozott egy csapatot, hogy Zsolti örökségének igazságot szolgáltassanak és emlékének adózva ezeket a többre hivatott dalokat ismét közkinccsé tegyék.
A Gubás Tibor - ének, Mikky Slade - gitár, Nagy Máté - gitár, Bártfay László - basszusgitár, Ratkai Miklós - dob (ex-Akela) csapat ezután lemezre is rögzítette a dalokat, ami tavaly év végén ugyancsak Sex Dealer címmel látta meg a napvilágot.
A történethez hozzátartozik, hogy a csapatot egy norvég menedzsment vette a szárnyai alá, összecimbiztek Tim "Ripper" Owens-szel, ennek eredménye a lemezen is hallható, de erről majd a maga idejében. A lemezt tehát kihozta a Nail Records, D-Khant pedig Boros Béla (Iron Maidnem) váltotta, aki vendégként egyébként fel is bukkant az album egy dalában. Ráadásul két új gitáros is penget a korábbi tagok  posztján, név szerint Tóth Karesz és Kovács Attila.

Szóval, a tíz tételes lemez egy olyan alap rock and roll anyag, amit a legkönnyebb talán az AC/DC-hez hasonlítani.Ezt a rokonságot megerősíti Gubás Tibi némileg Brian Johnsont idéző nyers, karcos hangja is.



A tíz (valójában csak kilenc, de erről később) dalos lemezen éppúgy megtalálni a tempós darabokat, az alap kettő-négyekre épülő húzós darabokat, mint a bluesos hangulatú tételeket. Előbbire a lemezt nyitó címadó, a You are crazy vagy a Póka Egon (HBB, stb. - basszusgitár) közremuködésével felvett Little Sister jó példa. 
Az utóbbira pedig a két változatban is megtalálható Crazy For You -t tudom mondani. Itt van tehát a megoldás az elején említett "tíz valójában kilenc" ellentmondásra. A Crazy for you Gubás Tibi előadásában is erős nóta, de különleges bónuszként itt van a dal még egyszer, albumzáróként a korábban a Judas Priest és az Iced Earth frontján is megfordult, s mindkét zenekarból kurtán-furcsán eltávolított(?) Tim "Ripper" Owens előadásában.



Ripper megjelenése, vendégeskedése persze nem akkora különlegesség, ismerve a csapattal ápolt baráti viszonyát, hisz 2011-ben a turnéján ők voltak Owens kísérőzenészei. Mindenesetre - bár sem a Judas Priest-tel, de még kevésbé Jon Schafferékkel készített albumai nem tartoznak a kedvenceim közé - azt elismerem, hogy hatalmas torok, de most megmutatta, megmutatták, hogy a bluesban is otthon van. Nagyot énekel, na!


A vendégek sora azonban még koránt sem ért véget, mert az AC/DC Hell Ain't a Bad Place To Be c. klasszikusát is lemezre vették, s ebben a szolnoki Exit-ből (és más csapatokból, Iron Maidnem) ismerős Bevíz Miska gitározik, és Boros Béla (szintén Iron Maidnem) bőgőzik.

A lemez nagyszerűsége számomra az egyszerűségében rejlik, ugyanis nincs túlbonyolítva - ami nem jelenti , kétakkordos punk szintre mentek volna le, bár az se jelenti automatikusan, hogy rossz lenne (de ez más téma, amiről hosszan lehetne vitázni) -, viszont így a fogósságra, az emlékezetes dallamokra több figyelem jutott. A lényeg, hogy ezek a huszonéves(!) dalok ma is megállják a helyüket, koncerten is biztos szakítanak.



A végén még kitérnék arra, hogy egy igencsak összefogott, együtt lélegző anyaggal találkozik, aki esélyt ad a Tirana Rockers albumának. Nem tudom terveznek-e folytatást új dalokkal, hisz ezek szerzője, ugye sajnálatos módon nem szerez már több nótát. Mindenesetre ezt az anyagot bátran felvállalhatják.
Meg kell említeni, hogy a zenekar valamennyi tagja kiváló teljesítményt nyújt a dobtól a gitárosokon - természetesen a bőgőt is értsétek ezen - át az énekig, de a hangzásra sem lehet panasz.
Nekem tetszik, s a tiszteletem is kivívták vele. Az egyetlen gyenge pont számomra a borító, de minden nem tetszhet.
Tirana_Rockers_Sex_Dealer_2012
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
(dirty) blues/rock
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Sex Dealer
2.Get Down
3.Little Sister
4.Crazy For You
5.Looser
6.You Are Crazy
7.Hell Ain’t A Bad Place To Be (AC/DC cover)
8.Give Me Shelter
9.Get A Load of Me
10.Crazy For You (ft. Tim „Ripper” Owens)
Írta:
9000Sanyi
2013. március 21., csütörtök, 15:49
Facebook:
Tirana Rockers interjú
Interjú, maniac @ 2011. január 11., kedd, 21:17
Koncertek
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.019 seconds to render